Місцеві вибори – 2020: хто пройшов у Харківську обласну раду

Тамара Слободенко

Тамара Слободенко

Уже понад два тижні минуло після виборів. Проте дізнатися їх офіційні результати – той ще квест. Якщо раніше всі ці дані наша родина дивилася на сайті ЦВК, то цього разу виявилося, що оприлюднення результатів переклали на місцеві територіальні виборчі комісії. Що ж, на сайті «Слобідського краю» я прочитала, що 6 листопада підсумки голосування підбила Харківська обласна територіальна виборча комісія. Тоді я вирішила проаналізувати всі ці дані і сформувала «портрет» новообраної Харківської обласної ради.

На цих місцевих виборах, що пройшли 25 жовтня, до обласної ради Харківщини балотувалися понад тисячу кандидатів. Вони йшли на вибори від 11 політичних сил.

Найбільший претендентів у депутати обласної ради було у «ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ» – 120 кандидатів. На одного кандидата менше – 119 – було у «БЛОКУ КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!».

Ще 118 своїх представників висунула до ради партія «СЛУГА НАРОДУ». Також ЦВК зареєструвала 115 кандидатів від «БЛОКУ СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». 108 – ішли від Всеукраїнського об’єднання «БАТЬКІВЩИНА». 82 – балотувалися від партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Від «НАШОГО КРАЮ» балотувалося 76 кандидатів, від «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СОЛІДАРНОСТІ» – 75, від «АКЦЕНТУ» – 74, від «Перемоги Пальчевського» – 71, від «ПАРТІЇ ШАРІЯ» – 70.

Але для того, щоб пройти до обласної ради, партії мали набрати понад 5 % голосів виборців. І не всім це вдалося – лише п’яти партіям.

За даними обласної територіальної виборчої комісії, за обласних депутатів на цих виборах проголосувало 630 688 виборців. Ціна одного депутатського мандата (тобто виборча квота) склала 4753 голоси.

Найбільшу кількість голосів виборці Харківської області віддали за «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – 34,53 %, або 211 952 голоси. Тож ця політична партія матиме 46 своїх депутатів в обласній раді.

Другою за чисельністю буде фракція «ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ» – 29 депутатських мандатів (21,33 %, або 130 901 голос).

По 17 представників в обласній раді матимуть партії «СЛУГА НАРОДУ» (12,76 %, або 78 307 голосів) та «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» (12,40 %, або 76 099 голосів).

Також у Харківській обласній раді буде 11 депутатів від «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СОЛІДАРНОСТІ» (8,05 %, або 49 412 голосів).

Не набрали потрібної кількості голосів: «ПАРТІЇ ШАРІЯ» (4,42 %), ВО «БАТЬКІВЩИНА» (2,7 %), «ЗА МАЙБУТНЄ» (1,63 %), «НАШ КРАЙ» (1,4 %), «Перемога Пальчевського» (0,88 %), «АКЦЕНТ» (0,5 %).

Представники найбільшої фракції – «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – уже зробили заяву, що готові домовлятися про конструктивну спільну роботу з іншими політичними силами, які також пройшли до Харківської облради.

Тамара Слободенко

Тамара Слободенко

Новообраний депутатський корпус Харківської облради оновився на дві третини. Депутатами минулих скликань вже обиралися 45 обранців. Наймолодшому депутату облради VIII скликання 22 роки – Павло Столбовий, найстаршій депутатці 84 роки – Олена Гречаніна.

Жінок стало більше

Однією з новацій місцевих виборів – 2020 стало введення гендерних квот. Згідно з новим Виборчим кодексом, список партій не реєструвався, якщо в ньому не було 40 % осіб іншої статі, щонайменше по двоє в кожній п’ятірці. Щоправда, в законі залишилася лазівка для умовного виконання квоти.

Як зазначає координаторка руху ЧЕСНО Віта Думанська, гендерні квоти були важливі лише на етапі висування кандидатів на з’їзді та подання списку до територіальної виборчої комісії. Проте потім можна було подати «збалансований список», прибравши з нього непотрібних кандидатів, зокрема й жінок.

Хоча законодавство виявилося й недосконалим, на Харківщині все одно жінок у обласній раді побільшало. Якщо у VII скликанні працювало 23 депутатки, то вже у VIIІ буде 34 – це близько 30 % від загального складу депутатського корпусу.

Найбільше депутаток пройшли від «БЛОКУ КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – 15 (близько 33 % від кількості мандатів партії). По п’ять представниць буде від «БЛОКУ СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» (близько 30 %), «СЛУГИ НАРОДУ» (близько 30 %) та «ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ» (близько 17 %).

Від «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СОЛІРНОСТІ» пройшли 4 депутатки. Однак якщо порівнювати у відсотковому співвідношенні, то саме ця політична партія має найбільший відсоток жінок від загальної кількості отриманих партією мандатів – близько 37 %.

Коли перша сесія

Хоч обласна територіальна виборча комісія вже й оприлюднила список депутатів оновленого складу Харківської обласної ради, однак він ще не остаточний. Деякі представники та представниці новообраного депутатського корпусу паралельно виграли вибори й на посади голів територіальних громад або є діючими депутатами Верховної Ради. Найближчим часом їм доведеться обрати – облрада, ОТГ чи парламент.

Відповідно до законодавства, сесія нового скликання Харківської обласної ради має відбутися до 20 грудня. На цьому пленарному засіданні мають обрати нового голову Харківської обласної ради.

Читайте також: Передвиборчі чутки з базару: що правда, а що міф?

«ВиборЧе від Слободенків» - медійний проєкт, присвячений місцевим виборам. Він є продовженням проєкту «Слободенки йдуть на вибори», який був реалізований ГО «Слобідський край» у 2019 році. Його герої - тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Донька й онучка Оленка. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич) переїхав до родини з невеликого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну.Місцеві вибори, які відбулися 25 жовтня, пройшли в умовах нового законодавства та адміністративно-територіального устрою (нові райони та об’єднані громади). Тому ми знайомили вас, дорогі читачі, з новаціями Виборчого кодексу та інформаційно підготувати до свідомого вибору. А зараз ми продовжимо інформувати вас вже про нову владу, розстановку політсил у радах, повноваження і можливості голів та депутатів місцевих рад, особливості формування місцевих бюджетів та залучення інвестицій.
Читайте також