Медсестра-художниця розмальовує Оскільську громаду

09.01.2021 11:56 Оскіл
Уже кілька років погляд гостей та жителів Оскільської громади у Харківській області радує яскрава автобусна зупинка, яка розписана у петриківському стилі. А перед в’їздом на міст через річку Оскіл установлено не менш колоритний знак з написом «Я люблю Україну». Все це роботи місцевої медсестри Наталії Глуходід, для якої малювання та розпис – це улюблене захоплення ще з дитинства. Цього року художниця планує «вдягнути» у вишиванки будівлі в центрі громади.

Дитяча мрія

Наталія Глуходід народилася та виросла на Ізюмщині в селі Оскіл. Малювати ще в дитинстві навчилася сама, бо художніх гуртків у селі не було, а до Ізюма батьки саму її не відпускали.

– Скільки себе пам’ятаю, я завжди малювала. Навіть коли виконувала домашнє завдання, то на колінах у мене був альбом, і я там щось малювала паралельно з вивченням уроків. Дуже любила писати портрети, всіх родичів та близьких, мабуть, портрети зробила, – з посмішкою розповідає пані Наталія.

Хоча жінка з дитинства і мріяла стати художницею, але доля розпорядилася по-іншому. Батьки наполягли на тому, щоб донька після закінчення школи вступила не до художнього навчального закладу, а до медичного училища. За фахом пані Наталія акушерка, вже 30 років працює в Оскільській лікарні, останні кілька років – сімейною медсестрою. Однак улюблене хобі її завжди супроводжувало по життю.

– Я вважаю, що малювання – це мій дар. І я вирішила: якщо моя мрія стати професійною художницею не здійснилася, потрібно малювання перетворити на хобі. Поки діти були малі, я все в школі їм малювала – стенди, плакати тощо. Брат у лісництві працює, так йому також малювала різноманітні стенди. Вдома в мене також майже все розписано у петриківському стилі, – говорить медсестра-художниця.

А три роки тому на День незалежності жінці захотілося зробити якийсь подарунок для рідного села. Тоді в громаді саме відремонтували дорогу, а зупинку поблизу будинку Наталії пофарбували блакитним кольором.

– Я вирішила зробити її трохи красивішою. Взяла фарби та пензлик і пішла розмальовувати. Зробила один малюнок, а потім до мене як прийшло натхнення, що сама не помітила, як розмалювала всю зупинку. Спочатку був метелик у вигляді українського прапора, а потім додала трьох козаків із відомого мультфільму та петриківського розпису, – розповідає «СК» художниця.

На різних боках зупинки є написи: «Україна» та «Слава Україні». Майстриня пояснює, що хотіла зробити зупинку патріотичною. Тоді у селі багато переселенців було, більшість з них були за Україну, але й були ті, хто вболівав за «руський мир». Тому жінка і розмалювала зупинку в такому стилі, щоб усім нагадати, що вони живуть в Україні.

– Коли я вперше розмалювала зупинку, то не зверталася ні до кого по допомогу. Така я «самовільниця», – сміється Наталія. – Потім усі бігали дивилися, фотографувалися на її фоні і не могли зрозуміти, хто ж це зробив. Через якийсь час мене все ж таки вичислили. Голові Оскільської громади новий вигляд зупинки сподобався і він його схвалив.

Творчі плани

Наступним арт-об’єктом Наталії Глуходід став дорожній указник. Коли в 2014 році на Донбасі почалися воєнні дії, то жителі Оскільської громади самотужки пофарбували у жовто-блакитні кольори міст через річку Оскіл та встановили знак із назвою річки. У 2020 році дорожники встановили новий знак, а пані майстриня оновила той, що робила громада.

Наразі у художниці з’явилися спонсори, які допомагають їй з фарбами. А ще жителі сусідніх сіл – Капітолівки та Комарівки – просять Наталію, щоб вона і їм красоту створила.

– У мене багато задумів, але не вистачає часу на їх реалізацію. Зараз холодно, а коли тепло – багато роботи по господарству, у нас город і пасіка. До речі, пасіки я також розписала, а біля них біобудиночки, де можна під дзижчання бджіл відпочити та оздоровитися. Всіх дітей та учасників АТО влітку ми приймаємо безкоштовно, – зазначає пані Наталія.

На 2021 рік у художниці багато творчих планів. У селі є будівля, де колись розташовувалося сільпо. Майстриня на неї вже давно око поклала, але раніше їй там не дозволяли малювати. А недавно власники будівлі самі звернулися з проханням, щоб там щось намалювати. Але вже холоди настали, тож перетворення будівлі відклали до весни.

– Я там на стіні хочу намалювати велику карту України у стилі петриківського розпису. Також хочу «вдягнути» одну з будівель у центрі села в українську вишиванку, – ділиться планами художниця.

Пані Наталія каже, що захопилася петриківським розписом, коли приїжджала до старшого сина у духовну семінарію, де він навчався.

– Коли я приїжджала до нього, то побачила, які дивовижні роботи створюють семінаристи з іконописного факультету. Це мене надзвичайно вразило. Якби 10 років скинути, то я б кинула все і вступила навчатися туди, – зауважує жінка.

Сподівається розмалювати нову амбулаторію

Застосування художнього таланту пані Наталія знайшла і у своїй професії. Саме вона оформляла всі стенди та плакати у лікарні. А коли працювала шкільною медсестрою, то допомагала малечі малювати. І сьогодні на прохання вчителів молодших класів Наталія малює для учнів різноманітні наочні посібники для уроків. А коли діти приходять на прийом, то вона їх заспокоює розмальовками.

Наразі жінка мріє про завершення будівництва нової амбулаторії у селі. Там вона планує розмалювати прийомні та процедурні палати для дітей.

– Щоб малеча приходила до лікарні, і їй було цікаво та весело, а головне – не страшно. Раніше такі малюнки на стінах лікарні не дозволялися, а зараз навпаки – будь ласка. На жаль, поки що будівництво амбулаторії призупинилося, бо закінчилися кошти. Сподіваюся, що доживу до її відкриття, – не перестає жартувати пані Наталія.

Вона й депутаткою сільської ради стала, щоб розвивати медицину в Оскільській громаді. У Наталії Глуходід років 25 тому уже був досвід депутатства. А у 2020 році жінка вирішила знову балотуватися й виграла вибори.

Читайте також: Колядники з Харківщини влаштують батл з італійцями у прямому ефірі

Автор: Юлія Шматченко