Юна королева математичної Європи

20.04.2017 08:10 Суспільство
Фото з архіву героя Фото з архіву героя
Вона розв’язує найскладніші математичні завдання, вправно грає на гітарі, а ще може закружляти в ритмі вальсу або танго. У цієї дівчини багато талантів. Знайомтеся, учениця харківської гімназії № 45 Ольга Шевченко, яка нещодавно стала кращою на Європейськ

Українські розумниці

Українці – найрозумніші! Ольга Шевченко з Харкова вразила Європу знанням математики і перемогла в Європейській Олімпіаді. Супер! Так тримати! – порадів за харків’янку на своїй сторінці в соцмережі Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

У Цюріху Ольга здобула абсолютну перемогу, набравши 42 бали із 42-х можливих. Таку кількість балів набрала й школярка зі США, проте американська команда не брала участі в офіційному заліку, змагалися тільки європейські учасниці. Україну представляли чотири школярки, дві з них харків’янки. У командному заліку наші дівчата перші. Разом з Олею додому з перемогою повернулася й учениця фізико-математичного ліцею  27 Аліна Гарбузова (вона набрала 37 балів).

У рідному місті переможниць привітала голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична та вручила їм подяки.

Я рада, що в Харківській області ростуть такі розумні й талановиті діти, які піднімають імідж України у світовій освіті та науці, – підкреслила пані Світлична під час особистої зустрічі з тріумфаторками та їх сім’ями.

Губернаторка відзначила, що розвитку освіти й підтримці талановитої молоді в Харківській області приділяється особлива увага. Вона зазначила, що минулого року школярі Харківщини також показували достойні результати: 96 разів становилися переможцями всеукраїнських олімпіад, сім разів – міжнародними призерами.

Талант і працьовитість

Математика для абсолютної переможниці Європи Олі Шевченко – найголовніше захоплення у житті з раннього дитинства. Любов до непростої науки прищепили батьки.

Моя мама вчилася в математичному класі, а тато – фізик, з ними й займалася математикою з дитинства. А ще ходила на математичні гуртки, – розповіла «СК» Оля.

Паралельно з точною наукою дівчина займалася музикою (закінчила музичну школу з класу гітари) та бальними танцями (вісім років). У цьому році завдяки батькам Оля відкрила для себе і йогу, яка їй допомагає зібратися під час турнірів. А ще дівчина любить театр і літературу (серед улюблених напрямів – класика та наукова фантастика).

Чим серйозніше я займалася математикою, тим усі інші захоплення відходили на другий план, – зазначає школярка. – Але все, чим я займалася і займаюся, якось мені допомагає. Наприклад, математика допомагає не тільки вчитися, а й формує логічне мислення і в принципі вчить мислити.

Дівчина зізнається, що вільного часу в неї не так уже й багато, бо останні роки вона часто їздить на тренувальні збори до Києва, там відвідує семінари іноземних лекторів. Вчителі відзначають не тільки талант дівчини, а й її велику працьовитість.

Багато є талановитих дітей, але без працьовитості і посидючості великих успіхів не буде. Оля – дуже цілеспрямована й працездатна людина, – наголошує вчитель Олександр Крижановський. – Вона в гімназії навчається з п’ятого класу. У нас, крім звичайної математики, є і предмет «Підготовка до математичних олімпіад». Крім цього, у нас є профільний літній табір з математики та інформатики, Оля там серед головних учасників. Разом з цим у неї є ще збори. Взагалі протягом року в неї графік, як у спортсменки.

 

ЯК ОБРАТИ СОБІ ЛІКАРЯ

 

Вчитель з математики зазначає, що його учениця розв’язує такі завдання, які не завжди під силу студентам профільних вишів.

Останнім часом вона дуже в геометрії просунулася. Дивує своїми оригінальними розв’язаннями завдань, – каже Олександр Крижановський.

Сама ж дівчина зізнається, що з чотирьох напрямів олімпіадної математики (комбінаторика, геометрія, теорія чисел, алгебра) їй більш за все подобається комбінаторика. А ще в математиці необхідно вміти здогадуватися.

Потрібно не просто знати якісь формули і розв’язувати рівняння, а ще й здогадуватися. У деяких завдань бувають дуже довгі рішення. Іноді на розв’язання однієї задачі у мене йде до 20 сторінок. Цього року в Цюріху в мене також були великі рішення, наприклад на геометрію мені знадобилося близько 2,5 годин, – розкриває свої секрети Оля. – Взагалі Олімпіада тривала два дні, кожен день по туру. Тур – 4,5 години, за цей час пропонувалося розв’язати три завдання. Тобто за два дні потрібно було розв’язати шість завдань.

Поїздка в Цюріх – це вже третій міжнародний турнір дівчини. І вона дуже радіє, що цього разу вдалося перевершити своїх суперниць з минулих змагань. Серед них і росіянка – минулорічна переможниця Європейської математичної олімпіади.

Поїздка на Олімпіади – це не тільки розв’язання задач, але й неформальні зустрічі, екскурсії та спілкування з іншими учасниками – з Еквадору, Мексики, Японії, Англії, Словенії. Всі ми розмовляли різними мовами, але математика нас об’єднувала, – ділиться враженнями від поїздки до Швейцарії Ольга Шевченко.

Перемога в таких змаганнях відкриває двері багатьох престижних вишів світу. Однак випускниця харківської гімназії базову вищу освіту хоче отримувати вдома. Вже кілька років дівчина навчається в Малому Каразінському університеті, планує вступити на факультет математики та інформатики.

В Малому університеті займаюся математикою й готуюся до олімпіад. Ми там вивчаємо дослідження вчених, їх досягнення, дивимося, як вони доводили різні теореми та інше, – пояснює Оля. – Хочу й далі займатися математикою, можливо вже як наукою, також у планах – заняття математикою з дітьми, буду передавати їм свій досвід.

Досить часто до дівчини по допомогу звертаються і однокласники, і родичі. Іноді Оля займається зі своєю молодшою сестрою, яка також серйозно захоплюється математикою.

Попереду у Ольги Шевченко – складання ЗНО та вступ до вишу, вчителі впевнені, що з цим проблем у талановитої дівчини не буде. Сама Оля переймається підготовкою до наступного важливого турніру в своєму житті. Скоро відбудеться відбір на Світову олімпіаду з математики, яка пройде влітку в Ріо-де-Жанейро. Там Україну представлятимуть шість осіб, Оля дуже хоче потрапити до складу національної збірної.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта