Новий грип уже на порозі. Що страшніше – «Гонконг», «Брісбен» чи «Мічиган»

21.09.2017 10:10 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
З початком осені та навчального року в Україні стартував сезон застудних захворювань. Медики попереджають: цього епідперіоду на українців насуваються відразу три штами грипу. Один з них – зовсім новий для нашого населення.

 Розмови про грип підсилилися і тоді, коли спеціалісти Міністерства охорони здоров’я спрогнозували збільшення кількості хворих на грип приблизно на 14 %.

Новий і нерозпізнаний

Цьогорічного епідеміологічного сезону, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, на північній півкулі розгуляються три небезпечні різновиди грипу – «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». Та якщо назви двох перших штамів у минулі роки вже були на слуху українців, то новачок «Мічиган» – недуг незнайомий.

Новачок прийшов на зміну штаму «Каліфорнія», що відомий як свинячий грип, каліфорнійський грип, пандемічний грип. У Всесвітній організації охорони здоров’я відзначають, що минулого сезону грип типу А (H1N1) pdm09, до якого належить «Мічиган», циркулював на дуже низькому рівні.

Хоча й встиг уже наробити достатньо лиха цього року, коли циркулював в Австралії. Тоді, за словами фахівців охорони здоров’я, країна пережила важкий сезон грипу. Від нього, за попередніми даними, померло 73 особи, хоча МОЗ Австралії стверджує, що реально кількість смертей може бути значно більшою.

Епідемії уникнути  не вдасться

Щодо України, то на її території, кажуть медики, у попередні роки «Мічиган» дійсно не циркулював. А це свідчить про відсутність у людей імунітету до нього, тому саме новий штам може спричинити епідемію. За масштабами вона може бути й не надто великою, але важкою, коли багато хворих потребуватимуть госпіталізації через важкі ускладнення.

За словами медиків, цей штам є доволі агресивним підвидом свинячого грипу, який може призвести до важких ускладнень і навіть до летальних випадків. У групу ризику передусім потрапляють люди, які мають серцево-судинні, легеневі захворювання, цукровий діабет, а також вагітні, діти й люди, яким за  65 років.

– Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових людей, а також низький відсоток вакцинації населення плюс погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють прогнозувати збільшення кількості захворілих на 14 %, – розповіли в Міністерстві охорони здоров’я України.

Так, минулого року спеціалісти МОЗу прогнозували, що віруси уразять близько 8 млн осіб, але такі побоювання не здійснилися, і на території країни захворіла менша кількість населення – 6,2 млн. Найбільше в минулому сезоні хворіли кияни, найменше – жителі Запоріжжя та Тернополя. Не обійшлося і без людських жертв –  від ускладнень померли  30 осіб, вісім з них – діти.

Свої особливості

На Харківщині за минулий епідемічний сезон перехворіла 300 541 особа, з них 35,3 % –  дорослі, а більшість, тобто  64,7 %, становили діти.
– Усі ці люди зверталися до медзакладів, і медики встановлювали діагноз: або грип, або ж гострі респіраторні захворювання, – розповіла завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Карлова. – Проте, безпосередньо таких штамів, як  А/Гонконг (Н3N2) та B/Брісбен, в області не було зафіксовано.

Жителів Харківської області обійшли смертельні випадки, а в минулому сезоні серед населення превалювали переважно сезонні віруси. Але ускладнювало ситуацію те, що вищезгадані різновиди супроводжувалися «побратимами» з респіраторної групи. Це –  аденовіруси, аренавіруси тощо.

Також відрізняло епідсезон минулого року від попередніх і те, що хворіти люди почали рано, а інфекція ширилася нетрадиційно.
 – Індикатором захворювання на території області завжди були школярі, – розповіла фахівець. – Але минулого року інфекція ширилася саме через доросле населення. Як буде цього року – сказати важко. Але наразі наші спеціалісти вже спостерігають збільшення кількості хворих.

Проте можливості, що будь-який з небезпечних вірусів може потрапити на територію області, фахівці не виключають.
– Враховуючи те, що ці віруси можуть уперше потрапити на територію області, а також враховуючи низький рівень вакцинації та малу кількість осіб, які зустрічались із цим вірусом на нашій території, це може призвести до поширення вірусу на більшу кількість населення, – додала Тетяна Карлова.

Кількість хворих зросте

Збільшення кількості хворих прогнозує і завідувачка кафедри інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця, заслужена лікарка України професорка Ольга Голубовська. За її словами, щороку у країні циркулює кілька штамів грипу. Приміром, у 2009-му ми отримали Н1N1, пов’язаний з тяжкими формами захворювання.

– Ніхто не зміг передбачити, яка пандемія буде у 2009 році. Подібною була ситуація і в 2015 році. Ніхто не зміг спрогнозувати, що в сезоні домінуватиме Н1N1, – розповіла лікарка в інтерв’ю УНІАН. – Клініцисти завжди  бояться домінування Н1N1 (різновид іспанки), який був причиною тисяч смертей.

Також вона додала, що, можливо, у цьому сезоні люди більше хворітимуть через вірус Н3N2.
– Сподіваємося, що Н1N1 не буде таким агресивним, хоча цього року він має інший різновид – не «Каліфорнія», а «Мічиган». Це один і той самий штам, але видозмінений, – зазначила епідеміолог.

Перші дзвоники

Важко передбачити й те, коли ж недуг ударить по українцях. Так, за словами медиків, останні два роки сезон грипу в Україні зміщувався на два тижні вперед. Зазвичай пік захворюваності припадає на  кінець січня – початок лютого. Проте позаминулого сезону це був кінець грудня.

Минулого сезону це був уже початок грудня. Тобто певні обставини на земній кулі сприяють тому, що два роки поспіль сезон грипу починався раніше на два тижні. Чому так відбувається – поки що невідомо. Зараз Європейське бюро ВООЗ намагається пояснити цю тенденцію.

За словами Тетяни Карлової, зазвичай у нашому регіоні епідеміологічний сезон розпочинається із 40-го тижня поточного року й завершується 20-м тижнем наступного. Тобто вже на початку жовтня можна вважати сезон хвороб відкритим.

У зоні ризику – всі

Аби захиститися від болячок, традиційно медики радять зміцнювати імунітет і не відмовлятися від щеплень. Помилково думати і про те, що уразливими групами для недугу є тільки діти та люди похилого віку.
– На відміну від штаму Н3N2, який викликає пік захворюваності і смертності серед людей похилого віку, при штамі Н1N1 пік смертності припадає на працездатне населення – у 2009-му вмирали люди віком 25–49 років, у 2015-му – 53–55 років, – розповіла професорка Ольга Голубовська.

Також, за словами медика, штам Н1N1 уражає фактично виключно групи ризику – пацієнтів з надмірною масою тіла, з інсулінорезистентністю (а в нас серед людей з таким станом близько 80 % не знають про його наявність у себе), з цукровим діабетом, пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, з астмою і ті, хто тривалий час приймає ацетилсаліцилову кислоту, аспірин через кардіологічні проблеми.
– Такі люди повинні серйозно подумати про вакцинацію. Тим більше, якщо їх робота пов’язана з частими відрядженнями, – додала фахівець.

Вакцина буде

А тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я не тільки спрогнозувала, яких штамів грипу слід чекати цього епідсезону, а й дала свої  рекомендації щодо складу вакцин. Так, у своєму листі ВООЗ рекомендує, щоб тривалентні вакцини для використання в сезоні грипу 2017–2018 років містили компоненти, які захищатимуть від трьох вищезгаданих штамів. Для чотиривалентної вакцини рекомендують включати додатково компонент для захисту від грипу B/Phuket/3073/2013.

– Прогнози щодо циркуляції штамів вірусу грипу ґрунтуються на аналізі минулорічних тенденцій у північній та південній півкулях, – розповіла завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Тетяна Карлова. – Після отримання рекомендацій виробники вакцин можуть починати їх виготовлення.

Проте, хоч рік у рік вірусологи працюють над протигрипозним еліксиром, щеплення проводять далеко не всі. Річ у тому, що вакцинація проти грипу в Україні не входить до переліку рекомендованих щеплень, тож препарати не закуповують за державні кошти. Приватні фірми можуть закупити вакцину для своїх працівників або кожен, хто хоче захиститися від грипу, може придбати її за власний рахунок.

– Минулого року найбільше від грипу щепилися вакцинами, що були придбані за кошти місцевого бюджету, підприємств і власні кошти, – зазначила заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

Та якщо подивитися на минулорічний сезон 2016–2017, хоч підприємства і прагнули захистити своїх працівників від грипу, щеплення все одно не були надто популярними. Захиститися від грипу погодилися близько  107 тис. осіб.

Така ж ситуація склалася і в нашій області. Так, за минулий епідсезон, за інформацією Харківського лабораторного центру, щеплення провели 5350 осіб.
– Це 0,2 % від загального населення області – це вкрай замало, – додала Тетяна Карлова.
За словами медика, робити щеплення треба кожного року, тому що вакцина діє лише протягом одного сезону. Після введення вакцини організму необхідно близько двох тижнів на те, щоб виробити антитіла до вірусів і отримати повноцінний захист. Таким чином, вакцинуватися потрібно в період вересень – листопад, щоб встигнути отримати імунітет до початку сезону захворюваності. Але якщо хтось не встиг, робити щеплення можна й упродовж усього епідперіоду.

Проте, наразі нової комбінованої вакцини проти «Гонконгу», «Брісбену» та «Мічигану» в Україні ще немає.
– Ми очікуємо вакцину на території області до початку епідемічного сезону, – поінформувала Тетяна Карлова. – На сьогодні на сайті МОЗ є зареєстровані препарати – це «Ваксігрип» французького виробництва та «Джісі Флю» – корейського. Це вакцини, з якими вже кілька років працюють медики Харківщини. Ці препарати не викликають ускладнень.

Також фахівець додала, що ціна на вищезгадані вакцини коливається в межах 150– 200 грн, а скільки коштуватиме нова – поки що невідомо.

Довіра зростає

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, українці страждають від хвороб, про які давно вже забули в інших країнах світу. Лише за перші сім місяців 2017 року 1386 осіб захворіло на кір, 1340 – на кашлюк, 185 – на епідемічний паротит, 895 – на гепатит В, 17 – на гемофільну інфекцію, 122 – на краснуху та 5 – на правець.

– Цих хвороб можна було б уникнути завдяки щепленням. Вакцинація захищає організм від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й виникненню ускладнень і летальних випадків, – повідомляють у відомстві.
Проте, протягом останніх років у країні зросла довіра батьків до вакцинації. За даними ЮНІСЕФ, сьогодні підтримують вакцинацію 74 % українських батьків порівняно з 41 % 2014 року. При цьому великий вплив на рішення батьків щодо вакцинації мають дільничні педіатри та сімейні лікарі. Згідно з дослідженням ЮНІСЕФ, їхню думку враховують 72 % батьків, а 56 % вважають вирішальною.

Проте близько 50 % відмовляються від щеплень за порадою батьків, друзів і сусідів. Примітно, що 16 % відмов відбуваються за порадою самих медичних працівників. До того ж, 52 % медичних працівників стикалися з фальшуванням довідок  про щеплення.

Не гайте часу

Не варто чекати, поки грип посилиться. Адже це загрожує ускладненнями, зокрема вірусною пневмонією, яка атакує миттєво й за два-три дні призводить до незворотних змін у легенях. Тож щойно у вас з’являються підозри на грип, слід звернутися до лікаря, який призначить відповідне лікування.
Під час хвороби буде не зайвим більше відпочивати, пити багато негарячої рідини та часто полоскати горло.

Марічка Зорянська, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта