У Богодухівському районі проєкти-переможці «Разом в майбутнє» не виконують дедлайн

21.07.2020 12:32 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Оргкомітет обласного конкурсу «Разом в майбутнє» оприлюднив результати перших моніторингів впровадження мініпроєктів-переможців у Дергачівському, Богодухівському, Сахновщинському та Первомайському районах.

Цього року в умовах проведення обласного конкурсу мініпроєктів «Разом в майбутнє» було запроваджено новий пункт – ретельний моніторинг реалізації проєктів-переможців. За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, таким чином оргкомітет конкурсу слідкуватиме за дедлайнами та дисципліною виконання проєктів.

– Щомісяця з травня по листопад конкурсний комітет моніторитиме оформлення ініціативи у готовий проєкт. Це дозволить, з одного боку, внести елемент дисципліни у всі етапи виконання задуму – дотримання строків укладення договорів, тендерних закупівель, будівництва чи реконструкцій. З іншого, матимемо змогу об’єктивно і своєчасно оцінювати темпи робіт, – зауважив Сергій Чернов.

Відповідно до Плану проведення конкурсу, фахівці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків облради виїжджають до громад та аналізують стан впровадження проєктів. Такий моніторинг уже проведено в Дергачівському, Богодухівському, Сахновщинському та Первомайському районах, а також у місті Первомайський.

Так, цьогоріч у Дергачівському районі реалізовується вісім мініпроєктів, серед них створення мультипростору творчого розвитку в дитячому садку, облаштування ігрової кімнати у навчальному закладі, ремонт харчоблока шкільної їдальні, оновлення сцени Будинку культури, встановлення спортивного майданчика.

Загальна сума проєктів району складає 2,4 мільйона гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету – 1,2 мільйона гривень. Наразі вже за усіма проєктами оприлюднені оголошення на платформі «Прозоро» та розпочато тендерні процедури щодо закупівлі та встановлення спортивного майданчика і комп’ютерної техніки, монтажу обладнання сцени та капітального ремонту приміщень.

У Богодухівському районі цьогоріч перемогли дев’ять проєктів, спрямовані на розвиток спортивної інфраструктури, облаштування прибудинкових територій, на виконання ремонтних робіт у навчальних і дошкільних закладах тощо. Результати моніторингу показали, що за шістьома проєктами «провалено» контрольні дедлайни – не виконуються терміни реалізації заходів, визначені у проєктних заявках. Натомість лише ведеться підготовка документації для участі в електронній системі закупівель та частково готуються прямі договори на придбання матеріалів і послуг. Загальна сума фінансування усіх проєктів району складає 2,4 мільйона гривень, з них 1,2 мільйона гривень – співфінансування з обласного бюджету.

Виникли питання у моніторингової групи й до виконання проєктів у Сахновщинському районі. Їх там реалізується чотири на загальну суму 1 мільйон гривень, з них 526 тисяч гривень – кошти обласного бюджету. Передбачено встановлення спортивних вуличних тренажерів, ремонти у школах та роботи на водонапірних вежах.
Наразі тільки реалізація мініпроєкту зі встановлення водонапірних веж на території Багаточернещинської селищної ради перебуває в активній фазі і вже оголошено тендер. За іншими – терміни реалізації, зазначені в проєктних заявках, не виконуються.

А в Первомайському районі за двома проєктами з п’яти підготовлено необхідні документи для проведення тендерної процедури на придбання медичного обладнання та рециклера асфальтобетону на причіп-платформі. Ці проєкти реалізуються в рамках співробітництва територіальних громад.

Безпосередньо в Первомайському реалізується сім мініпроєктів, їх загальна сума фінансування складає 2 мільйони гривень, де половина – гроші обласного бюджету.
Під час зустрічей з ініціаторами, виконавцями та головними розпорядниками коштів фахівці обласної ради обговорили стан готовності й терміни реалізації щодо кожного проєкту. Визначено проблемні питання та шляхи їх розв’язання, надано консультації з підготовки договорів та всебічну методичну допомогу.

Відповідно до дорожньої карти обласного конкурсу «Разом в майбутнє», всі мініпроєкти мають бути реалізовані до листопада. Конкурсний комітет щомісяця до 5 числа буде моніторити реалізацію ініціатив. Підсумковий звіт про виконання мініпроєктів конкурсанти мають подати із серпня по 20 листопада. А остаточний звіт про проведення обласного конкурсу «Разом в майбутнє» за 2020 рік громади мають надати до 15 грудня.


Довідка: переможцями обласного конкурсу мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у 2020 році визначено 266 проєктів.

На пленарному засіданні сесії обласної ради 28 травня 2020 року до місцевих бюджетів передано субвенцію на співфінансування мініпроєктів переможців у сумі 36,3 мільйона гривень.

Конкурс запроваджено за ініціативою голови Харківської обласної ради Сергія Чернова у 2011 році. За час існування конкурсу в регіоні реалізовано понад 1700 проєктів.

Читайте також: Жителі області отримали понад 30 мільйонів гривень матеріальної допомоги