Із оленями, парадом Морозів та живими ляльками: як у Харківській області святкуватимуть Новий рік. Фото

10.12.2017 10:00 Область Online
Фото:Sempatitur.com.tr Фото:Sempatitur.com.tr
Традиційні ранки у садочках і школах, виставки та заходи у бібліотеках і клубах із 19 грудня розпочнуться у кожному районі Харківщини. Чим ще особливим розважатимуть на новорічні свята, «СК» розповіли у районах, де живе найбільше наших читачів.

Бал для танцюристів

Новорічні заходи у Близнюківському районі розпочнуться з відкриття вже 11 грудня виставки новорічних прикрас у місцевому Будинку дитячої та юнацької творчості. У День Святого Миколая о 15.30 заплановано відкриття головної ялинки району, розповіла головний спеціаліст відділу управління персоналом, організаційної роботи та масових комунікацій апарату Близнюківської райдержадміністрації Яніна Шинкаренко.

Дерево засяє яскравими вогнями на центральній площі селища. А прикраси для нього зроблять учні місцевих шкіл. Уперше тут проведуть конкурс на кращу прикрасу для головної зеленої красуні району.

Відзначити свято Миколая у Свято-Іллінському храмі запрошують і вихованці недільної школи. А в районній центральній бібліотеці для дітей цього дня пройде пізнавально-розважальне свято «На радість нашим дітям іде Миколай по світу».

21 грудня районний будинок культури запрошує охочих на майстер-клас із виготовлення новорічних дрібних виробів, а 23 грудня відбудеться  новорічний бал для вихованців клубу спортивного бального танцю «Skyhall». Свій новорічний карнавал пройде 29 грудня і в районній музичній школі.

Уже ближче до Нового року, а саме 30 грудня, у будинку культури пройде новорічна театралізована програма для дорослих і малих «Зірковий дует». Обіцяли дуже цікаву новорічну програму від місцевих талантів.

Новорічна лотерея...

…чекає на дорослих та малих у Великобурлуцькому районі. Як розповіла директор районного будинку культури Олена Гурська, проведуть її під час новорічної шоу-програми «Новорічний розгуляй» 29 грудня. Серед призів – новорічні сюрпризи. Найталанніших визначатимуть за номером зайнятого місця та ряду, тож у будинку культури очікують, що всі 600 місць їхньої глядацької зали будуть заповнені.

На День Миколайчика маленьких жителів району запрошують на театральне дійство. 27 грудня для них відбудеться новорічний ранок у будинку культури. Відкриття ялинки біля будинку культури селища заплановано на 26 грудня. До слова, селищна рада оголосила конкурс на кращу новорічну прикрасу. Участь у ньому можуть брати і школярі, і дорослі. І перші учасники вже приносять свої витвори.

Ялинка у Великому Бурлуку чекає на прикраси від дітей та дорослих району. Фото. http://rbk.cultura.kh.ua

Вразять рукотворними оленями

На День Миколая заплановано відкриття головної районної ялинки у Дворічанському районі. Нею стає найвища, у вісім метрів, хвойна красуня, яка росте біля фасаду місцевого будинку культури. Її красиво прикрашають, тож виглядає вона неймовірно. Принаймні так запевнив «СК» директор Дворічанського районного будинку культури Юрій Куценко. За його словами, у районі щорічно проводять конкурс новорічних прикрас великих розмірів, і кращі роботи займають місце на гілках ялинки. А в місцевому музеї знову запрацює виставка новорічних іграшок минулого, яку щороку охоче доповнюють відвідувачі.

На 30 або 31 грудня заплановано в будинку культури святковий концерт для дворічан. На них чекає двогодинна святкова програма, підготовлена місцевими аматорами народної творчості. До речі, щорічно на новорічному концерті – аншлаг. І хоч зала будинку культури розрахована на 450 місць, як правило, у ній збирається близько 600 чоловік.

– Раніше свято ми робили 31 грудня, але люди висловили побажання зробити 30-го, бо для багатьох важкувато добиратися до райцентру із сіл, а завітати на свято хочеться всім, – каже Юрій Куценко.

На того, хто прийде на святкову програму, чекають ще й оновлення у залі будинку культури. Туди замовили 50 підвісних новорічних прикрас у вигляді зірок. А ще декоратори закладу втілюють у життя ідею виготовлення новорічної композиції, яка прикрасить сцену. Сани та запряжених у них оленів виготовлять самотужки.

– Умільці є, фантазія у декоратора працює відмінно, – запевнив директор Будинку культури. – Переконатися в цьому випаде нагода напередодні Нового року.


Підгледівши ідею в Інтернеті, дворічани готують зробити щось подібне.

Морози з’їдуться з привітаннями

19 грудня до головної ялинки Зачепилівського району з’їдуться Діди Морози та Снігурки. Майже кожне село делегує своїх казкових героїв, а в деяких населених пунктах району навіть проводять кастинги на ці почесні ролі.  Минулого року лише Дідів Морозів було 13. Та репутацію цього числа зачепиляни не виправдали, адже відсвяткували вдало, весело та завзято. На цей рік з новими силами та ідеями новорічні персонажі вітатимуть усіх дітлахів та дорослих району. У відділі освіти району забезпечать підвезення з віддалених сіл діток із малозабезпечених родин.

Свято Миколая та відкриття головної районної ялинки відбуватиметься на центральній площі райцентру, де вже виросла п’ятиметрова голчата красуня. А місцеві школярі роблять сніжинки, якими прикрашають фойє районного будинку культури.

Директор Зачепилівського РБК Олена Духова розповіла, що вже традиційними у районі стали привітання від неймовірної компанії – ляльок-тварин у людський зріст. Ведмідь, зайчик, півень… – усього вісім персонажів, викликають захоплення, особливо в дітлахів, і не тільки свого району. Їх запрошують привітати й до сусіднього Краснограда та в Харків. Спеціальні костюми власноруч шиє Олена Духова. Як поділилася вона з СК», зараз саме дошиває символ цього року – собаку. Очолює цю веселу компанію незмінний головний зачепилівський Дід Мороз – Віктор Попов. У будні він працює електриком Будинку культури, а на новорічні свята так майстерно вживається у свою роль, що діти потім кажуть своїм батькам, що це приходив справжній Дід Мороз!

А на кінець грудня у Будинку культури запланована традиційна концертна програма – зачепилівська «Пісня року» за участю кращих голосів району. Зокрема, задаватимуть настрою викладач місцевої музичної школи, автор-виконавець Тарас Дука, Олена Духова, чоловічий дует Олександра Дядечка і Валерія Петька, квартет «Мрія», Наталя Клокун, та інші.


Щороку ляльки у людський зріст вітають з новорічними святами усіх зачепилян та жителів Харківщини. Фото Зачепилівська РДА

В очікувані районного фестивалю

Уже монтують ялинку в Краснограді. Новорічне дерево планують відкрити 19 грудня. У День Святого Миколая прокотяться районом ранки для дітей, у районному будинку культури пройде інтерактивна новорічна казка. Новорічні заходи для юних жителів Красноградщини відбудуться ще 26 грудня (для пільгового контингенту) і 2 січня.

На центральній площі Краснограда 31 грудня відбудеться святкова зустріч Діда Мороза і Снігуроньки з жителями району. На них чекають розваги, шоу-програма і дискотека. І хоч феєрверки нині заборонено, але в новорічну ніч красноградцям покажуть файєр-шоу, лазерну програму, невеликі піротехнічні ефекти.

А родзинкою свят стане започаткований минулоріч фестиваль колядок, щедрівок і вертепів – він відбудеться в районному будинку культури 10 січня. Як розповіла директор закладу Тетяна Черкашіна, переможців обиратимуть у номінаціях: за кращу автентичну композицію свого населеного пункту, за майстерність, костюми.

 Ремонт змінив формат святкувань

У Куп’янському районі корективи до новорічних святкувань вніс грандіозний ремонт районного Будинку культури. Як розповіла очільниця відділу культури і туризму Куп’янської райдержадміністрації Ірина Користіна, оновлюється глядацька зала і фойє закладу. І хоч завершити ремонт обіцяють за десять днів, проводити свята там не поспішають.

– Цього року Новий рік там ми не будемо проводити, бо хочеться нам замінити ще й крісла у залі Будинку культури, – пояснила Ірина Користіна.

А от її колега з управління культури, молоді та спорту міськради  Максим Лаптєв запевнив, що без новорічного свята куп’янчани не зостануться.

Головну ялинку району попередньо відкриють 28 грудня. Цього ж дня на дорослих та малих чекають святкові гуляння на центральній площі. А вже за традицією 31 грудня збираються на концерті і в одному з найбільших селищ району – Ківшарівці.

До слова, 18 грудня, у переддень Миколайчика, на діток-сиріт району чекає сюрприз – мандрівка разом зі Снігуркою та Святим Миколаєм до головної ялинки області в Харків. 

Готують творчі номери

Велике свято для дітлахів із сіл Печенізької району заплановано на 19 грудня. І, як розповів директор місцевого будинку культури Валерій Лапко, готується велике свято з казковими персонажами, розвагами і подарунками.

Свою ялинку у районі попередньо планують відкрити 30 або 31 грудня. Жива красуня запалає вогнями на центральній площі селища. Як розповіла очільниця відділу культури і туризму Печенізької райдержадміністрації Лариса Данильченко, у день відкриття ялинки на юних жителів району чекають вистава і святкова програма. Цього ж дня новорічні гуляння на відкритій сцені у центрі Печеніг відбудуться і для дорослих: із дискотекою, конкурсами і призами.

Ще один парад Дідів

На День Святого Миколая у Чугуєві о 14.30 розпочнеться Святкова хода Дідів Морозів та Снігуроньок. Усіх охочих стати учасником ходи запрошують зібратися біля Чугуївського БДЮТ. Крім цього, для жителів міста та гостей проводитимуться й інші розважальні заходи: 19 грудня о 15.00 – відкриття головної ялинки міста на Соборній площі. Наступного дня о 16.00 відбудеться святкова вистава, підготовлена вихованцями молодшої групи театрального гуртка «Прем’єра». А 30 грудня об 11:00 розпочнеться розважальна програма для малюків «Новорічні розваги» у Центральному сквері міста. Для дорослих же – традиційна святкова програма з дискотекою та розвагами.


Минулорічна хода Дід Морозів обіцяє повторитися цьогоріч    Фото: Чугуївська міськрада

У Харкові відкриття головної ялинки області на площі Свободи відбудеться 19 грудня, в День Святого Миколая (початок – о 17:00). Новорічне ярмаркове містечко з атракціонами працюватиме з 15 грудня до 22 січня. Будиночок Діда Мороза відкриється 30 грудня. Головний казковий герой зими прийматиме гостей до 14 січня.

Ну, а вже зараз на площі почала роботу льодова ковзанка. Вона працює з 9:00 до 23:00. Кататися на своїх ковзанах можна безкоштовно, за прокат ковзанів потрібно заплатити 30 грн.

 

Автор: Тетяна Василець