Новий правоохоронний орган створять в Україні

22.08.2012 07:58 Влада

Про це під час брифінгу розповів начальник відділу прокуратури області Олександр Шевченко.

Згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, що набуде чинності 19 листопада до органів досудового розслідування входитимуть Служба безпеки України, органи внутрішніх справ, податкової міліції та Державне бюро досудових розслідувань.

Останній планується створити протягом наступних 5 років. Поки обов'язки цього органу виконуватимуть органи прокуратури. Як пояснив Олександр Вікторович, створення нової структури має розвантажити роботу прокуратури і спрямувати її увагу головним чином на найбільш резонансні та крупні злочини.

Так, наприклад, у середньому на рік на території області реєструється 3-3,5 тис повідомлень та заяв про неправомірні дії працівників міліції. Та як показує статистика за останні 3 роки лише у 35- 40 випадках на рік заводяться кримінальні справи, в результаті яких обвинувачення передають до суду. У перспективі подібними справами займатиметься Державне бюро досудових розслідувань.

Як розповів Олександр Шевченко, у процесі ведення справи з 'явиться принципово новий суб'єкт — слідчий суддя. На його плечі лягатиме функція здійснення досудового контролю за дотриманням закону у процесі розслідування кримінальних справ. Як пояснив прокурор, проведення окремих слідчих заходів, обшуків, проникнення до приватного житла чи будь-якого домоволодіння громадянина буде дозволено тільки після отримання відповідного досудового рішення. Крім того, суддя має право розглядати скарги учасників процесу на дії слідчого чи прокурора.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта