Про спеціальні програми для боротьби з раком розповіли медики

02.02.2017 08:04 Суспільство
Фото:http://oncoportal.net Фото:http://oncoportal.net
За даними медиків, кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка в Україні можуть захворіти на рак.

Як повідомили у Харківському обласному центрі здоров'я, у Харківській області на обліку перебуває 75,8 тисячі онкохворих. Протягом 2016 року зареєстровано 9475 випадків захворювання на рак, проти 9177 у 2015 році. Щорічно від раку в області помирає близько 5 тисяч осіб, найчастіше від раку легенів. Друге місце по причині смерті серед жителів Харківщини займають рак шлунка і рак молочної залози.

Взагалі ж рак як причина смерті посідає друге місце в структурі смертності населення України. І разом з серцево-судинними захворюваннями в тому числі визначає рівень здоров'я наших співвітчизників. Так, тільки 68,7 % первинних хворих в країні охоплені спеціальним лікуванням, 33,6 % хворих помирають протягом першого року, і тільки 40 % хворих живуть п'ять років після встановлення діагнозу.

В Україні проблеми раку виникають особливо гостро. Адже ризик захворіти на рак в нашій країні має кожен третій чоловік і кожна п'ята жінка, причому майже 30 % хворих  в працездатному віці.

Основними факторами ризику розвитку онкологічних захворювань є: вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, в тому числі викликані вірусами гепатиту B або C і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини.

Своєчасне виявлення раку на ранній стадії і його адекватне лікування має пріоритетне значення. Адже у 100 % хворих з I стадією забезпечується стійке одужання, у 80 % - з II стадією. Особливе значення в ранній діагностиці раку мають скринінгові програми, які дозволяють визначати пухлину на початкових стадіях росту:

• ПАП-тест на рак шийки матки, який рекомендується проводити жінкам старше 20 років;

• мамографія для виявлення раку молочної залози. Рекомендується жінкам старше 40 років (1 раз на 2 роки);

• колоноскопія для виявлення раку прямої кишки. Рекомендується чоловікам і жінкам старше 50 років;

• РSA-тест (простат-специфічний антиген) для виявлення раку передміхурової залози. Рекомендується чоловікам старше 50 років.

Завдяки організаційним заходам, спрямованим на поліпшення профілактики, діагностики та лікування онкологічних хворих, за останнє десятиліття вдалося досягти деяких успіхів в організації онкологічної допомоги населенню. Найбільш значущі з них - зменшення смертності на 15 %, летальності хворих до року на 5 %, занедбаності раку на 7 %, збільшення охоплення спеціальним лікуванням хворих на рак до 69,5 %.

Здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, регулярне звернення до лікаря - один раз на рік для проходження профілактичних оглядів і при появі будь-яких сумнівів з приводу стану здоров'я, допоможе значно знизити ризик розвитку хвороби.

Довідка:

На кожні 50 жителів України припадає 1 онкологічний хворий. На обліку в онкологічних установах перебуває майже 1 млн хворих. Щодня реєструється 470 нових випадків захворювання та 250 смертей від раку, за рік це становить понад 160 тис. нових випадків захворювання і 90 тисяч смертей. За прогнозними оцінками до 2020 року рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в країні досягне 180 тис. нових випадків, тобто збільшиться на 15 %.

Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта