Місцеві вибори можуть зірватися. Коментар Сергія Чернова

22.05.2015 12:30 Влада
http://zn.ua http://zn.ua
Якщо зміни до Конституції в частині децентралізації не будуть ухвалені до місцевих виборів, через рік доведеться проводити перевибори.

Про це голова Харківської облради Сергій Чернов сказав у ході зустрічі з представниками ПАРЕ. За його словами, за останні п’ять років це вже третя спроба здійснити реформу з децентралізації влади в Україні. Але цього разу вже є позитивні зрушення. Зокрема, на початку року Верховна Рада ухвалила новий Податковий кодекс. В результаті місцеві бюджети отримали на 40 % більше коштів.

- Враховуючи інфляцію, можливо, це і небагато, але все одно я розцінюю це як крок вперед, - сказав Сергій Чернов.

Зараз в Україні проводиться активна робота з реалізації Закону про добровільне об’єднання територіальних громад. Людям розповідають про переваги, які вони отримають в результаті об'єднання, в тому числі економічні.

Дуже важливим напрямком роботи є внесення змін до Конституції України в частині децентралізації. Щоб отримати нову Конституцію до місцевих виборів, у червні Верховна Рада не менше ніж 226 голосами має ухвалила зміни. Потім їх розглядатиме Венецька комісія, Конституційний Суд України. У вересні ж знадобиться 300 голосів народних депутатів для остаточного прийняття змін до Конституції.

- Враховуючи, що вибори до місцевих рад заплановані на 26 жовтня, до цього моменту необхідно повністю сформувати нормативну базу. Люди повинні розуміти, які повноваження вони надають своїм обранцям, а ті, у свою чергу, мають знати, які зобов’язання беруть на себе, - сказав Сергій Чернов. - Глибоко переконаний, що спочатку в Україні мають відбутися реформи, а потім – вибори. У протилежному випадку реформа затягнеться на багато років, а через рік доведеться проводити позачергові вибори.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта