Сотня "швидких" прибула на Харківщину. Частина працюватиме біля зони АТО

03.07.2014 12:42 Суспільство
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
97 нових карет екстреної медичної допомоги прибули у Харківську область.

Сьогодні медикам регіону передали ключі від нових автомобілів. Як розповів директор Депаратаменту охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан, на Харківщину прибули п’ять повнокомплектних з максимальною комплектацією реанімобілів класу С, сім автомобілів класу А2 найбільш простої комплектації (головне завдання яких доставити хворого у стаціонар без надання допомоги по дорозі) та напівреанімобілі класу В, їх 78 (від повних реанімобілів вони відрізняються лише відсутністю дихальних апаратів).

55 автомобілів лишиться у Харкові, решта надійде в область.

Всього із державного бюджету на придбання "швидких" для Харківщини було виділено 65 млн грн. Медикаментами та розхідними матеріалами "швидкі" укомплектували за рахунок коштів із обласного бюджету. Також за кошти облбюджету придбали дві "швидкі".

Автомобілі запрацювали вже сьогодні. За словами Олександра Галацана, медики, які на них працюватимуть, пройшли курс навчання.

БІЛЬШЕ ФОТО З ПРЕДСТАВЛЕННЯ "ШВИДКИХ" ДОПОМОГ ДИВІТЬСЯ ТУТ

- Обладнання дуже складне. Не кожен анестезіолог, навіть з великим досвідом, зможе відразу включитися в роботу на обладнанні у подібних реанімобілях. Необхідна певна підготовка, - каже Олександр Галацан.

За його словами, ще близько 100 автомобілів в області досі потребують заміни.

Як розповів директор Центру медичної допомоги та медицини катастроф Віктор Забашта, обладнання на нових автомобілях на порядок якісніше, аніж на тих "швидких", що вже працюють в області. Це кращі виробники Німеччини, Японії, Іспанії.

Деякі автомобілі уже пройшли перше бойове хрещення. Їх використовували для евакуації поранених поблизу від зони АТО.

За словами губернатора Харківської області Ігоря Балути, деякі автомобілі і надалі будуть часто виїжджати до зони АТО, тому що "швидкі" у Куп’янському, Борівському, Ізюмському та Барвінківському районах часто викликають в зону бойових дій.

- Багато з цих автомобілів уже завтра будуть працювати в доволі-таки небезпечних умовах, - розповів Ігор Балута. - Кваліфіковану допомогу людям можуть надати уже в русі, чим економитимуть час і рятуватимуть життя наших бійців.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта