Сальмонельоз у харківському морозиві і тістечках. Лікарі вже б'ють тривогу
Для кишкової групи хвороб літо — пора розквіту, а лікарі називають його епідсезоном.
- Деякі з цих хвороб досягають свого апогею, як-от харчові токсикоінфекції, а особливо сальмонельоз, гострий шигельоз, ієрсиніоз, - говорить лікар-інфекціоніст Обласної клінічної інфекційної лікарні № 22 Ніна Меркулова. - Цього року ми фіксували вже декілька випадків сальмонельоозу.
Палички сальмонели частіше за все ховаються у яйцях, тому не рекомендується їсти їх у сирому вигляді, а якщо й у вареному, то піддавати термальній обробці не менше 10 хв. Сальмонели стійки до копчення, соління, низьких та високих температур, тому, наприклад, шматок 400-грамового м'яса потрібно варити не менше 2,5 годин.
Улітку сальмонели, стрептококи, стафілококи часто зустрічаються у морозиві та різноманітних тістечках, тортах, у тому випадку, коли не дотримуються правила технічного виробництва.
Здаванню організму перед кишковими бактеріями де в чому допомагаємо й самі ми. Висока температура, сонечко припікає за вікном і людей тягне до води. Вони купаються, п'ють постійно воду.
- При вживанні великої кількості води відзначається зниження кислототворчої функції шлунково-кишкового тракту. А це у свою чергу знижує бар'єр для інфекцій кишкової групи, - каже Ніна Меркулова.
У цьому разі медик рекомендує не захоплюватися водопиттям і вживати кислі продукти.
Тетяна Лісна