Куди ставити «галочку»: Тамара Слободенко розбиралася, як правильно заповнити новий виборчий бюлетень

Тамара Слободенко

Тамара Слободенко

Як вам уже розповів мій свекор Степанич, на цьогорічних виборах ми голосуватимемо за новими правилами. Окрім виборчої системи, зміниться і сам виборчий бюлетень. До того ж жителі більшості громад на дільницях отримають аж чотири бюлетені. Аби не заплутатися у виборчій арифметиці, я відправилася за консультацією до фахівців Громадянської мережі ОПОРА і от що дізналася.

Який вигляд має бюлетень: обираємо голів

Для початку давайте розберемося з тим, який вигляд матимуть бюлетені. Ви вже чули, що вибори відбудуться за двома виборчими системами – мажоритарною та пропорційною. За «мажоритаркою» ми обиратимемо абсолютно всіх сільських, селищних та міських голів. І це зробити дуже просто, адже виборчий бюлетень для цієї системи не змінився. Виборцю лише потрібно поставити «галочку», «плюсик» чи будь-яку іншу позначку навпроти кандидата, за якого він голосує.

Як і зазвичай, кандидати у бюлетені будуть розміщуватися в алфавітному порядку. У разі, якщо кандидат йде на вибори не від партії, а сам від себе, біля прізвища обов’язково буде позначка «самовисування».

Також у бюлетені будуть указані відомості про рік народження, посаду та місце проживання кандидатів.
Окрім голів, у такий же спосіб виборці голосуватимуть за депутатів до місцевої ради, де кількість виборців становить до 10 тисяч.

Обираємо депутатів: маємо поставити дві позначки

Щодо інших громад, де проживає 10 тисяч і більше виборців, то тут голосування відбудеться за пропорційною системою з відкритими списками.
Саме ця система й передбачає нову форму виборчого бюлетеня. Окрім цього, такий бюлетень матиме кожен виборець для голосування за депутатів районних рад і ще один – для голосування за депутатів обласних рад. Тобто це означає, що за новим бюлетенем будуть голосувати всі без винятку.

Такий бюлетень треба «читати» по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований перелік кандидатів, які йдуть від партії по вашому округу. Спочатку необхідно проголосувати за партію, поставивши будь-яку позначку в першому квадраті. До другого квадрата вписуєте номер кандидата, якого хочете бачити у депутатах від цієї партії. Список із номерами кандидатів розміщений у бюлетені праворуч.

І – вуаля – все готово. Раптом, якщо ви проголосуєте за партію, але не захочете обирати пропонованого кандидата, можете цього не робити. Такий бюлетень буде вважатися дійсним і зарахується в якості підтримки партії.

Бюлетень новий, тому можна легко помилитися. Проте не слід засмучуватися, адже ви маєте право на ще один бюлетень. Для цього необхідно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії і попросити видати вам інший бюлетень.

Після цього у списку виборців навпроти прізвища громадянина ставиться відповідна позначка, а бюлетень з помилкою невідкладно погашається, про що виборча комісія складає відповідний акт. Це потрібно, аби під час підрахунку голосів бюлетень був урахований як невикористаний. Але такої помилки можна припуститися лише раз, бо повторна така заміна не передбачена.

Скільки бюлетенів видадуть

Оскільки на виборах ми голосуватимемо за голів та депутатів у сільські, селищні та міські ради, а також обиратимемо депутатів районної та обласної рад, у більшості громад виборець отримає чотири бюлетені. Але можуть бути винятки.

Приміром, виборці Дніпра, Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона отримають по п’ять бюлетенів, бо, крім стандартного набору, мають ще вибори до районних у місті рад. До цих бюлетенів також треба буде вносити дві позначки – традиційну «галочку» за партію та в сусідній клітинці вписувати номер кандидата від цієї ж партії. Також п’ять бюлетенів отримають деякі виборці на Чернігівщині, але з інших причин.

Справа в тому, що у цей же день у одномандатному виборчому окрузі № 208 відбуватимуться довибори до Верховної Ради. Бюлетень буде звичний – із прізвищами кандидатів.

