Як розрахувати власну пенсію

13.02.2013 11:41 Влада
http://www.segodnya.ua http://www.segodnya.ua
Минулого року було розпочато реформування пенсійної системи.

Завдання мінімум, яке ставилося перед нею у 2012-му, виконано – пенсійна система України, навіть у складних умовах економічної кризи, є стабільною. Більш того, у рамках проведення пенсійної реформи протягом 2012 року здійснено п’ять масових перерахунків у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.

Основні принципи солідарної системи пенсійного забезпечення залишаються незмінними: розмір пенсії обчислюється залежно від заробітної плати та тривалості страхового стажу. 

Сьогодні розмір пенсії переглядається кожного разу у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму в бік збільшення (крім пенсіонерів, які працюють). Працюючим пенсіонерам перерахунок провадиться після звільнення з роботи.

Триває десятирічний етап збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. У цей період пенсія жінок збільшуватиметься на 2,5 % за кожні півроку більш пізнього виходу на пенсію. На кінець 2012 року вік виходу жінок на пенсію – 56 років і 6 місяців.
До 1 січня 2015 року мають право дострокового виходу на пенсію за віком жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи, але розмір їхньої пенсії буде зменшуватись на 0,5 % за кожний місяць дострокового виходу на пенсію.

Якщо жінка, якій достроково призначено пенсію, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, може бути переглянуто в разі, коли особа працювала після дострокового виходу на пенсію або якщо після досягнення пенсійного віку продовжує працювати й відмовилася від отримання пенсії.

Право на пенсію за віком мають особи, страховий стаж яких складає не менше 15 років.

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за даними в системі персоніфікованого обліку за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року .

До 1 січня 2016 року також можна надати довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року (незалежно від перерв у роботі). Це здійснюється за бажанням пенсіонера за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або коли страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців.

Приміром, страховий стаж особи, що звернулась за призначенням пенсії, складає 40 років 3 місяці, у період з вересня 1972 до грудня 2012 року. Для обчислення пенсії обов’язково враховується заробітна плата за період з 1 липня 2000 до грудня 2012 р., а також, на бажання, пенсіонер може надати довідку про заробітну плату за будь-які 60 місяців підряд з періоду з вересня 1972 до червня 2000 р., але тільки за умови, що дані про заробітну плату підтверджуються документами, що збереглись із того часу.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 12.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта