Микола Сікаленко: Через карантин бюджет Циркунівської ОТГ втратив близько 1,5 мільйона гривень

Спецпроєкт
31.07.2020 12:44 Циркуни
Фото: СК Фото: СК
Циркунівська об’єднана громада розташована за менш ніж десяток кілометрів від Харкова – епіцентру коронавірусної хвороби в регіоні. Щодня чимала кількість місцевих жителів їздить на роботу до обласного центру. Звідси – ризики інфікування коронавірусом та завізні випадки, які сьогодні фіксують на території ОТГ. Про транспортні проблеми, допомогу літнім людям та багатодітним сім’ям, недоотримання бюджету голова об’єднаної громади Микола Сікаленко розповів у черговій серії «Будемо жити».

Пів премії на допомогу

– Як громада переорієнтовувалась під нові карантинні реалії? Чи виділяли бюджетні кошти на боротьбу з COVID-19?

– Безумовно, були виділені кошти на первинну ланку медицини – нашому Липецькому центру первинної медико-санітарної допомоги у розмірі 200 тисяч гривень. Їх спрямували на засоби захисту для медиків. Потім додатково спрямували ще 50 тисяч гривень.

– Чи співпрацюєте у цьому питанні з місцевим бізнесом?

– У нас місцевий бізнес доволі активний. Кожний підприємець закуповував і продовжує закуповувати засоби особистої гігієни: антисептики, маски, костюми – та передавав їх у медичні заклади громади. На території ОТГ у нас сьогодні функціонують дві амбулаторії – у селі Руські Тишки та в Циркунах. Також у Циркунах працює стаціонар на 10 ліжок.

– Як підтримуєте малозахищені верстви населення?

– На початку квітня до мене звернулась група співробітників апарату сільради з пропозицією зібрати на добровільній основі 50 % місячної премії працівників за один місяць. За ці кошти вони запропонували придбати продукти харчування та сформувати продуктові набори для жителів громади, які цього потребують – це багатодітні та жителі громади віком 80+. Усього було роздано 420 продуктових наборів. Транспортне сполучення тоді було відсутнє, люди сиділи вдома, тому ми вирішили у такий спосіб допомогти малозахищеним верствам населення.

– Чи відповідально до карантину ставляться місцеві жителі?

– На початку карантину ми не розуміли ситуацію. Люди теж не розуміли, адже такі обмеження для всіх трапилися вперше. Але потім усі звикли та з розумінням поставилися до ситуації. Негативним моментом було скасування транспортного сполучення з містом (Харковом. – Авт.). До того ж у Циркунах не було аптеки. Зараз ситуація змінилася – аптеку відкрили. Та на початку карантину це нагнітало атмосферу невдоволення. Потім населення зорієнтувалось – у Viber з’явилися групи, де люди домовлялись, брали попутників та підвозили до міста. Зі свого боку сільська рада забезпечувала транспортом медичних працівників і фахівців сільської ради, які добираються на роботу з інших населених пунктів. Зокрема, сільрада продовжувала працювати, але в обмеженому режимі. Ми не проводили прийомів громадян, збиралися тільки на позачергові сесії, коли необхідно було оперативно спрямувати кошти на важливі питання. Прийом документів від громадян здійснювали через віконце.

Читайте також: Олександр Єсін: Коли в Нововодолазькій ОТГ з’явилися перші хворі з COVID-19, усе населення наділо маски

Пацієнти з COVID уже одужали

– Скільки випадків COVID-19 зареєстровано на території громади?

– На сьогодні (28 липня. – Авт.) на території громади лабораторно підтверджено 19 випадків. Але ці люди вже одужали. Випадки були завізними, бо громада розташовується неподалік Харкова, тому багато громадян працює в місті. Зокрема, у Циркунах проживають медики, які працюють в інфекційній лікарні й безпосередньо лікують пацієнтів з COVID-19.

– Чи посилювали карантинні обмеження в громаді у період зростання захворюваності?

– Додаткових обмежень ми не вводили. Коли випадки фіксували, проводили обробку вулиць та приміщень дезінфікувальними засобами.

– Як працює дитячий садок?

– З 12 березня наш дитсадок не працює. Оскільки ситуація на території стабільна і жодного активного хворого немає, його плануємо відкрити 4 серпня.

– Скільки бюджет громади втратив через коронавірус?

– Бюджет недоотримав близько 1,5 мільйона гривень. Для громади – це суттєві кошти. Цьому сприяло недофінансування субвенцій, зокрема на ремонт доріг. Також зменшилися податкові надходження.

– Чи скорочували фінансування місцевих програм?

– Ні, ми будемо акумулювати кошти з інших напрямів. Але ті заходи, які ми запланували, обов’язково реалізуємо. Серед основних – проєкт реконструкції футбольного поля (відповідно до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2020–2021 роки, на реконструкцію стадіону передбачено близько 30 мільйонів гривень) і проєкт пожежної частини на території громади. Також підходимо до проєктування центру надання адміністративних послуг.

– Як відбуваються у період карантину реформи? Зокрема, у сфері медицини, де зараз реформується вторинна ланка...

– Щодо вторинної ланки, то сьогодні в Циркунівській амбулаторії працює стаціонарне відділення на 10 ліжок. У рамках реформи у нас передбачалася його ліквідація, бо відділення не відповідає повною мірою вимогам Міністерства охорони здоров’я. Зараз цей процес призупинено.
Проте ми продовжуємо працювати над зміцненням первинної ланки – в минулому році закупили лабораторний комплекс, два роки тому відремонтували рентгенкабінет, який до того 10 років не працював. Сфера медицини належить до того переліку питань, які депутатський корпус завжди на сесії підтримує. Будемо робити це і далі.


  Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. 

Автор: Марина Проценко