У Добкіна розповіли про пільги для сільських лікарів

23.09.2013 07:03 Суспільство
http://www.newsfiber.com/ http://www.newsfiber.com/

Сьогодні в Україні розробляють низку стимулів для молодих лікарів, аби вони їхали працювати на село.

Проблема браку кадрів у системі охорони здоров’я як у всій Україні, так і в Харківській області сьогодні залишається актуальною. Як розповів під час прямої лінії з читачами “СК” директор Департаменту охорони здоров’я Олександр Галацан, переважна більшість випускників прагне залишитися працювати в обласному центрі.

- Це призводить до того, що в сільській місцевості дійсно бракує лікарів первинної ланки: дільничних терапевтів і педіатрів. І, що дуже тривожно, багато моїх колег, які працюють у сільських районах, – пенсійного або передпенсійного віку. Тому держава, розуміючи всі ці складнощі, намагається якось підтримати молодих лікарів, які закінчують медичні виші. На виконання соціальних ініціатив Президента для цього розробляється і впроваджується ціла низка стимулів, - розповів Олександр Галацан.

Читайте також: Що трапиться з лікарями-пенсіонерами після медичної реформи

Серед них – виплата підйомних при отриманні випускниками дипломів, яку було впроваджено нещодавно. А ще – розробка програм місцевих стимулів на рівні районних рад і райдержадміністрацій щодо виділення молодим фахівцям, які приїжджають на село працювати, житла, земельних ділянок і навіть певних пільг зі сплати комунальних послуг. Яскравим прикладом є досвід Харківщини.

- Два роки тему в нас почав реалізовуватися проект будівництва амбулаторії сімейного типу з вбудованим житлом. Така амбулаторія зараз функціонує в селі Ватутіне Нововодолазького району. Усі ці чинники так чи інакше впливають на бажання молодого лікаря після закінчення вишу поїхати працювати на село. Упевнений, що мине певний час, і в нас у селі з’явиться молоде покоління лікарів, - вважає директор профільного Департаменту.

Але поки що рівень укомплектування кадрами сімейних лікарів на селі сягає менше 70 %. Кращою є ситуація з медичними сестрами та фельдшерами: рівень укомплектування – 93–94 %. Цього року під час розподілу випускників медичних вишів Харкова, який відбувся 17 січня за участю представників Міністерства охорони здоров’я України і керівництва області та міста, понад 80 молодих фахівців направили працювати в сільську місцевість.

Укомплектування лікарями служби екстреної медичної допомоги є також проблемою. Цього року в екстрену медичну допомогу було розподілено небагато фахівців. Спочатку дев’ять, потім ще 20. Ще понад 100 посад залишається вакантними.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №113 від 21.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта