Готові рятувати людські життя: Пісочинська громада придбала апарат ШВЛ

05.05.2020 11:30 COVID-19
Фото надані Пісочинською селищною радою Фото надані Пісочинською селищною радою
Апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) придбала Пісочинська селищна об’єднана територіальна громада. Тепер тут зможуть надавати якісну невідкладну медичну допомогу важкохворим мешканцям громади, а у разі потреби і важкохворим усього Харківсього району.

Буде ще один

27 квітня у Пісочинське відділення Мереф’янської центральної районної лікарні доставили апарат штучної вентиляції легень «ЮВЕНТ-Т», придбаний коштом Пісочинської ОТГ. Це апарат експертного рівня, він дозволяє проводити штучну вентиляцію легень у широкому спектрі клінічних ситуацій. Завдяки цьому обладнанню можна надавати невідкладну допомогу як у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії, так і під час внутрішньолікарняного транспортування хворого.

– Це сучасний універсальний ШВЛ-апарат з вбудованою турбіною, графічним сенсорним дисплеєм та широким вибором режимів вентиляційної підтримки легень. Придбання цього обладнання – це дуже потрібний крок для забезпечення гідного рівня надання медичних послуг для населення громади в такий нелегкий час, коли пандемія вирує, – зазначає голова Пісочинської ОТГ Олег Чернобай.

Критичної необхідності в цьому апараті в Пісочинській ОТГ поки що немає, не зважаючи на те, що на ранок 4 травня в громаді зареєстровано п’ять лабораторно підтверджених випадків коронавірусу. Кількість хворих на COVID-19 у Харківському районі теж зростає. Станом на 4 травня було зареєстровано 43 випадки.

– Наразі на території нашої ОТГ немає хворих, яких потрібно підключати до цього апарата. Однак, якщо така потреба виникне, ми готові рятувати людські життя, – підкреслює Олег Чернобай. – Наше відділення обслуговує не тільки Пісочинську громаду, а й жителів зі всього Харківського району. До цього апарати ШВЛ у Харківському районі були тільки в Мерефі, там їх шість. Утім таке обладнання потрібне в більшій кількості і в різних куточках району. Тому ми вже уклали договір на придбання ще одного апарата, який Пісочинська лікарня отримає до середини травня.

Читайте також: За добу 19 нових випадків коронавірусу виявлено на Харківщині

Доставка пасок

Придбання апарата ШВЛ – далеко не перший і єдиний захід, ужитий керівництвом громади у боротьбі з розповсюдженням коронавірусу. Як тільки-но розпочався карантин, Пісочинська селищна рада закупила місцевим комунальним підприємствам засоби дезінфекції. Ними постійно обробляються багатоповерхові будинки, дитячі майданчики, зупинки, лікарня та інші місця масового скупчення людей.

Також із самого початку карантину поліцейські офіцери громади проводять активну роз’яснювальну роботу. Правоохоронці пильно слідкують за дотриманням карантинних обмежень, систематично проводять профілактичні бесіди з населенням, охочим дезінфікують руки тощо.

До речі, в Пісочинській ОТГ дуже піклуються про людей, особливо тих, яким необхідна допомога у складній ситуації. Зокрема, напередодні Великодня тисячі літніх людей безкоштовно отримали паски з доставкою додому.

– Ми розуміємо, що Великдень – дуже важливе свято для жителів нашої громади, які звикли самі освячувати паски. Однак у нинішніх умовах людям насамперед потрібно дбати про своє здоров’я, особливо це стосується літніх жителів. Тому ми придбали 7 тисяч пасок, які освячені настоятелем Свято-Василівського храму, протоієреєм Леонідом Мушинським та настоятелем Свято-Покровського Храму смт Коротича отцем Олегом Онищенко, й роздали їх літнім людям, старшим за 60 років, і вихованцям дитячих будинків сімейного типу, – розповідає Олег Чернобай.

Пісочинська ОТГ постійно дбає про малозахищені верстви населення, і нинішній час – не виняток. На початку квітня відділ з надання соціальних послуг селищної ради своїм підопічним, самотнім літнім людям, розніс по домівках продуктові набори. Також продукти першої необхідності отримали найвразливіші категорії людей, сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах. Загалом такі набори отримало 1000 мешканців громади.

Не забувають і про благоустрій

Звісно, наразі протидія короновірусу вийшла на перший план, утім керівництво ОТГ не забуває працювати й над покращенням благоустрою громади.

За ці півтора місяця, коли триває карантин, серйозну увагу приділили облаштуванню мережі вуличного освітлення територією громади. У багатьох місцях Пісочинської селищної ради, а також двох старостинських округах – Березівському і Коротичанському – встановили нові енергозберігаючі світильники.

У квітні було виконано й побажання жителів Коротича – на трьох вулицях селища відремонтували колодязі громадського користування.

У цей час приділяється увага ще одному злободенному питанню – стану доріг. Автошляхи і тротуарні доріжки ремонтуються на території всієї ОТГ. Одним із найважливіших проектів є ремонт дороги між Коротичанським старостинським округом та селищем Рай-Оленівка.

– Це дуже важливий проект, тому що саме цим автошляхом користується більшість жителів селища Коротич. Це лише перший етап робіт, планомірно працюємо далі, – зазначає Олег Чернобай.

Читайте також: В Україні подовжено карантин до 22 травня