Завод отруював річку на Харківщині

11.07.2016 08:27 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На Зміївщині отруйні речовини потрапили у річку Мжа разом зі стічними водами місцевого заводу.

Небайдужість до навколишнього середовища проявив один із жителів Змієва, який звернувся до екологічної інспекції та повідомив, що підприємство «Зміївський ремонтний енергомеханічний завод»  порушує вимоги природоохоронного законодавства та забруднює екологію регіону,  скидаючи недостатньо очищені стічні води до річки Мжа.

На сторінці у Facebook  Держекоінспекція повідомила, що позапланова перевірка підтвердила слова місцевого жителя і з’ясувала, що скиди стічних вод до поверхневої водойми підприємство здійснювало без дозволу на спеціальне водокористування.
Такими діями завод порушив ст. 44, 48 Водного кодексу України.

 Проби скиду стічних вод показали перевищення гранично допустимих концентрацій по таких показниках, як хімічне споживання кисню – у 11,4 раза, залізо загальне – у 1,1 раза, біологічне споживання кисню – у 12,3 раза, фосфати - у 4,8 раза.

- Дані показники притаманні стічним водам каналізаційного походження, або їх називають господарсько-побутові. Вони не страшні у тому разі, коли їх викид не перевищує сталі допустимі екологічні норми, - розповіла завідувач сектору екологічного контролю водних ресурсів та атмосферного повітря Діана Мухіна.

У відповідь на порушення, Держекоінспекція винесла припис, яким зобов’язала завод отримати відповідний дозвіл на скиди забруднюючих речовин до поверхневої водойми. Разом з тим до суду був поданий адміністративний позов щодо повного зупинення діяльності зі скиду стічних вод до отримання підприємством дозволу.

Справа затягнулася на рік і невідомо скільки ще забруднень здійснило підприємство подібними викидами. Тільки у цьому році суд повністю задовольнив позов щодо цього правопорушення та працівники Держекоінспеції опломбували обладнання заводу, через яке здійснювався викид.

- Лише після отримання дозволу на спеціальне водокористування підприємство має право звернутись до суду з проханням скасувати рішення про призупинку діяльності, - уточнили в інспекції.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта