Відключення світла: Як уберегти техніку та коментар «Харківобленерго» щодо компенсації

05.01.2015 10:53 Влада
www.dgl.ru www.dgl.ru
Віялові відключення електроенергії в Україні можуть повернутися вже цього тижня, адже синоптики прогнозують різке зниження температури повітря, а свята завершуються.

Відключення світла приносять не лише незручності населенню, а й загрозу для побутової електротехніки.

Як «СК» розповів електрик з більш ніж десятирічним стажем Сергій Жуга, віялові відключення страшні тим, що під час вимикання, а особливо вмикання світла, можливі стрибки напруги. Вони надзвичайно небезпечні для побутової техніки, яка може просто «згоріти». Для того, щоб убезпечити електроприлади, у своїй квартирі чи будинку варто поставити спеціальний захисний прибор – реле контролю напруження. 

– Якщо відбудеться стрибок напруги (зниження чи підвищення, різке чи поступове), реле відключить електропристрої від мережі доти, поки рівень напруги не повернеться у допустимі норми, – пояснив Сергій Жуга.

Залежно від типу підключення, реле напруги бувають для одного приладу (з установкою в розетку), для групи приладів (у формі подовжувача або трійника) і для всієї квартири (з можливістю установки в електрошафі). За словами Сергія Жуги, найчастіше у побутових цілях люди встановлюють реле для всієї квартири. Вартість такого обладнання коливається від 250 до 500 грн. Однак обираючи реле, варто пам’ятати, що дешеві моделі зазвичай працюють при не дуже високій напрузі, а тому в разі сильного стрибку й самі можуть вийти із ладу, а отже, не захистять вашу побутову техніку.

– Хороше реле працює навіть при напрузі у 400 вольт і не виходить із ладу. Тобто при дуже великому стрибку напруги воно спрацює і відключить техніку, – сказав електрик. – Але важливо розуміти, що несподівані вмикання-вимикання самі по собі шкідливі для будь-якої апаратури.

Реле не вирівнює напругу в мережі, а тільки відключає живлення і автоматично вмикає при відновленні нормального рівня напруги. У такому випадку треба встановлювати стабілізатор напруги, який забезпечує постійну напругу в 220 вольт. Його вартість починається від 400 грн.

А от у «Харківобленерго» переконують: під час віялових відключень електроенергії перепадів напруги не буде, а отже, небезпеки для побутової техніки немає. За словами голови правління компанії Сергія Кирика, відключення електроенергії для телевізора чи холодильника – це те саме, якби його просто вимкнули з розетки.

– Позовів до «Харківобленерго» стосовно зіпсованої техніки зараз немає. Якщо вони будуть, то ми готові достойно відповідати за ними. Адже кожний споживач згідно з договором у разі необхідності зобов’язаний брати участь у графіках аварійних чи віялових відключень електроенергії, – сказав Сергій Кирик.

Однак, якщо в людини все ж таки пошкодився побутовий прибор через неполадки у внутрішній мережі і цей факт буде доведено, то компанія компенсує збитки.
– Поки таких проблем не було. Але з кожним випадком ми будемо розбиратися індивідуально, – пообіцяв Сергій Кирик.

Що стосується випадків, коли через знеструмлення у багатоквартирних будинках переставали працювати домофони і як наслідок з під’їздів зникало ліфтове обладнання, то за такі дії жодної відповідальності «Обленерго» не несе.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №155 від 27.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта