Євросоюз надасть велику допомогу Харківщині (Фото)

13.12.2016 11:55 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Україна — є пріоритетним партнером для ЄС. А Харківщину західні партнери вважають одним з найперспективніших регіонів в Центральній Європі.

Харківщина стала першою областю України, яку в рамках регіональних візитів відвідав посол ЄС Хюґ Мінґареллі. Під час зустрічі з владаю Харківщини пан Мінґареллі запевнив в подальшій підримці області з боку європейських партнерів.

- Харьковщина — один з найпрестижніших регіонів в Центральній Європі. Тут є багато активів, чудова наукова-дослідницька спільнота, потужна промислова база. Але ми також знаємо, що конфликт на Донбасі значною мірою вплинув на регіон. ЄС прагне домогти Харківщині подолати всі виклики, - підкреслив Хюґ Мінґареллі.

ПРОДУКЦІЯ MADE IN KHARKIV ВЖЕ У США

Пан посол зазначив, що завдяки дії поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) українські підприємці виходять на європейський ринок, який налічує 500 млн споживачів. Щоб полегшити цей перехід для харьківських підприємств в Першій столиці сьогодні відкриють Офіс підтримки і розвитку малого та середнього бізнесу.

За словами губернатора Харківщини Юлії Світличної, область вже завоювала довіру інвесторів. За дев’ять місяців іноземними партнерами в регіон було інвестовано 95 млн доларів.

- Сьогодні ми домовилися про подальші економічні і інвестиційні можливості розвитку Харківської області. Поговорили про наш науковий потенціал, про його залучення в міжнародні інтеграційні процеси. А також про нові можливості для малого та середнього бізнесу на території Харківської області. Про ті можливості, які з'являться з відкриттям Офісу підтримки і розвитку малого та середнього бізнесу, - розповіла Юлія Світлична.

Допомогатиме Європейський Союз Харківщині й в вирішенні питання ВПО. За словами пана Хюґа Мінґареллі, ЄС надасть допомогу в адаптації та інтеграції переселенців.

- У нас є на це кошти, і ми готові їх мобілізувати, - підкреслив посол ЄС.
Окрім цього, європейські партнери допомагатимуть Харківській області в проваджені багатьох реформ.

- Ми домовилися про те, що в найближчі два тижні підготуємо конкретні пропозиції від Харківського регіону за всіма напрямками, в яких ми можемо скористатися наявними можливостями Офісу ЄС. Це потрібно для того, щоб посилити всі реформи, які сьогодні впроваджуються в Україні, зокрема, в Харківській області, - наголосив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. - В першу чергу нас цікавить підготовка фахівців з децентралізації, в обміні кращих практик місцевого самоврядування, реформ охорони здоров'я, створення сучасних центрів адміністративних послуг. Ми вже почали роботу з створення аграрного кластеру, бізнес-інкубаторів в роботі з ІТ-сектором, спільні програми з волонтерським рухом по підтримці ВПО, їх соціально-психологічної реабілітації та створенням робочих місць.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта