Районні обранці. Політична розкладка у нових райрадах від Сан Санича

Сан Санич

Сан Санич

Минулого тижня я поїхав у справах до райцентру. А там тільки й розмов про нову районну раду. Хто пройшов у депутати, хто стане головою, коли буде перша сесія і як новий район працюватиме далі – у коридорах і кабінетах безліч питань. Наслухався я різних новин, і вирішив перевірити на сайті ЦВК деякі з них. Виявилося, там уже є підраховані голоси по усіх районних радах Харківщини. Я все ретельно вивчив і вам зараз розкажу.

З газети «Слобідський край» я дізнався, що перші сесії районні ради мають провести до 20 грудня. Тоді й оберуть голів нових райрад та почнуть реорганізацію. Треба ж новим районом прийняти на свій баланс лікарні, музеї, бібліотеки та практично усю соціальну сферу.

Ще трохи незвично бачити на карті Харківської області не 27, а сім районів. Але тепер мешканці Харківщини житимуть саме у таких межах, тож треба звикати.

Нагадаю, за такий поділ Харківської області проголосувала Верховна Рада влітку, 17 липня. Отже, відповідно до нового адмінустрою, в Харківській області створені Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп’янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський райони.

На виборах 25 жовтня ми обирали, зокрема, й депутатів цих районних рад. І от хто представлятиме наші з вами інтереси на рівні району.

Богодухівська районна рада

До нового Богодухівського району увійшли території Богодухівської міської, Валківської міської, Золочівської селищної, Коломацької селищної і Краснокутської селищної територіальних громад. Усього населення нового укрупненого району сягає 128,4 тисячі людей.

Відповідно, у складі Богодухівської районної ради буде 42 депутати. Обирали їх 25 жовтня 32 558 виборців. За результатами голосування, до складу ради увійшли шість політичних сил.

Згідно з даними ЦВК, найбільшу кількість голосів виборців на Богодухівщині отримала політична партія «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». За цю партію проголосували 8209 виборців. Відповідно, і фракція цієї партії у райраді буде найбільшою – 10 депутатів, або 23,81 % складу ради.

Однаковими за кількістю мандатів у районній раді будуть партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!» і «СЛУГА НАРОДУ» – їх представлятимуть по 9 депутатів, або 21,43 % складу ради. За першу партію проголосували 7188 виборців, а за другу – 6688.

Далі у рейтингу виборчих уподобань у Богодухівському районі йде «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». Її представникам віддали голоси 5957 виборців. Партія отримала 8 мандатів у райраді, або 19,05 % складу ради.

Однакова кількість депутатів – по троє – представлятиме партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» та Всеукраїнське об’єднання «БАТЬКІВЩИНА» у Богодухівській райраді. За першу проголосували 1776 виборців, а за другу – 1656.

Крім цього, до Богодухівської районної ради балотувалися кандидати від партії «ЗА МАЙБУТНЄ», цій політсилі віддали голоси 1084 виборці. Але партія не подолала прохідного бар’єра, тож у районній раді вона не буде представлена.

Ізюмська районна рада

Свої межі в області змінив також Ізюмський район (з центром в Ізюмі). До нього приєдналися громади міст Балаклія і Барвінкове, селищ Борова і Донець, міста Ізюм, а також Куньєвська, Оскільська сільські та Савинська селищна громади. Населення цього району складає 181,6 тисячі осіб.

Так само 42 депутати будуть представляти інтереси нового Ізюмського району в районній раді. Своїх кандидатів у депутати на виборах висунули вісім політичних партій, але прохідний бар’єр подолали тільки чотири.

За депутатів району голосували 46 069 виборців у шести територіальних виборчих округах.

У результаті найбільше голосів виборців отримала партія «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» – 14 406. Від цієї політсили у райраді працюватимуть 15 депутатів, або 35,71 % складу ради.

Другою за чисельністю в Ізюмській райраді буде фракція «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – 11 депутатів, які складають 26,19 %.

Партія «СЛУГА НАРОДУ» набрала 8676 голосів, чим заробила 10 мандатів, або 23,81 % представленості у районній раді.

Ще 6 депутатів пройшли до районної ради від політичної партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». Загалом її представники набрали 5118 голосів виборців.

Крім того, до Ізюмської райради подавали своїх кандидатів партії «Нові обличчя» (набрали 2185 голосів), «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» (1817 голосів), «ЗА МАЙБУТНЄ» (1794 голоси) та «Українська православна асамблея» (1356 голосів). Але ці партії не набрали заповітні 5 % голосів, тож не будуть представлені у районній раді.

Красноградська районна рада

В оновлений Красноградський район (із центром у Краснограді) потрапили території Зачепилівської, Кегичівської, Красноградської, Наталинської, Сахновщинської та Старовірівської ОТГ. Це найменший район в області з населенням 108,9 тисячі жителів.

А тому в Красноградській районній раді працюватимуть 38 депутатів. Свої голоси за депутатів віддали 26 886 виборців у п’яти виборчих округах.

Сім партій висунули своїх кандидатів у депутати районної ради, але необхідну для проходження підтримку отримали п’ять.

Найбільшою фракцією у Красноградській райраді буде «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – 11 депутатів, або 28,95 % складу ради. За кандидатів від цієї політсили проголосували 7265 виборців.

На другому місці – «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». У неї 6736 голосів і 10 депутатських мандатів, або 26,32 %.

Семеро депутатів (або 18,42 % складу) районної ради представлятимуть партію «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». За цю політсилу проголосували 4609 виборців.

Політична партія «СЛУГА НАРОДУ» набрала 3813 голосів та отримала 6 депутатських мандатів, або 15,79 % складу ради.

Ще чотири мандати (або 10,53 % складу ради) було віддано представникам Всеукраїнського об’єднання «БАЬКІВЩИНА». За кандидатів від цієї політсили проголосував 1191 виборець.

Куп’янська районна рада

У Куп’янському районі (з центром у Куп’янську) тепер території громад Великого Бурлука, Вільхуватки, Дворічної, Кіндрашівки, Куп’янська, Курилівки, Петропавлівки та Шевченкового. Загальна кількість населення району складає 137,2 тисячі мешканців.

У Куп’янській райраді працюватимуть 42 депутати. Своїх кандидатів висували аж вісім політичних сил, але подолали 5 % бар’єр тільки п’ять партій.

Найбільше голосів виборців – 11 942 – отримала «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». Від цієї політсили у раді будуть 15 депутатів, або 35,71 % складу ради.

На другому місці на Куп’янщині – «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». У них 5851 голос, що дозволяє працювати 8 депутатам, або 19,05 % складу ради. Така ж кількість депутатів представлятиме партію «СЛУГА НАРОДУ» в Куп’янській райраді. Вона набрала 5449 голосів.

Ще семеро депутатів (а це 16,67 % складу) пройшли від партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». За цю політсилу проголосував 5271 виборець.

Також, до ради пройшла партія «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ». Із 2122 голосами від цієї політсили проходять 4 депутати, це 9,52 % складу ради.

Крім того, до районної ради балотувалися кандидати від партій «ЗА МАЙБУТНЄ», Всеукраїнське об’єднання «БАТЬКІВЩИНА» і «АКЦЕНТ». Але вони не пройшли.

Лозівська районна рада

До складу укрупненого Лозівського району (із центром у Лозовій) ввійшли Біляївська сільська, Близнюківська селищна, Лозівська міська, Олексіївська сільська і Первомайська міська територіальні громади. Усього в новому районі проживає 154,6 тисячі людей.

У Лозівській районній раді – 42 депутатські мандати. Своїх кандидатів у депутати подали сім політичних сил, із них прохідний бар’єр подолали п’ять.

На виборах у Лозівському районі проголосували 35 999 виборців у шести округах.

Найбільше голосів виборців отримала «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». У цієї партії 10 329 голосів і 13 мандатів (або 30,95 % складу ради).

Трохи менше голосів у партії «БЛОК СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». За її представників проголосували 9917 виборців, забезпечивши 12 мандатів у раді, або 28,57 % складу ради.

На третьому місці «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!» – з 6544 голосами партія отримала 8 мандатів, або 19,05 % складу ради.

Ще 6 мандатів (або 14,29 % складу) – в депутатів від партії «СЛУГА НАРОДУ». Вони отримали на виборах 4600 голосів.

І три депутати представлятимуть у Лозівській райраді партію «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ». За цю політсилу голосували 979 виборців.

Харківська районна рада

Найбільшим районом в області (з населенням 1 762 800 осіб) лишається Харківський (із центром у Харкові). До нього увійшли Безлюдівська, Височанська, Вільхівська, Дергачівська, Липецька, Люботинська, Малоданилівська, Мереф’янська, Нововодолазька, Південноміська, Пісочинська, Роганська, Солоницівська, Циркунівська та власне Харківська громади.

Оскільки ця районна рада – найбільша і за територією, і за кількістю населення, то й депутатів у ній найбільше – 84.

За місцеві організації політичних партій на виборах було віддано 382 338 голосів. Із шести партій, що пропонували своїх кандидатів у депутати, до районної ради не пройшла одна – «ЗА МАЙБУТНЄ». 7595 голосів, які за неї віддали виборці, виявилося недостатньо, щоб подолати прохідний бар’єр.

Найбільшу підтримку виборців отримала партія «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». У неї в активі 142 049 голосів, що забезпечило охоплення третини складу ради у 31 депутатський мандат.

На другому місці – «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ», за яку проголосували 102 643 виборці. Партія отримала 23 депутатські мандати, або 27,38 % складу ради.

Третє за представництвом у раді місце – у партії «СЛУГА НАРОДУ». Кандидати від цієї політсили набрали 51 957 голосів виборців. Відповідно, у раді будуть працювати 12 депутатів цієї партії, що складає 14,29 %.

Ще 8 мандатів, або 9,52 % представництва у раді отримали депутати від «БЛОКУ СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». За цю політсилу проголосували 35 563 виборці.

Чугуївська районна рада

До Чугуївського району (з центром у Чугуєві) ввійшли території громад Вовчанська, Змієва, Малинівки, Нової Покровки, Печенігів, Слобожанського, Старого Салтова, Чкаловського і Чугуєва. Населення цього району складає 202,2 тисячі мешканців.

Представляти інтереси громад у райраді будуть 42 депутати. Своїх депутатів до районної ради пропонували шість політсил, а перемогу здобули п’ять.

Перше місце в Чугуївському районі – у партії «БЛОК КЕРНЕСА – УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». За цю політсилу проголосували 16 806 виборців. Така кількість голосів дозволила партії зайняти третину складу ради. Її представлятимуть 14 депутатів.

Трохи менше набрала в Чугуївському районі «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» – 16 371 голос. У них відповідно 13 портфелів і 30,95 % складу ради.

На третьому місці – партія «СЛУГА НАРОДУ». За цю партію проголосував 7851 мешканець району. Тому до ради пройшли сім депутатів, це 16,67 % складу ради.

Також у районній раді будуть п’ятеро обранців від «БЛОКУ СВІТЛИЧНОЇ «РАЗОМ!». Партія набрала 5915 голосів, що забезпечило їй 11,9 % складу ради.

Крім того, пройшли до Чугуївської районної ради кандидати від партії «ЗА МАЙБУТНЄ». Вони набрали 2564 голоси, що дозволило пройти до ради трьом депутатам.

А от партія «Перемога Пальчевського» не подолала 5 % бар’єр. У неї – 1182 голоси, що не дозволяє пройти партії в райраду.

Отже, дорогі мої земляки, такою є політична розкладка по районах Харківщини станом на понеділок 16 листопада. Є на сайті ЦВК і список усіх депутатів, які пройшли до відповідної ради. Зайдіть, подивіться, кому цікаво. Але врахуйте, що він неостаточний. Адже деякі депутати одночасно балотувалися й на сільських, селищних та міських голів, а також в інші ради, наприклад, в обласну. А якщо кандидат виграв одночасно і депутатські, і мерські вибори, то йому треба буде обрати щось одне: або крісло голови, або депутатський портфель. Якщо обере мерство, тоді його депутатський мандат віддадуть наступному кандидату за списком від партії. А якщо обере бути депутатом – тоді будуть перевибори мера.

«ВиборЧе від Слободенків» - медійний проєкт, присвячений місцевим виборам. Він є продовженням проєкту «Слободенки йдуть на вибори», який був реалізований ГО «Слобідський край» у 2019 році. Його герої - тато й чоловік Сашко, а для друзів Сан Санич, ветеран військової служби. Мама й дружина Тамара, учителька історії у школі. Донька й онучка Оленка. Тато Сашка та дідусь Олександр Степанович (Степанич) переїхав до родини з невеликого містечка на Донбасі, з якого довелося тікати через війну.Місцеві вибори, які відбулися 25 жовтня, пройшли в умовах нового законодавства та адміністративно-територіального устрою (нові райони та об’єднані громади). Тому ми знайомили вас, дорогі читачі, з новаціями Виборчого кодексу та інформаційно підготувати до свідомого вибору. А зараз ми продовжуємо інформувати вас вже про нову владу, розстановку політсил у радах, повноваження і можливості голів та депутатів місцевих рад, особливості формування місцевих бюджетів та залучення інвестицій.
Автор: Тамара Кіч
Читайте також