Де в області відкриються перші новозбудовані амбулаторії

28.03.2019 09:00 Область Online
Фото:  ХОДА Фото: ХОДА
Минулого тижня в Малій Рогані Харківського району запрацювала перша з 50 амбулаторій, які запланували збудувати на Харківщині. Наступні в черзі на новозбудовані амбулаторії – Балаклійський, Краснокутський, Зачепилівський та Валківський райони. Як там триває будівництво та коли заплановане відкриття, читайте у матеріалі "СК".

Медзаклад у селі Мала Рогань звели «з нуля». Сюди за медичними послугами звертаються жителі Малої Рогані, Бісквітного та Коропів. Новобудова має просторі світлі приміщення для двох сімейних лікарів, денного стаціонару на чотири ліжка, маніпуляційної, кабінету щеплень та кабінету здорової дитини. Окрім цього, тут розташовані дві квартири для лікарів. Як повідомили в Харківській ОДА, один із сімейних лікарів, що працюють у закладі, раніше жив у Харкові, а тепер планує оселитися поруч з робочим місцем.

Це перший медзаклад, який з’явився в області в рамках ініційованого Президентом Закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» (№ 7117). Відповідно до нього у 2018 ро-ці на території області розпочали будувати 30 об’єктів: 13 амбулаторій з житлом для одного сімейного лікаря та 17 – з житлом на двох лікарів. Усього на Харківщині заплановано відкрити 50 нових амбулаторій загальної практики.

Фото: ХОДА

Шукають медиків

А вже наступного місяця амбулаторію збираються відкрити в Шарівці Валківського району. Сьогодні в селі амбулаторія є, але вона міститься в непристосованому, старому приміщенні. За словами сільського голови Заліни Хворост, нову будівлю медзакладу вже звели. Зараз будівельники працюють над фасадом і комунікаціями.

За інформацією Центру первинної медико-санітарної допомоги Валківського району, вартість будівельних робіт амбулаторії склала майже 12 мільйонів гривень. Майже 8 мільйонів гривень було освоєно минулого року, з них 50 тисяч гривень виділив районний бюджет, ще майже 6,7 мільйона гривень надано з обласного бюджету, 1,8 мільйона гривень – з держбюджету. У 2019 році на продовження будівництва з державного бюджету було виділено 4,2 мільйона гривень, ще 50 тисяч гривень профінансував місцевий бюджет.

Планується, що, окрім жителів десяти сіл, які входять до Шарівської сільради, новозбудована амбулаторія обслуговуватиме Огульцівську та Черемушанську сільради.
Відкриття медзакладу має розв’язати ще й кадрову проблему. За словами головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Валківського району Марини Орлової, наразі в районі не вистачає трьох сімейних лікарів: у Шарівці, Старому Мерчику та Валках.

З житлом та автомобілем

Чекають на молодого медика й у селищі Савинці Балаклійського району, де теж будують нову амбулаторію. Нове приміщення передбачає робоче місце для трьох медиків і житло для двох. Сьогодні шеститисячне населення Савинців, а також села Довгалівка, яке перебуває у підпорядкуванні Савинської селищної ради, обслуговують два медики. Окрім місцевого населення, до лікарів приходять і жителі найближчих сіл – Морозівки та Залиману.

– На кінець серпня – початок вересня маємо намір відкрити амбулаторію, – розповів голова Савинської селищної ради Юрій Матвієнко. – Сьогодні приміщення готове на 50 %. Тут уже звели будівлю та розпочали внутрішні роботи, завершують фасад та комунікації.

За словами селищного голови, загальна вартість будівництва за проектно-кошторисною документацією складає майже 12 мільйонів гривень. Близько половини коштів освоїли у 2018 році. Цьогоріч на продовження робіт з обласного бюджету було спрямовано 4 мільйони гривень, з державного – 2 мільйони гривень.
– Для повного запуску амбулаторії та благоустрою прилеглої території, будівництва гаража для автомобіля, який отримали від області минулого року, знадобиться ще близько 4 мільйонів гривень, – повідомив Юрій Матвієнко.

Не одна, а дві

Балаклійський район – один з тих, де будують не одну, а дві амбулаторії. На сьогодні активно кипить робота в селі Веселе. Окрім Балаклійщини, дві амбулаторії планує спорудити і Краснокутський район – спершу в Колонтаєві, а потім – у Пархомівці. Крім того, за даними Харківської ОДА, найближчим часом будівництво амбулаторій завершать у селі Миколо-Комишувата Красноградського району та в Курилівці на Куп’янщині.

Серед лідерів за темпами будівництва й амбулаторія в Бердянці Зачепилівського району, де розміщується одна квартира для медика. За словами голови Бердянської сільради Вікторії Згонник, до новобудови залишилося підвести комунікації та виконати внутрішні оздоблювальні роботи. А відкрити амбулаторію планують уже в середині квітня.

Фото: Вікторії Згонник

– Відкриття чекаємо, адже планується, що амбулаторія, окрім тисячі місцевих жителів, обслуговуватиме населені пункти, які розташовані поблизу. Це Семенівка, Сомівка, Мажарове та Забарине, – розповіла Вікторія Згонник.

Загальна сума на будівництво бердянської амбулаторії сягає близько 11,7 мільйона гривень. За інформацією Зачепилівської селищної ради, минулого року на роботи було виділено 6,8 мільйона гривень, з яких 2 мільйони спрямували з державного бюджету, 4,5 мільйона гривень – з обласного та близько 300 тисяч надав місцевий бюджет. Цього року на продовження робіт з держбюджету виділили понад 4 мільйони гривень, ще 840 тисяч додали з бюджету області.

 

Автор: Марина Проценко