А от у столиці виборці отримають по два бюлетені, адже обиратимуть лише міського голову та депутатів міської ради. Також по три бюлетені отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольних українській владі території Донеччини та Луганщини. Тут оберуть очільника свого населеного пункту, депутатів місцевої ради та депутатів районної ради. Відповідно до виборчого законодавства, виборів до обласних рад там не буде.

Ви запитаєте: навіщо всі ці складнощі і чого не можна було залишити все так, як було раніше. Річ у тому, що пропорційна система з відкритими списками – це можливість для виборця дійсно впливати на партію.

Пам’ятаєте, як було раніше? Партія постійно рекламувала свою першу п’ятірку, а далі до списку міг потрапити хто завгодно, навіть ті, хто неформально «купив» собі прохідне місце у списку. А зараз саме виборець може вплинути на те, хто від партії ввійде до відповідної ради.

До того ж, повірте, не тільки виборцям, яким необхідно навчитися користуватися бюлетенями, справедливіша система додала клопоту. Уявіть, скільки зусиль необхідно докласти членам комісій, які будуть рахувати ці бюлетені, а також кандидатам та партіям, які теж мають урахувати чимало нових моментів під час організації агітаційних кампаній.

Читайте також: Що ви очікуєте від місцевих виборів 2020 — ОПИТУВАННЯ

Ціна мандата

Для участі у місцевих виборах кандидати та організації партії, які є суб’єктами виборчого процесу, платитимуть грошову заставу. 10 вересня Центральна виборча комісія установила розміри грошових застав на місцевих виборах. Зокрема, на Харківщині найбільший розмір застави встановлено для кандидатів у депутати Харківської обласної ради – вона сягає 446 189 гривень. Про таку суму йдеться у постанові № 246 «Про розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року». У 285 513 гривень обійдеться висування кандидата у депутати у Харківську районну раду. Розмір застави для кандидатів у депутати Богодухівської райради становить 22 970 гривень,  Ізюмської – 32 335 гривень, Красноградської – 18 500 гривень, Куп’янської – 24 041 гривню. Для Лозівської районної ради розмір застави становить 26 745 гривень, для Чугуївської – 36 085 гривень. Для кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради (де виборців 10 тисяч і більше) розмір застави становить від 2 226 гривень (у Липецьку сільраду) до 229 117 гривень (у Харківську міську раду). Для кандидатів у депутати 18 сільських та селищних рад, де проживає до 10 тисяч виборців, розмір грошової застави становить 1000 гривень. Це Коломацька, Савинська, Куньєвська, Оскільська, Наталинська, Старовірівська, Вільхуватська, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська, Біляївська, Олексіївська, Вільхівська, Циркунівська, Малинівська, Печенізька, Старосалтівська та Чкаловська ради.Для кандидатів, які претендують на посаду голови Харківської міськради, розмір застави складає 229 117 гривень. Для всіх інших кандидатів у голови рад – 5000 гривень.  

Слободенки повернулися, щоб ви зробили свідомий вибір Місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня, пройдуть в умовах нового законодавства та адміністративно-територіального устрою (нові райони та об’єднані громади). Ознайомити жителів області з новаціями Виборчого кодексу та інформаційно підготувати їх до свідомого вибору – головне завдання спецпроєкту «СК» під назвою «ВиборЧе від Слободенків». Цей проєкт є продовженням проєкту «Слободенки йдуть на вибори», який був реалізований ГО «Слобідський край» у 2019 році та запам’ятався нашим читачам. Тому ваші улюблені персонажі – родина Слободенків повертається.Тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Донька й онучка Оленка. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич) переїхав до родини з невеликого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну. Разом із родиною та представниками ГМ «Опора» ви дізнаватиметеся про новації у голосуванні, повноваження і можливості голів та депутатів місцевих рад, особливості формування місцевих  бюджетів, залучення інвестицій. Також з експертами члени родини будуть спростовувати міфи та фейки, пов’язані з виборчою темою і транслювати які буде наш новий персонаж – Хайпик. Наша мета – аби ви пішли голосувати та зробили свідомий вибір, а надалі могли контролювати владу!
Читайте також