Великодній кошик: набір той самий, гроші більші

Великодній кошик: набір той самий, гроші більші

Фото із соціальної мережі

За тиждень до одного з найбільших християнських свят ми традиційно підраховуємо, у скільки ж жителям Харківщини обійдеться святковий кошик і застілля. За рік вони подорожчали приблизно на третину.

Яловичина – поганий «лідер»

Цього року православні християни свято Воскресіння Христового відзначають 16 квітня.

Та готувати великодній кошик краще заздалегідь, бо чим ближче до свята, тим дорожче він обійдеться. Цю істину підтверджує давня практика. Хто не запасся заздалегідь, той уже зараз може йти за продуктами (борошном, цукром, олією, родзинками, прикрасами для пасок і наклейками для яєць), що в когось потраплять у великодній кошик, а в когось підуть на святковий стіл.

До слова, усталених правил, що саме класти в кошик для освячення, немає. За Біблією базис, так би мовити, – паски, яйця, м’ясо і вино. Вони відповідно символізують тіло Христове, нове життя і відродження, достаток і сенс життя, кров Христа. Усе інше, кажуть церковники, – згідно з регіональними звичаями. До храмів на обряд освячення також можна нести домашню ковбасу (але не кров’яну), буженину, сало, сир, домашню випічку, вершкове масло і хрін. Їжі радять класти трошки, щоб освячені продукти не зіпсувалися. І просять уникати міцного алкоголю в кошиках. А ще – радять вийняти принесене з паперових і целофанових кульків, аби крапля свяченої води при відповідному ритуалі таки окропила страву.

Повертаючись до цін на продукти, не втішимо вас. Як написав на своїй сторінці в Інтернеті генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, «за рік не подорожчали тільки церковні свічі».

– Експерти порахували для Асоціації постачальників торговельних мереж вартість великоднього кошика і порівняли її з 2016 роком за даними однієї з великих торговельних мереж. До великоднього кошика з дозволених продуктів ми поклали по кілограму домашньої буженини та ковбаси, дві пляшки кагору, а саме український та молдовський, паску на 0,5 кг, пачку вершкового масла 200 г, 0,5 кг «Російського» сиру, чверть кілограма хріну, 1 кг солі, десяток яєць і пачку церковних свічок. За рік не подорожчали тільки церковні свічі. 40 % вартості всього кошика становили м’ясні вироби, а ще 22 % – вино. У цілому великодній кошик подорожчав на 27 %. У 2016 році він коштував 449 грн, а у 2017-му – вже 569 грн. Лідером подорожчання виявився хрін з буряком, – повідомив Олексій Дорошенко.

Більш детальні дані оприлюднив економіст з Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його інформацією, за рік ціни в роздріб на продукти, які завжди затребувані на Великдень, зросли так: яловичина на 17 %, свинина на 18 %, м’ясо птиці на 13 %, борошно на 9 %, сир на 37 %, масло вершкове на 33 %, цукор на 13 %, яйця на 13 %, а от сало подешевшало на 1 %.

– Ближче до свята підніметься в ціні свинина, залежно від якості вона коштуватиме 85–140 грн/кг. М’ясо птиці залишиться на нинішньому рівні, – відзначив Олександр Охріменко.

Зростання цін засвідчують цифри, оприлюднені Державною службою статистики: за два останні місяці ціни на продовольчому ринку зросли не лише на сезонну продукцію (зокрема, овочі), а й на інші товарні позиції. Зокрема, ціни на хліб – на 7–8 %, крупи – на 2–3 %. Суттєво подорожчав цукор – на 9,5 %, а от яйця подешевшали майже на 30 %.

М’ясо-молочна продукція також подорожчала: від 0–2 % (свинина, сало та птиця) аж до 10 % – «лідером» стала яловичина. Щодо цін на овочі, тут сюрпризів немає, узимку та на початку весни вони традиційно зростають у ціні. Винятком стала зелена цибуля, яка подешевшала за ці два місяці на 3 %.

Збираємо кошик

Екскурсію по цінах нам зробили на одному з найбільших торгових майданчиків столиці області – Центральному ринку Харкова. Один з головних атрибутів Великодня – яйця. Фабричні можна купувати за один – два тижні до свята. А от домашні дієтологи радять купити за два – три дні до 16 квітня. Десяток яєць на ринку сьогодні коштує 12,50 грн, хоча можна знайти й за 10,40 грн. А от у супермаркетах відбірні великі яйця продають від 17 грн за десять штук.

Овочі цього року мають у середньому такі ціни: кілограм огірків – 45 грн, помідорів – 50 грн, свіженької редиски – від 40 грн, молодої капусти – від 32 грн, а от солодкий перець дорогуватий – від 115 грн.

