Борівська тренерка з фітнесу Олена Босенко набрала свою групу «Fitness lady» на початку цього року. Після двох місяців тренувань наступило затишшя, пов’язане з пандемією COVID-19. Утім Олена вирішила не залишати дівчат без спорту – тричі на тиждень записувала для них тренування і проводила кілька занять у прямих ефірах. Від понеділка офлайнові заняття дозволено відновити, але із карантинними обмеженнями.

Спрацювало сарафанне радіо

Олена Босенко все життя в спорті. У дитинстві вона ходила на танці, а згодом, під час навчання у коледжі, вирішила спробувати себе у дзюдо. Потім дівчина займалася кросфітом і плавно перейшла на фітнес.

– Я сімейний і весільний фотограф, плюс на мені дочка. У вільний час я вирішила зайнятися фітнесом. Це робила винятково для себе – дивилася різноманітні вебінари з техніки виконання вправ, вебінари з правильного харчування тощо, – розповідає спортсменка.

Своїми набутими навичками Олена розпочала ділитися наприкінці минулого року. Її сестра Світлана з подружками попросили для них проводити тренування, аби підтягнути м’язи і схуднути. Втім такою невеличкою компанією вони позаймалися недовго.

– Розраховувала займатися тільки зі своїми знайомими і не думала про розширення колективу. А тут спрацювало сарафанне радіо – люди захотіли піти на мої заняття, і після новорічних свят я набрала повноцінну групу, – зазначає Олена.

Спочатку була тільки вечірня група, але згодом з’явилася і ранкова. Загалом до карантину з Оленою займалося близько сорока людей, майже всі жінки – від 15 до 50+ років. Також заняття відвідують кілька хлопців – приятель тренерки Віталій Колесник та двоє школярів 11-12 років.

Заняття проходили тричі на тиждень у Борівському фізкультурно-оздоровчому комплексі.

Ефір для 5 тисяч глядачів

У середині березня через введення карантину тренування були припинені. Та Олена вирішила не залишати своїх підопічних і продовжила проводити тренування, тільки вже в онлайні. За це вона грошей не брала.

Олена Босенко

Олена Босенко

«Тоді я розуміла, що наші заняття призупиняються, а дівчатам і хлопцям треба продовжувати працювати. Мені було шкода їхньої праці, і я не хотіла, щоб вони це кидали. Тому я спочатку у спорткомплексі, а потім на вулиці записувала тренування, те саме, що і наживо, і кидала у групу у Вайбері»

Олена каже, що дистанційні тренування спробували всі, втім систематично на заняттях були присутні осіб десять. І їх старання і праця принесли гідні результати.

– У мене займається школярка, навчається в старших класах, до мене прийшла такою пишечкою. Втім правильне харчування і тренування на карантині зробили свою справу. В середині лютого я робила заміри, в об’ємі живота було 93 сантиметри, наразі – 81. Це серйозний результат, – наголошує тренерка.


Читайте також: Тренування у смартфоні: у Пісочинському ФОКу спортивні секції працюють онлайн


На карантині Олена вирішила своїми тренуваннями приносити користь не тільки своїй команді, а й усім охочим. Тож на пропозицію свого товариша й місцевого журналіста Віталія Колесника погодилася вести тренування у прямому ефірі на сторінці chasopis_1923 в Інстаграмі.

– На цій сторінці п’ять тисяч підписників, група доволі популярна в Боровій. Я переймалася не за те, як я вправи виконаю, а що можу щось не те сказати, якось не так себе повести. Перший ефір я боялася, другий уже легше було, а третій пройшов так, нібито я вже давно веду подібні онлайн-тренування, – розповідає спортсменка. – Ідея цих ефірів була в тому, щоб люди не засиджувалась вдома без діла і в цей період могли зробити те, що ніколи не робили, наприклад, зайнятися спортом. Усього було три такі ефіри. Ми хотіли їх показувати два рази на тиждень, втім через погану погоду та інші причини вийшло всього тричі.

Без масок, але зі своїми карематами

В Інстаграмі проводилося опитування щодо цих тренувань – були позитивні відгуки. З Оленою навіть зв’язалися кілька людей, які захотіли долучитися до «Fitness lady», коли та повернеться до повноцінних тренувань.

До речі, це повинно відбутися найближчими днями, оскільки з 1 червня ввели чергові карантинні пом’якшення, зокрема тепер дозволяється робота спортивних закладів. Щоправда, є певні умови. Заняття Олени Босенко проводяться на вулиці, оскільки місцева влада поки що не відкриває ФОК через те, що минулого тижня у психоневрологічному інтернаті в селі Піски-Радьківські виявили спалах коронавірусу.

А тим, хто під час карантину поставив свої заняття спортом на паузу, Олена радить неквапливо повертатися у форму.

– Спершу треба робити мінімальну кількість підходів тієї чи іншої вправи, щоб розуміти, як організм сприйме навантаження. Звісно, буде крепатура, це зрозуміло, і від цього нікуди не дінешся. А потім поступово треба відновлювати заняття на повну, – радить тренерка.

Виготовлення цього матеріалу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ТОВ «Слобідський край» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Автор: Олександр Гаркавець
Читайте також