Декомунізація на Харківщині: потрібен референдум

18.05.2015 12:41 Влада
Сергій Чернов дав оцінку "декомунізаційному пакету", який вже підписав Президент.

- Безумовно, закони треба виконувати. Я дотримуюся такої позиції, що без думки людей, без їхньої участі, проводити масові перейменування вулиць чи населених пунктів не можна, - сказав Сергій Чернов. - До того ж, потрібно порахувати, скільки коштів потягне за собою цей процес. Мабуть, треба визначати пріоритети, аби не впадати у крайнощі. 

До слова, згідно із законом, усі витрати на декомунізацію, зокрема з перейменування, мають лягти на органи місцевого самоврядування.

Голова обласної ради додав, що негативно ставиться до таких явищ, коли гурт людей із закритими обличчями руйнує пам’ятники, дошки тощо, тим самим і порушуючи закон, і принижуючи людей тієї чи іншої територіальної громади.

- Можна провести референдум, опитування, для таких дій є цивілізований шлях. Не можна сьогодні зневажати думку інших. Схвалюючи такі незаконні дії, як звалювання пам’ятників, ми тим самим провокуємо інші, не менш незаконні вчинки, - наголосив голова обласної ради.

Зазначимо, закони остаточно наберуть чинності після публікації в урядовому виданні.

Довідка. 

Президент України Петро Порошенко 15 травня  підписав чотири закони: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».
Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта