На фініші конкурсу "Разом в майбутнє" — 2019

10.10.2019 09:00 Область Online
фото Харківської обласної ради фото Харківської обласної ради
Обласний конкурс розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» цього року підходить до завершення. 218 з 305 міні-проектів уже реалізовано. Протягом жовтня планують відкриття ще 35 проектів, а в листопаді – 52.

8 жовтня в Будинку рад відбулося засідання Конкурсного комітету, на якому обговорювали стан реалізації міні-проектів поточного року. На думку голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, те, що у 2019 році є можливість реалізовувати міні-проекти не з червня, а з початку року, не мало позитивного впливу на процес втілення проектів і фінансову дисципліну конкурсантів у частині обов’язкової звітності, що унеможливлює якісний контроль.

Незважаючи на збільшення термінів і підвищення фінансування, станом на 8 жовтня завершили реалізацію лише 73 % від загальної кількості проектів-переможців. Були й такі проекти, яких узагалі позбавили фінансування за невиконання умов конкурсу: у Печенізькому районі та в Зачепилівській ОТГ. Вилучені кошти розподілилися за наступними в рейтингу міні-проектами.

Трохи цифр

Загальна сума міні-проектів 2019 року складає 80,3 мільйона гривень. Порівняно з 2018 роком значно зросло фінансування з обласного бюджету – з 30,7 мільйона гривень до 39,9 мільйона. У 2019 році переможцями стала майже половина проектів: 305 з 603. Минулоріч відібрали 238 міні-проектів з 795.

Відмінники та відстаючі

Конкурсанти-«відмінники» вже стовідсотково реалізували проекти в Богодухівському, Валківському, Золочівському, Куп’янському, Нововодолазькому, Шевченківському районах, Роганській, Старовірівській, Чкаловській, Оскільській, Нововодолазькій, Пісочинській, Малинівській та Коломацькій ОТГ.

Через недисциплінованість деякі проекти відстають у темпах реалізації. Нині такими є Близнюківський район (44 %, з 9 відкрито 5); Вовчанський район (50 %, з 6 відкрито 3).

Будь у курсі

Відповідно до пункту 6.10 Положення, якщо переможці конкурсу відмовились від реалізації міні-проектів або впродовж двох місяців після оприлюднення Конкурсним комітетом результатів конкурсу не розпочали реалізацію міні-проектів, то кошти обласного бюджету, передбачені на співфінансування цих міні-проектів, відповідно до рішення Конкурсного комітету, перерозподіляються додатково конкурсантам (замість тих, що вибули) на основі раніше поданих заявок і результатів оцінювання.

Читайте також: Два міні-проекти конкурсу «Разом в майбутнє» позбавили облфінсування

– Неприємно визнавати, що серед тих проектів, які на 1 жовтня не були завершені, багато освітянських. А діти вже ходять до школи. Деякі проекти й досі перебувають у стадії тендерування, хтось у стадії визначення закупки обладнання. Це є недопустимим. Хочемо, щоб у тих, хто розробляв свої міні-проекти, як настільна книга лежав календарний план виконання заходів проекту. Якщо ми плануємо виходити на глобальні проекти, то маємо навчитися чіткому адмініст­руванню, – каже начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.

За її словами, у 2019 році побільшало освітніх проектів або таких, що працюють на розвиток громади. Уже менше звертаються по допомогу щодо ремонту приміщень чи заміни вікон. Адже основна мета проекту – не тільки розв’язати термінові питання місцевого розвитку у громадах, а й навчити готувати проекти на високому рівні для їх представлення міжнародним партнерам.

– Звичайно, мені не завжди вдається потрапляти на відкриття. Але на думку спадає міні-проект «Простір інтелектуального спілкування та дозвілля дітей», у рамках якого відкрили бібліотеку в селі Підлиман Борівського району. Була вражена сучасно обладнаним громадським центром. Організатори обговорювали створення клубу англійської мови. Тобто цей простір можуть використовувати не лише діти, – згадує Олена Кулик.

До речі, першим у загальному списку за рейтингом іде міні-проект «Коли кухня зручна, тоді й каша смачна» від конкурсанта «Громадська організація «Вишневий цвіт». На території Вишнівської школи Балаклійського району проект представили 1 жовтня. З обласного бюджету організація отримала 64 тисячі 322 гривні.

Обсяг фінансування з обласного бюджету вищезгаданого проекту – 73 тисячі 349 гривень. До речі, тоді ж, 19 вересня, на Борівщині представили ще 3 міні-проекти.

Кожного року до участі в конкурсі долучаються різноманітні органи самоорганізації населення, а також зростає довіра та обсяг співфінансування з боку бізнес-партнерів. І, зауважимо, під час оцінки міні-проекту значна увага звертається на те, скількох партнерів вдалося залучити.

Найактивніші представники

Серед міст і районів, у яких підтримали понад  10 міні-проектів, лідерами виявилися:
– м. Чугуїв – 15 (з обласного бюджету – 2 мільйони 197 тисяч 300 гривень);

– Лозівська міська рада – 15 (сума обласного фінансування – 1 мільйон 563 тисячі 192 гривні); 

– Барвінківський район – 14 (з обласного бюджету – 1 мільйон 576 тисяч 630 гривень);

– Балаклійський район – 13 (сума обласного фінансування – 1 мільйон 794 тисячі 330 гривень);

– Дергачівський район – 13 (з обласного бюджету – 1 мільйон 836 тисяч 950 гривень);

– Золочівська селищна рада – 13 (сума обласного фінансування – 1 мільйон 931 тисяча 706 гривень);

– Красноградський район – 12 (з обласного бюджету – 1 мільйон 757 тисяч 885 гривень);

– Чугуївський район – 12 (сума обласного фінансування – 1 мільйон 513 тисяч 251 гривня).

Найбільше з обласного бюд­жету виділено коштів на проек­ти: «Працюємо разом заради кращого завтра» Вовчанської міської ради Харківської області (749 тисяч 672 гривні) і «СПІЛЬНІ ДІЇ» Вільхуватської сільської ради (749 тисяч 148 гривень).

У рамках співробітництва територіальних громад продовжують реалізацію великі проекти. Наприклад, у Великобурлуцькому районі на базі Вільхуватської сільської ради завдяки спільним діям облаштували спортивне поле.

Комісія активно обговорювала терміни реалізації проектів. На думку експертів, позначка має бути вищою за 73 %, адже залишається лише два місяці до закінчення конкурсу.

На 2020-й Конкурсний комітет планує розробити більш щільний календарний план порівняно з 2019 роком. На його думку, це посприяє дисциплінованості учасників і прискорить реалізацію міні-проектів. 

Читайте також: На пенсії життя не закінчується. Селище на Харківщині облаштувало комфортний терцентр

Автор: Карина Бондар