Безкоштовні ліки: про труднощі реалізації програми розповіли харківські медики

20.04.2017 08:55 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На Харківщині стартувала державна програма «Доступні ліки».

За два тижні чимало аптек області вже уклали договори з лікарнями, а пацієнти нарешті почали отримувати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою.

На Харківщині, за словами радника заступника голови Харківської ОДА Олександра Галацана, досвід 2012–2014 років, коли у області  впроваджувалася реімбурсація на ліки від гіпертонії, показав, що саме пошук аптек, які б виявили бажання взяти участь у програмі, виявився найважчим.

– На той час найбільшою проблемою виявилося знайти аптеки, які б дали згоду на участь у програмі. Адже менеджери фармбізнесу ознайомилися з документами, які створило Міністерство, і побачили, наскільки складно буде отримати компенсацію, – зазначив фахівець. – Це виявилося основним гальмівним механізмом на той час. Зараз ці складнощі перебороли.

Тому вже у кінці березня необхідні кошти на реалізацію програми надійшли на рівень області як медична субвенція.

 – Далі ми розподілили ці кошти містам і районам області пропорційно до кількості пацієнтів, які перебувають на диспансерному обліку, – додала в. о. начальника Управління охорони здоров'я Харківської ОДА Галина Сіроштан.

Також, якщо у попередньому проекті аптеки не мали конкретної форми звітності за випущені та отоварені рецепти, то тепер наказом МОЗ форму звітності чітко оговорено. Тож у цьому році фінансові відносини аптеки матимуть не з державою, а напряму із закладами охорони здоров’я, медики яких і видають рецепти.

 – Тепер заклади охорони здоров’я повинні двічі на місяць розраховуватися з аптеками за виділені та продані лікарські засоби, – додала Галина Сіроштан.

Також, за її словами, щоденно спеціалісти Управління охорони здоров’я ХОДА проводять моніторинг і чітко знають, скільки рецептів виписали і скільки ліків отримали пацієнти.

 Наприклад, станом на минулу п’ятницю на Харківщині медики виписали 29 147 рецептів, з яких 11 181 був отоварений в аптеках області.
 – Причини, чому решта пацієнтів не дійшла до аптеки, зараз з’ясовуються, – додала вона.

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта