Скільки коштуватиме достроковий вихід на пенсію

22.12.2016 09:48 Суспільство
Фото: zn.ua Фото: zn.ua
Пенсія «на підході», а стажу бракує. «СК» дізнався, як офіційно можна збільшити собі страховий стаж.

Роками велика частина економіки України була у «тіні». Отримуючи зарплату в конвертах, мало хто робив відрахування в Пенсійний фонд. Відповідно і загальний страховий стаж не зростав. Що ж робити, якщо відправляють на пенсію, а у стажі «не вистачає» кількох місяців або років?
Якщо після досягнення пенсійного віку українець не має 15-річного страхового стажу, він може залишитися без пенсії. Однак, згідно з чинним законодавством, страховий стаж можна «купити».

Проблему може вирішити добровільна участь у пенсійному страхуванні. Укласти договір про добровільну участь можна на термін не менше одного року, при цьому за окремим договором можна здійснити одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

– Є положення в законі про загальнообов’язкове пенсійне страхування. Страховий стаж – це період, протягом якого сплачуються страхові внески, – пояснює заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Тетяна Піпченко. – Якщо період трудової діяльності був до 1 січня 2004 року, страховий стаж ми вираховуємо по записах у трудовій книжці або за тими документами, які це підтверджують. Для призначення пенсії необхідно 15 років загального страхового стажу.

Тож, якщо людина тільки 12 років працювала офіційно, а решту років отримувала зарплату в конвертах чи працювала за кордоном, вона може в Державній фіскальній службі укласти договір добровільного страхування. Страхові внески призначаються з розрахунку мінімальної заробітної плати.

Такі ж договори рекомендують укладати й студентам, бо з 1 січня 2004 року навчання у виші не включається до загального страхового стажу.

НОВІ ПЕНСІЇ ВИПЛАЧУЮТЬ НА ХАРКІВЩИНІ

До речі, у Мінсоцполітики пропонують з 1 січня 2021 року перейти на нову систему, згідно з якою вік виходу на пенсію залежатиме від кількості років страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років людина повинна мати 20 років страхового стажу: за період з 1 липня 2000 по 31 грудня 2020 року. Загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків повинен становити 35 років, для жінок – 30 років. Якщо у людини 15–20 років страхового стажу, вона піде на пенсію в 63 роки. Якщо менше за 15 років стажу – в 65 років.

При цьому розглядається можливість вийти на пенсію раніше за умови доплати страхових внесків.

– Скажімо, 1 січня 2021 року вам не вистачає 10 років страхового стажу. Значить, вам необхідно доплатити внески за 120 місяців і отримати свій страховий стаж. Припустімо, із січня 2017 року мінімальна заробітна плата зросла до 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок – 22 % – становитиме 704 гривні на місяць. За 120 місяців вийде близько 84 тис. 480 грн. Заплати – і виходь на пенсію в 60 років, – пояснює міністр соціальної політики Андрій Рева.

Мирослава Кольцова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта