Вигідне об'єднання: у Харкові розповіли про майбутні ОТГ області

22.10.2019 09:00 Область Online
В Україні триває процес об’єднання громад. На 22 грудня ЦВК призначила перші вибори у 86 об’єднаних громадах України. У цьому списку – й чотири ОТГ Харківської області: Донецька селищна, а також Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська сільські об’єднані територіальні громади. "СК" дізнавався, які перспективи у новостворених ОТГ та які ще громади планують об’єднатися найближчим часом у Харківській області.

Найбільша з новостворених громад Харківщини, що візьмуть участь у виборах цього грудня, – Донецька ОТГ, яка об’єднала Донецьку та Андріївську селищні ради Балаклійського району. Чисельність населення складає 17 744 жителі. За оцінками Донецького селищного голови Віктора Ващенка, з наступного року, коли ОТГ перейде на прямі бюджетні відносини з державою, бюджет їх об’єднаної громади зросте в 10 разів (переважно за рахунок податків газовидобувної компанії, що розташована на території громади).

Інфографіка: Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування

Курилівська ОТГ об’єднала три сільські ради (Курилівська, Глушківська, Кругляківська), кількість населення складає понад 10 тисяч жителів. Голова Курилівської селищної ради Володимир Серпокрил каже, що головний принцип їх об’єднання: “Окраїни повинні бути сильними”.

Близько 5100 жителів наразі в Петропавлівській ОТГ. А ось Кіндрашівська ОТГ — найменша за кількістю населення (хоча і об’єднала сім сільських рад) — 4631 житель. Але в Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування переконані, що це ненадовго.

- Харківщина була тією областю, де не було створено жодної ОТГ, меншої за 5 тисяч населення, - це показник спроможності громади, - зазначила директорка Центру Діана Баринова. - Кіндрашівська ОТГ — єдина громада, де цей показник трохи менший. Однак громада має перспективу, і відповідно до тих змін до Перспективного плану, що вже схвалила районна робоча група та обласна рада, і подали на затвердження Кабміну, тут буде приєднання ще однієї сільради.

Представники новостворених громад кажуть, що процес об’єднання був нелегким. Наприклад, у Петропавлівській ОТГ вдалося об’єднатися з третьої спроби. Серед контраргументів було “Навіщо зараз об’єднуватися, якщо через рік знову будуть місцеві вибори?”

- Рік — великий термін, навіть, за півроку можна багато чого зробити, - переконана Діана Баринова. - Не потрібно втрачати час. Громади, що підуть на вибори 22 грудня, зможуть підготувати проект бюджету на наступний рік.

Фото: СК

Окрім виборів у зазначених вище громадах на Харківщині тривають й процеси приєднання до п’яти вже чинних ОТГ. За даними Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, до Нововодолазької ОТГ вирішили приєднатися три сільські ради, до Оскільської ОТГ Ізюмського району— дві, по одній до Великобурлуцької ОТГ, Старовірівської ОТГ Нововодолазького району та до Зачепилівської ОТГ.

Також триває процес приєднання територіальних громад до чотирьох міст обласного значення — Первомайського (дві сільські ради), Куп’янська (три сільські ради), Лозової (дві сільські ради), Чугуєва (три сільські ради).

- Щодо Чугуєва, то місто дуже обережно ставиться до цього приєднання, бо воно не за Перспективним планом. Якщо відповідні зміни не внести, то місто обласного значення повинно йти на вибори, - уточнила Діана Баринова.

До речі, Харківська облрада вже з десяток разів вносила зміни до Перспективного плану. Однак, у майбутньому можливо вже й не потрібно буде їх погодження. За словами експертів Центру,  зараз у Верховній Раді розглядається законопроект про внесення змін у закон “Про добровільне об'єднання територіальних громад”, відповідно до якого обласні ради можуть бути виключені з цього процесу. Тобто вистачить відповідного подання обладміністрацій, щоб Кабмін розглянув зміни до Перспективного плану. Як зазначала раніше очільниця Міністерства розвитку громад та територій України Альона Бабак, її відомство чекає від ОДА пропозицій щодо змін у Перспективний план до 30 листопада.

Наразі на Харківщині залишається 12 районів, де поки що не створено жодної ОТГ. За словами Діани Баринової, окремі громади хочуть приєднатися до вже створених ОТГ з інших районів. В області раніше таких прецедентів не було, а в Україні подібні випадки вже траплялися.

- Головна відмінність цього року — дуже багато ініціатив про об'єднання надходить від мешканців громад, а не від місцевої влади, - підкреслюють у  Центрі розвитку.

Інфографіка: Харківський Центр розвитку місцевого самоврядування

Команда Центру наразі здійснює супровід ще 17 потенційних ініціатив об’єднання: Балаклійської міської ОТГ, Борівської селищної ОТГ, Васищевської селищної, Липецької сільської, Південноміської, Височанської селищної, Безлюдівської селищної ОТГ Харківського району, Слобожанської селищної та Зміївської міської ОТГ Зміївського району, Солоницівської селищної та Дергачівської міської ОТГ Дергачівського району, Бугаївської сільської ОТГ Ізюмського району, Сахновщинської селищної ОТГ, Шевченківської селищної ОТГ, Красноградської міської ОТГ, Крисинської сільської ОТГ Богодухівського району, Біляївської сільської ОТГ Первомайського району.

Наразі на Харківщині створено 23 об’єднані територіальні громади з 59, які передбачені Перспективним планом. Це не найкращий показник по Україні. Однак у той же час ОТГ області мають непогані фінансові показники. Так, за  підсумками січня-червня 2019 року середній показник доходів загального фонду (без трансфертів) на одного мешканця по 17 ОТГ Харківщини склав 2 894 гривні. Найбільший дохід на одного мешканця — в Наталинській ОТГ — 8589,3 гривні, найменший — у Мереф'янській — 1552,9 гривні. 

Сьогодні на Харківщині 11 об’єднаних громад, які отримують базову дотацію з держбюджету. Найбільше дотації отримує Оскільська ОТГ — 21,4% від загальної суми доходів. 

Ще один показник, на який потрібно звернути увагу, — витрати на утримання  апарату управління.

- За оцінками експертів, показник утримання апарату повинен складати не більше 20% від загального фонду. Найбільший такий показник на Харківщині в Оскільській ОТГ, їм поки що найскладніше працювати - 42,1%. Найменший — у Старовірівській об’єднаній громаді (7,4%). Цей показник пов'язаний з кількістю населення і кількістю податків, які приходять, - пояснила Діана Баринова.

Читайте також: «Машина часу» у Верхньому Салтові, або Нова музейна філософія регіону

Юлія Міронюк