Сальмонельоз у харківському морозиві і тістечках. Лікарі вже б'ють тривогу

13.07.2015 10:25 Суспільство
Фото: newsland.com Фото: newsland.com
Лікарі вже діагностували декілька випадків захворювання на сальмонельоз в Харківській області.

Для кишкової групи хвороб літо — пора розквіту, а лікарі називають його епідсезоном.

- Деякі з цих хвороб досягають свого апогею, як-от харчові токсикоінфекції, а особливо сальмонельоз, гострий шигельоз, ієрсиніоз, - говорить лікар-інфекціоніст Обласної клінічної інфекційної лікарні № 22 Ніна Меркулова. - Цього року ми фіксували вже декілька випадків сальмонельоозу.

Палички сальмонели частіше за все ховаються у яйцях, тому не рекомендується їсти їх у сирому вигляді, а якщо й у вареному, то піддавати термальній обробці не менше 10 хв. Сальмонели стійки до копчення, соління, низьких та високих температур, тому, наприклад, шматок 400-грамового м'яса потрібно варити не менше 2,5 годин.

Улітку сальмонели, стрептококи, стафілококи часто зустрічаються у морозиві та різноманітних тістечках, тортах, у тому випадку, коли не дотримуються правила технічного виробництва.

Здаванню організму перед кишковими бактеріями де в чому допомагаємо й самі ми. Висока температура, сонечко припікає за вікном і людей тягне до води. Вони купаються, п'ють постійно воду.

- При вживанні великої кількості води відзначається зниження кислототворчої функції шлунково-кишкового тракту. А це у свою чергу знижує бар'єр для інфекцій кишкової групи, - каже Ніна Меркулова.

У цьому разі медик рекомендує не захоплюватися водопиттям і вживати кислі продукти.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта