Скільки людей зробили щеплення від грипу в минулому сезоні

21.09.2017 14:20 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Аби захиститися від грипу, традиційно медики радять зміцнювати імунітет і не відмовлятися від щеплень.

У минулорічному епідсезоні 2016-2017 р. рівень вакцинації в Україні залишався низьким. Захиститися від грипу погодилися близько 107 тисяч людей.

Така ж ситуація склалася і у Харківській області. Так, за минулий епідсезон, за інформацією Харківського лабораторного центру, щеплення провели 5 350 осіб.

- Це 0, 2 % від загального населення області - це вкрай замало, - додала завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України" Тетяна Карлова.

За її словами, вакцинуватися треба кожного року, тому що вакцина діє лише протягом одного сезону. Після введення вакцини організму необхідно близько двох тижнів на те, щоб виробити антитіла до вірусів й отримати повноцінний захист. Таким чином, вакцинуватися потрібно у період вересень-листопад, щоб встигнути отримати імунітет до початку сезону захворюваності. Але, хто не встиг, робити щеплення можна й впродовж усього епідперіоду.

Проте, наразі нової комбінованої вакцини проти «Гонконгу», «Брісбену» та «Мічигану» в Україні ще нема.

- Звичайно, ми б хотіли отримати вакцину до початку епідемічного сезону, - розповіла Тетяна Карлова. - Але й на сьогодні на сайті МОЗ є зареєстровані препарати - це  "Ваксігрип" французького виробництва та "Джісі Флю" - корейського. Це вакцини, із якими вже кілька років працюють медики Харківщини. Ці препарати не викликають ускладнень.

Також фахівець додала, що ціна на вищезгадані вакцини коливається у межах 150 - 200 грн, а скільки буде коштувати нова - поки що невідомо.

У Харкові катастрофічна нестача інсуліну — медики

Нагадаємо, цьогорічного епідсезону, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, на північній півкулі розгуляються три небезпечні штами грипу - "Гонконг", "Брісбен" та "Мічиган". Детальніше про це читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта