Нітрати у питній воді Харківщини: коментарі фахівців

19.07.2017 09:55 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Фахівці "Харківського обласного лабораторного центру" опублікували дані про вміст нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання за перше півріччя 2017 року.

За інформацією фахівців, в Харківській області відзначається високий вміст нітратів в підземних водах, що живлять нецентралізовані джерела.

Вживання води з нецентралізованих джерел водопостачання, які лабораторно не обстежені або вміст нітратів в яких перевищує гранично допустиму концентрацію (далі ГДК), є небезпечним для здоров'я людини, особливо немовлят. Якщо таку воду використовувати для приготування сумішей для годування немовлят, це призведе до гострого нітратного отруєння і захворювання водно-нітратною метгемоглобінемією.

У I півріччі 2017 року за санітарно-хімічними показниками досліджено 2591 пробу води з громадських та індивідуальних колодязів і каптажів, з них не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам за вмістом нітратів 1188 проб, що становить 45,9 % проти середнього показника по Україні - 22,4 %.

У яких районах Харкова відключили воду

За результатами досліджень води з громадських та індивідуальних колодязів на території всіх адміністративних районів Харківської області, концентрація нітратів перевищує нормативний показник (50 мг / дм3), в тому числі в Зміївському, Первомайському, Борівському, Кегичівському, Лозівському, Близнюківському, Краснокутському районах - до 6 ГДК, в Красноградському районі - до 11 ГДК, а в Нововодолазькому районі - до 14 ГДК.

У поточному році випадків захворюваності водно-нітратною метгемоглобінемією не зареєстровано. Але незважаючи на це, для запобігання захворюванню дітей водно-нітратною метгемоглобінемією настійно рекомендуємо не використовувати воду з колодязів та природних джерел для вигодовування немовлят. А перш ніж використовувати таку воду для дітей більш старшого віку, провести лабораторні дослідження цієї води на вміст нітратів, — про це повідомили у "Харківському обласному лабораторному центрі"

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта