Грип повертається. На Харківщині чекають другу хвилю епідемії

18.01.2017 15:05 Суспільство
Фото: zz.te.ua Фото: zz.te.ua
На першому і другому тижні 2017 року в Харкові та області захворіли на грип та ГРВІ близько 7 тис. осіб, з них переважна більшість діти. На Харківщину насувається друга хвиля епідемії.

Майже чотири тижні (весь листопад 2016 року) на Харківщині панувала епідемія грипу й ГРВІ. А на 51-му тижні хвороби пішли на спад. Якщо у середині грудня в області було зафіксовано майже 14,5 тис. захворілих, то в кінці місяця їхня кількість становила  10,5 тис.осіб. А на першому і другому тижні нового року в Харкові та області підчепили вірус близько 7 тис. осіб, з них переважна кількість (70 %) - діти. Тепер серед хвороб превалює РС-вірусна інфекція (респіраторно-синцитіальна вірусна інфекція). Також фіксують сезонний гонконгський грип АН3N2.

Як розповідає завідувач відділення організації епідемічних досліджень ДУ ''Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України'' Тетяна Карлова, зниження захворюваності відмічалося у період новорічних канікул, коли діти були не у школах і дитсадках. Однак, каже епідеміолог, зараз відбувається зростання захворюваності, причому за рахунок організованих груп дітей від 5 до 14 років.

"Під час новорічних свят відбувалася міграція дитячого населення по Україні, в тому числі в області, де ще є епідемія, - говорить Тетяна Карлова. - Там вони могли інфікуватися і привезти інфекцію у Харківську область. За рахунок міграції і за рахунок збереження циркуляції грипу і вірусів респіраторної групи, ми вважаємо, захворюваність буде наростати". 

Свого другого піку епідемія може сягти вже за пару тижнів.

Всього з початку епідсезону на Харківщині захворіло 169 625  осіб, або 6,2 % від загального населення Харківської області. З них 108 020  осіб — діти, або 63,07 % від захворілих. Госпіталізовано було 3675 осіб. З них більше половини — 2473 особи — діти. 2 % із захворілих були госпіталізовані до лікарень.

"Це свідчить про те, що тяжкість протікання захворювання давала змогу відмовитися від госпіталізації", — зауважує Тетяна Карлова.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта