Деяким депутатам на виборах доведеться перемагати двічі

14.08.2015 12:05 Влада
Фото: rian.com.ua Фото: rian.com.ua
На місцевих виборах 2015 року буде діяти змішана виборча система.

Так, депутати сільських, селищних та міських рад з кількістю виборців до 90 тисяч як і раніше будуть обиратися по мажоритарці (висувається будь-яка кількість кандидатів, і обраними вважаються ті, які отримали більшість голосів виборців в своєму виборчому окрузі). Зовсім по-іншому принципу формуватимуться обласні, районні та міські ради, де виборців більше, за 90 тисяч (на Харківщині це лише Харківська міськрада).

- Раніше вибори проводилися по пропорційній системі. Тобто партія формувала свій список і в залежності від того, скільки відсотків голосів вона набирали, перші п'ять, десять чи п'ятдесят прізвищ проходили у раду, - пояснив голова постійної комісії Харківської облради з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту, етики та депутатської діяльності, Перший Віце-президент - виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Микола Тітов. - Зараз партії формують списки і закріпляють своїх кандидатів за округами.

Щоб пройшов хоча б один її кандидат, партія має набрати щонайменше 5 % голосів виборців. Нагадаємо, що на виборах у 2010 році діяв 3 % бар'єр. Далі в залежності від відсотка голосів партія отримує місця у раді. Але проходять не ті кандидати, які є першими у списках, а ті, хто отримав більшу підтримку на своїх округах (у відсотках). Згадалося б, усе зрозуміло і логічно. Однак на ділі виходить, то людина, яка отримала на своєму окрузі навіть 100 % голосів, але її партія не подолала 5 % бар'єр, стати депутатом не зможе. До речі, кількість виборчих округів стане відомою до 1 вересня. Їх кількість має визначити Центральна виборча комісія.

Ще один слизький момент пов'язаний з розподілом місць у середині партії. Якщо мандат, наприклад, один, а на нього одночасно претендують дві людини, які отримали однаковий відсоток підтримки виборців на своїх округах. Як пояснив Микола Тітов, в такому випадку пройде той, за кого проголосувало більше число виборців. Але це не зовсім справедливо, адже округи можуть сильно відрізнятися за кількістю виборців. Порівнюючи кандидатів, які балотуватимуться у Харкові та Коломаку, зрозуміло, хто переможе.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта