Відомо, скільки людей відкладає лікування через брак коштів

01.04.2017 07:00 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Уже зовсім скоро аптеки почнуть видавати безкоштовні лікарські засоби хворим на діабет, астму та серцеві захворювання. Забрати препарати можна буде тільки у визначених аптеках та за умови наявності лікарського рецепта.

Кожна друга людина в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів. Головною проблемою 94 % пацієнтів вважають саме високу вартість лікарських препаратів. При цьому 48 % з них скаржаться на підробки та неякісні ліки. А відсоток тих, хто вдається до самолікування, сягає майже 70 %. Такими є результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина» та виконаного БФ «Пацієнти України».

– Безкоштовна медицина в Україні – це міф. По факту кожен пацієнт платить двічі – у вигляді податків та під час візиту до лікаря. Медицина має бути якісною і доступною водночас, – зазначила виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. – Поки що ж українцям доводиться відмовлятися від лікування, відкладати його або приймати ліки, консультуючись у знайомих чи в Інтернеті. Часто українські пацієнти не знають про безкоштовні державні програми лікування та можливість отримувати безоплатні ліки.

Згідно з результатами дослідження, більш ніж 56 % пацієнтів приймали лише частину прописаних ліків з фінансових причин. А от 43 % хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати коштовні речі, майно. Ці дані разом з висновками та рекомендаціями дослідники передали в МОЗ України з метою вдосконалення вже запущених реформ.

Чи запрацює програма повернення вартості деяких ліків на Харківщині, як отримати безкоштовні препарати та які місцеві заклади братимуть участь у реімбурсації, читайтеу статті.

Олександр Ушаков

Автор: Администратор сайта