Галина Мінаєва: Тепер попереду має бути розвиток не тільки Чугуєва, але й приєднаних територій

29.12.2020 08:30 Чугуїв
Заради свого розвитку Чугуїв Харківської області не боїться бути першопроходцем у багатьох речах. Сьогодні тут працює унікальний центр реабілітації для дітей, укладають нові для регіону ЕСКО-контракти задля енергозбереження в школах та дитсадках, а також покращують медичні послуги. Що змінив у житті міста 2020 рік та про перші кроки в статусі територіальної громади «СК» розповіла Чугуївський міський голова Галина Мінаєва.

Медицина на першому місці

– Через пандемію 2020 рік показав усю важливість медичної сфери. Особливо це стосується роботи сімейних лікарів. Як цього року змінилася медицина в Чугуєві?

– Здоров’я та безпека жителів міста – це один з основних пріоритетів розвитку нашого міста. Тому, як і в попередні роки, 2020-го ми продовжували підвищувати якість
медичних послуг. І в нас є результати: на сьогодні всі амбулаторії відремонтовані та забезпечені необхідним обладнанням. Є електрокардіографи, апарати для вимірювання кров’яного тиску, стетоскопи, діагностичні набори для офтальмологічного огляду, глюкометри та інше. У кожного лікаря є ноутбук для доступу до електронного робочого місця. Зокрема, в Чугуєві вже заповнено майже 30 тисяч електронних карток.

Завдяки перемозі у конкурсі міні-грантів «Ефективна первинна медицина» у трьох амбулаторіях з’явилися інформаційні бокси з переліком послуг та доступом до особистого кабінету пацієнта. Також у медзакладах було встановлено знаки доступності та кнопки виклику з бездротовим дзвінком.

А ще ми придбали інфобокси, телевізори, кулери, таблички Брайля, електронні табло на двері і створили сайт Центру первинної санітарномедичної допомоги та електронний кабінет пацієнта. Звичайно, в час пандемії ми не могли стояти осторонь розвитку вторинної ланки медицини – районної лікарні. Тому додатково для боротьби з COVID-19 із міського бюджету спрямували близько 1,7 мільйона гривень.

– Окрім медицини, які сфери були в пріоритеті у році, що минає?

– Як і в попередні роки, моя робота та робота депутатського корпусу міської ради в цілому була направлена на виконання міського бюджету, забезпечення роботи дитсадків, шкіл та закладів культури. Це ремонт та обладнання для кабінетів, безкоштовне харчування учнів початкових класів і дітей пільгових категорій. Продовжували створювати умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами. Так, за рахунок залучених коштів GIZ у школі № 7 запрацювала ресурсна кімната.

Пріоритетною у роботі лишалася робота житлово-комунального господарства. Зокрема, за допомогою роботи електронного сервісу «Комунальний диспетчер міста Чугуєва» було прийнято 1703 заявки, які були оперативно вирішені комунальними службами міста.

 

Багато уваги ми приділяємо і якості надання адміністративних послуг, зокрема йде робота над модернізацією Центру надання адміністративних послуг. Адже до ЦНАПів планується передати повноваження з надання публічних послуг, які користуються найбільшим попитом і пов’язаних насамперед із пенсійним та іншим соціальним забезпеченням, й інших. Наразі Чугуївська міська рада працює над розширенням приміщення для прийому громадян, реорганізацією структурних підрозділів та виділенням додаткового приміщення для створення робочих місць. Минулого року Центром надання адміністративних послуг Чугуївської міської ради було надано заявку до програми «U-LEAD з Європою», яка успішно пройшла конкурсний відбір та стала учасником програми, за якою передбачено фінансову допомогу у створенні та модернізації ЦНАП.

– У Чугуєві працюють унікальні соціальні сервіси та центри, зокрема для реабілітації дітей. Розкажіть про них детальніше.

– Особливе місце у цій структурі посідає Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Шанс». На сьогодні фахівці Центру надають реабілітаційні послуги дітям з порушеннями опорно-рухового апарату, розладами аутичного спектра, синдромом Дауна, а також великою кількістю порушень, пов’язаних з центральною нервовою
системою, патологіями внутрішніх органів.

Лише за останні два роки роботи Центру 224 дитини отримали послуги з реабілітації. Важливим моментом є те, що цей Центр працює не тільки для містян. Сюди приїздять діти з інших громад. Загалом 67 вихованців Центру – це жителі інших населених пунктів. Ще одним напрямом роботи в соцсфері є попередження сирітства. У Чугуєві створено систему роботи з дітьми, які потребують особливої уваги, та їх батьками, а також сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

А в рамках проєкту «Соціальна няня», який спрямований на підтримку сімей, у місті є послуга з короткотривалого догляду за дитиною.

Місто інвестицій

– Чи продовжували в місті втілювати розвиткові проєкти?

– Звичайно, і не без участі самих містян. Мені приємно, що уже п’ять років поспіль жителі обирають кращі громадські проєкти, що мають бути реалізовані за кошти міського бюджету. Це позитивний момент, адже, відчуваючи свою причетність до прийняття рішень, люди висловлюють більшу довіру до влади та цінують надбання громади.

За останні два роки, аби втілити ці ідеї, з бюджету виділено 1,8 мільйона гривень. Це 25 проєктів-ініціатив, завдяки яким життя у місті стало кращим. Загалом мешканці активно допомагають місту залучати інвестиції. Сьогодні нам удається багато питань вирішити саме завдяки участі у міжнародних, всеукраїнських і обласних проєктах.

Не буду зараз перелічувати проєкти, назву лише цифри: за два останні роки завдяки участі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» було успішно реалізовано 28 проєктів на суму 8 мільйонів гривень. Цей показник є найвищим в області, що свідчить про високу громадську свідомість людей та стрімке бажання змінювати місто на краще.

Також ми продовжували працювати в налагодженні міжнародних зв’язків. Зокрема, у співпраці з урядом Німеччини у місті будуємо тимчасове житло для переселенців. Це
шість окремих квартир у центральній частині міста, які будуть у комунальній власності і тимчасово надаватимуться переселенцям або чугуївцям, які відчувають гостру потребу в житлі.

13 мільйонів – в енергозбереження

– ОСББ «Добробут Чугуєва» – одне з тринадцяти об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні, яке розпочало співпрацю з Фондом енергоефективності. Які результати цієї співпраці?

– У рамках проєкту в будинку № 15 на вулиці Кожедуба установили індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з погодним регулюванням та із збалансуванням системи опалення. Вартість проєкту – 468 тисяч гривень. Це перший подібний проєкт у Чугуєві, де з міського бюджету відшкодували 20 %, ще 20 % – з обласного бюджету, а 60 % – з Фонду енергоефективності.

Окрім цього, з 2016 року в місті успішно працюють програми підтримки ОСББ, зокрема із співфінансування «теплих кредитів». Так, із місцевого бюджету на «теплі кредити» спрямували близько1,3 мільйона гривень. Ці кошти люди витратили на встановлення ІТП, заміну вікон та дверей, ремонт покрівель. Загальна сума, яку чугуївці вклали в енергозбереження за чотири роки, сягнула понад 13 мільйонів гривень.

Також ми стали першим містом в області, де було укладено енергосервісний договір (Енергосервіс – це комплекс заходів енергозбереження, який впроваджується приватними
компаніями, що дають кошти, а їх повернення здійснюється протягом певного періоду винятково за рахунок отриманої економії. – Авт.). Роботи були проведені в школах
№ 1 та № 8. Сума контрактів склала близько 385 та 456 тисяч гривень відповідно. Завдяки проєкту протягом жовтня – грудня 2019 року на опаленні ці заклади зекономили
близько 168 тисяч гривень.

– Якими будуть перші кроки Чугуївської громади у 2021 році?

– Основним меседжем усієї нашої роботи вже багато років залишається «Чугуїв – місто комфорту». Проте 2020 рік ми завершуємо в статусі територіальної громади. За
Перспективним планом, Чугуївська міська рада об’єднала навколо себе п’ять рад – Великобабчанську, Зароженську, Кам’яноярузьку сільські та Кочетоцьку селищну.

Тепер я розумію, що попереду має бути розвиток не тільки міста, але й приєднаних територій. Ми будемо працювати над підвищенням рівня життя та доступності муніципальних послуг. Підсумовуючи роботу за 2020 рік, я хочу подякувати всім, хто разом з міською владою сумлінно працював над виконанням поставлених завдань – це і депутати міської ради, члени виконавчого комітету, керівники комунальних підприємств, установ, організацій, платники податків усіх форм власності, меценати, представники громадськості, всім, хто зробив свій внесок у благополуччя рідного міста, проявивши високу громадську позицію, вірність інтересам громади. Зроблено дуже багато, нам є чим пишатись, але попереду – розвиток приєднаних територій, підвищення рівня життя та доступність муніципальних послуг. Громада розвивається, впевнено крокує в ногу з часом і цілеспрямовано йде до виконання нових завдань.