Досвід Нової Водолаги: показали всім лікарям Харківщини, що реформа працює

Від Харкова до Нової Водолаги – понад 50 кілометрів. Проте в Центрі первинної медико-санітарної допомоги об’єднаної громади обслуговуються й деякі жителі обласного центру. Цей заклад був одним із перших на Харківщині, який уклав договір з Національною службою здоров’я України. І з липня 2018 року фінансування Центру збільшилося вдвічі.

Зробили з нуля

Наразі Центр первинної медико-санітарної допомоги Нововодолазької селищної ради обслуговує близько 15 тисяч пацієнтів. У склад ЦПМСД входять три амбулаторії та п’ять ФАПів. Зараз на стадії завершення будівництво нового приміщення амбулаторії в Старій Водолазі. Штат Центру складає 56 співробітників, з них 10 сімейних лікарів та 28 медичних сестер. Записатися на прийом до сімейного лікаря можна онлайн, по телефону або прийшовши в реєстратуру. У Центру є своя сторінка на сайті Нововодолазької селищної ради та у Фейсбуці.

Цей заклад (разом із подібними Центрами в Чугуївському та Вовчанському районах) був серед перших на Харківщині, які уклали договори з НСЗУ. Потрапити у першу хвилю хотіли значно більше закладів області, але відбір пройшли лише ці три. Центри на своєму прикладі показали, що нова модель роботи може бути вельми ефективною. Під час другої (серпень 2018 року) та третьої (листопад 2018 року) хвилі договори з НСЗУ уклали майже всі заклади первинної медицини.

– Центр первинної медико-санітарної допомоги Нововодолазької селищної ради було створено з нуля 2 січня 2018 року. Голова селищної ради Олександр Єсін запропонував створити окремий центр, який буде підпорядкований ОТГ. Ми відразу розпочали підготовку для того, щоб укласти договір з Національною службою здоров’я, – розповідає «СК» головна лікарка Центру Людмила Мороз.

Перед тим, як укласти договір з НСЗУ, в Центрі за рахунок об’єднаної громади відбулися великі зміни: зробили капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в селі Новоселівка; для обслуговування пацієнтів на дому сімейним лікарям закупили чотири автомобілі Renault Duster; придбали медичне обладнання, яке було потрібне відповідно до табеля оснащення ЦПМСД.

– Ми взяли в оренду частину приміщення (один поверх) Нововодолазької центральної районної лікарні, де розмістили свою амбулаторію. Відкрили кабінет лабораторних досліджень, кабінет електрокардіографії, працюють кабінет профілактичного огляду здорової дитини та палати денного стаціонару, – зазначає головна лікарка.

Нововодолазький ЦПМСД має сучасну лабораторію, електрокардіографи не тільки в закладах Центру, а й у кожному автомобілі. Також у Центрі є два дефібрилятори. Кожний лікар має мішки Амбу (дитячі та дорослі) для проведення штучної вентиляції легенів до приїзду карети екстреної медичної допомоги. Всі сімейні лікарі забезпечені комплексом «ІДІС» для телемедицини.

Фінансова мотивація

Поки Центр не уклав договір з НСЗУ, в Нововодолазькій ОТГ діяла спеціальна програма підтримки медиків. Відповідно до рішення сесії селищної ради щомісяця з бюджету громади додатково сплачувалося лікарям по 2 000 гривень, медсестрам – по 1000 гривень. За словами Людмили Мороз, на той час це була доволі відчутна підтримка.

А 1 липня 2018 року Центр уклав контракт з Національною службою здоров’я – фінансування збільшилося удвічі. Відповідно до договору на 2020 рік, протягом року Центр має отримати від НСЗУ 8 мільйонів 600 тисяч гривень. За додатковим договором на обслуговування хворих з COVID-19 – 150 тисяч гривень. У 2021 році в Центрі мають з’явитися нові пакети гарантійних послуг – лікування туберкульозних хворих на первинному рівні, лікування хворих на ендокринні захворювання (інсулінотерапія буде переведена на первинний рівень).

Головна лікарка ЦПМСД Новодолазької селищної ради Людмила Мороз

Головна лікарка ЦПМСД Новодолазької селищної ради Людмила Мороз

"У нас була мета – показати всім лікарям Харківщини, що така модель роботи ефективна. Ми активно працювали над сервісом. У штат було введено посаду адміністратора, який займається організацією покращення сервісного обслуговування пацієнтів".

Після реформування зарплата всіх медпрацівників збільшилася у 2 рази. Її розмір безпосередньо залежить від кількості укладених декларацій з пацієнтом та від якості надання медичної допомоги. Наразі сім сімейних лікарів Центру вже набрали понад 2000 пацієнтів.

Усі послуги, які надаються в Центрі, є безкоштовними для пацієнтів. Пакет додаткових платних послуг тут поки що не розробляли. Завдяки програмам, що діють у Нововодолазькій ОТГ, усі комунальні послуги ЦПМСД оплачуються з бюджету громади. Також ОТГ виділяє кошти на забезпечення медикаментами хворих на орфанні захворювання, онкохворих, виділяються кошти для транспортування людей з хронічною нирковою недостатністю для проходження гемодіалізу в Харкові. У найближчих планах громади – включити до медичної програми й підготовку молодих спеціалістів, які у майбутньому прийдуть працювати у Центр первинної медико-санітарної допомоги.

– За даною програмою будуть виділятися кошти для підтримки молодих спеціалістів. Нам необхідно підготувати зміну. У нас є дві вільні посади сімейних лікарів. Уже є інтерни-претенденти, – зазначає Людмила Мороз.

Пряме фінансування з НСЗУ дало можливість не лише підвищити заробітну плату всім працівникам Центру, також залишаються кошти і на придбання, зокрема, засобів захисту.

– Коли почалася епідемія COVID-19 і потрібно було терміново придбати засоби індивідуального захисту, дезінфектори тощо, на першому етапі Центр мав таку можливість.

У подальшому медиків підтримала громада. На сесії Нововодолазької селищної ради було прийнято рішення виділити додаткові кошти на придбання засобів індивідуального захисту, бензину тощо. Під час карантину було організоване підвезення співробітників Центру на роботу і додому, – розповідає головна лікарка Центру.

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також