Пучечок петрушки у 150 г вартує 15 грн, трохи дорожче – 17 грн – беруть за кріп, за пучок зеленої цибулі – 8 грн. Фрукти зали­шаються на тому ж рівні, кілограм яблук, наприклад, лежить із цінником у 15 грн, заморські банани – 34 грн за кілограм, а лимон – 46 грн за кілограм.

Щодо м’яса, то, як розповіли продавці на ринку, найбільшу популярність мають почеревина та свинина «на шашлик».

– Сало, яке люди беруть, кош­тує 55 грн за кілограм, свининка на пікнік – 90 грн. «Кісточки» – 70 грн за кілограм. Ребро яловичини – 50 грн за кілограм, м’якоть – 50 грн, – розповіла представник ринку Катерина.

Домашня курочка продається за 55 грн за кілограм, тоді як така ж, але «фабрична», – за 39 грн. Щодо ковбас, то кільце домашньої обій­деться вам приблизно у 90 грн. Палка «сервелату» – 165 грн, «московської» – 119 грн, «салямі» – 81 грн. Баночка хрону до смачненького м’ясного – від 7,70 грн.

Кілограм твердого сиру обійдеться у 99 грн, кілограм вершкового масла на вагу – 56,90 грн. Кілограм кисломолочного сиру – 60 грн, сметана – 45–50 грн за кілограм, молоко – 12 грн за літр.

Якщо ви не встигли закупити спиртне ще до Нового року, до зростання акцизу і, відповідно, цін, або ваші запаси вже вибрано, то за пляшку червоного сухого готуйтеся заплатити 60 грн, для гурманів якісніше вино обійдеться в понад 120 грн. Цього січня ціни на міцний алкоголь зросли на 20 %, а ігристі та кріплені вина подорожчали на 12 %.

Сама ж паска от-от поч­не з’являтися в магазинах та на ринках містечок і сіл. До прикладу, у Харкові підприємці активно збирають кулінарні замовлення на святкову випічку від містян. Так, у популярному харківському магазині «НаХлебник» за фірмову паску у 150 г просять 32 грн, за 500 г – 102 грн. «Домашня» паска найпопулярнішого рецепту – бездріжджове тісто з додаванням сиру: за 150 г – 28 грн, а за 500 г – 104 грн. У супермаркетах 300 г святкової паски коштують 70 грн, 500 г – 96 грн.

До уваги тих, хто планує пекти паски самотужки. Експерти кажуть, що вартість спеченої в домашніх умовах паски за традиційним рецептом у цінах цього року становитиме близько 34 грн за виріб вагою 0,7 кг. Тобто, порівняно з минулорічним Великоднем вартість приготування паски зросла майже на 14 %. Підвищення вартості випікання відбулося, передусім, за рахунок здорожіння порівняно з квітнем 2016 року основних інгредієнтів: борошна, яєць, молока та масла вершкового. За пакет муки у 2 кг готуйтеся віддати від 18 грн, за кілограм цукру – 18 грн. Родзинки на вагу – 50 грн за кілограм, цукати – 120 грн за кілограм. Пакетик дріжджів (100 г) – 4 грн, пакетик ваніліну – 3,10 грн, традиційний пакет солі (1,5 кг) – 4,30 грн.

Тож великодній кошик по-слобожанському з паскою, яйцями, шматочком сала, кільцем ковбаси, баночкою хрону та щіпкою солі приблизно обійдеться у 160 гривень. А якщо плануєте на свято велике застілля, готуйтеся викласти з гаманця не менше 700 грн. Це якщо і салко взяти, і м’ясо на шашлик, та не один кілограм, і ковбаси придбати, і по кілограму овочів та фруктів, і купити, а не пекти самому паски. Зовсім скромне святкування – це якщо яйця, молоко та м’ясо свої – обійдеться вполовину дешевше.

Зберігаємо продукти до свята

Є продукти, які можна купити завчасно, щоб зекономити. Поділимося секретами, як правильно їх зберігати, аби вони «дожили» до Великодня.

М’ясо – можна заморозити в холодильнику. Якщо збираєтеся готувати такі страви, як стейк, шашлик чи буженина, тоді бажано купувати його за 3–4 дні та зберігати в охолодженому стані без заморожування.

Ковбаса – ковбасні та копчені вироби бажано купувати за тиждень чи менше.

Риба – краще купувати за три дні до свята, оскільки вона псуєть­ся дуже швидко.

Масло – вершкове масло може зберігатися понад тиждень у холодильнику. Якщо ж це маргарин, то його можна придбати навіть за місяць.

Тверді сири на свята краще тримати у спеціальному пакуванні чи в пергаменті.

Паски – фабричні чи магазинні паски краще придбати за 3–4 дні. Тоді випічка не втратить свого смаку та текстури.

Тетяна Лісна