Нова – замість сторічної: на Балаклійщині відкрили другу збудовану амбулаторію

Після медичної реформи сімейні лікарі амбулаторії у Савинцях стали універсальними солдатами. Тут активно тестують онлайнконсультації. А під час виїздів до пацієнтів медики оснащені сучасним діагностичним обладнанням, яке допомагає вчасно виявляти небезпечні хвороби. Минулого тижня у селищі святкували ще одну важливу подію – відкриття новозбудованої амбулаторії.

«Заразне відділення»

Колишня Савинська амбулаторія Балаклійського району розташовувалася в приміщенні, на фронтоні якого цеглою викладено написи «1916 рік» і «Заразное
отделение» староруськими буквами. Споруджена більше ста років тому будівля – одна із перших побудов на території селища, згадує головна лікарка Балаклійського центру первинної медико-санітарної допомоги Тамара Пересічанська. Ця будівля, за її словами, не відповідала ні санітарногігієнічним, ні протиепідемічним сучасним нормам. До того ж у медзакладі працюють аж три сімейні лікарі, які обслуговують понад 6600 пацієнтів: жителів Савинців і сусідніх сіл Довгалівка, Залиман та Норцівка.

Тамара Пересічанська, головна лікарка Балаклійського ЦПМСД

Тамара Пересічанська, головна лікарка Балаклійського ЦПМСД

– Оскільки амбулаторія не маленька і обслуговує велику кількість людей, постало питання про покращення умов для роботи медичного персоналу таприйому пацієнтів.

Тому коли в Україні стартувала програма будівництва сільських амбулаторій, передбачена Законом «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», на Балаклійщині відразу визначились із місцем розташування нових медзакладів. У цьому районі було передбачено будівництво двох амбулаторій. Одну – відкрили у селі Веселе в жовтні минулого року. Приміщення колишньої амбулаторії в селі визнали аварійним декілька років тому. Через це медики були змушені обслуговувати людей у пристосованій будівлі.

Через дев’ять місяців новозбудовану амбулаторію відкрили й у Савинцях. Вона сучасна та простора. На вході незабаром відкриється аптечний пункт, є рецепція та три кабінети сімейних лікарів – окремі для кожного медика. Раніше два сімейні лікарі мали ділити один кабінет, що було вкрай незручно.

Валентина Рябко, завідувачка Савинської амбулаторії

Валентина Рябко, завідувачка Савинської амбулаторії

– Є кабінети денного стаціонару, для щеплень, маніпуляційна, кабінет для огляду жінок та мінілабораторія. Окремо у будівлі розташовується дитячий блок. Є кімната для співробітників, де можна пообідати, душові та туалети для персоналу, туалети для відвідувачів і людей з обмеженими можливостями. У приміщенні є витяжка для провітрювання.

Без житла не варто чекати молодих спеціалістів

Важливим є і те, що при амбулаторії збудовано дві двокімнатні квартири. Поки це житло пустуватиме, адже у закладі працюють місцеві лікарі, які не потребують житла. Проте, як показує практика, каже Тамара Пересічанська, це гарне надбання на перспективу, адже у селах району давно звикли: якщо молодому фахівцю не запропонувати власні квадратні метри, не варто на нього чекати в сільській місцевості.

– Це стосується і медиків, і педагогів. Тому останніми роками в нас практикується, що за гроші місцевого бюджету молодим фахівцям купують житло. Приміром, так у П’ятигірському, Пришибі та Покровському, – розповіла директорка Центру.

Окрім нового приміщення у Савинцях, медики отримали дві нові автівки, якими тепер їздитимуть на прийоми та виклики. За даними Савинської селищної ради, на будівництво нового закладу пішло близько 13,4 мільйона гривень. 7,1 мільйона гривень отримали з державного бюджету, ще 4,7 мільйона гривень – з обласного. 1 мільйон гривень додали з районного бюджету, близько 500 тисяч гривень – із селищного.

Направлення смс-повідомленням

Новозбудована амбулаторія – не єдине надбання завдяки медичній реформі на Балаклійщині. Тут уже понад рік місцеві лікарі користуються телемедициною.  Для цього з обласного бюджету придбали три мобільні телемедичні комплекси, які дають можливість обстежувати населення та проводити дистанційні консультації з лікарями другого та третього рівня надання медичної допомоги.

Особливо важливим це було у період коронавірусної пандемії. Так, перший випадок COVID-19 на території району зареєстрували 1 квітня. Станом на 8 липня
на Балаклійщині було підтверджено 27 випадків, з них 18 людей одужало, троє – померли.

За словами Тамари Пересічанської, попри те, що медичний персонал повністю забезпечений засобами індивідуального захисту, випадків інфікування не вдалося уникнути й серед лікарів.

За весь час у районі на COVID-19 перехворіло двоє сімейних медиків.

– Троє людей померло, але вони мали важкі супутні хвороби, зокрема двоє були з онкологією. На превеликий жаль, ми спостерігаємо таку тенденцію: хто поїде до Харкова в лікувальні заклади, той приїздить із вірусом. Тому зараз ми радимо: якщо є можливість, щоб не відвідували обласні заклади, – зауважила директорка Центру.

Проте завдяки новому обладнанню доступ до фахівців вторинної та третинної ланок у пацієнтів району залишився. Так, зокрема, у Савинській амбулаторії проводять консультації з кардіологами, окулістами, дерматологами та іншими «вузькими» спеціалістами.

Читайте також:  Досвід Нової Водолаги: показали всім лікарям Харківщини, що реформа працює

– Приміром, мобільний комплекс включає дерматоскоп (спеціальний апарат, який за рахунок збільшення і поляризаційних фільтрів дозволяє «заглянути» під роговий шар шкіри. – Авт.). Він збільшує утворення на шкірі до 200 разів. Це все виводиться на екран, і я можу його сфотографувати. Далі додаю в амбулаторну карту хворого і відправляю лікарю-дерматологу. Це дуже зручно і мені, і пацієнту, – пояснила Валентина Рябко.

Окрім шкірних захворювань, за допомогою мобільного діагностичного комплексу пацієнту можна поміряти артеріальний тиск, рівень кисню в крові, визначити загальний об’єм легень, температуру тіла безконтактним способом.

Є апарат для огляду слизової горла та носа, обстеження очей. Також в амбулаторії є міні-лабораторія, де роблять тести на гепатит В і С, рівень цукру в крові.
Нове пересувне діагностичне обладнання дає можливість медикам робити електрокардіограми навіть удома у самих пацієнтів.

– Раніше в амбулаторії працював один електрокардіограф. Він був стаціонарним, тому на виїзд із собою не могли брати. Зараз ми можемо зробити кардіограму та відразу відправити її у район до фахівця. Були такі випадки, коли ми виявляли передінфарктний стан завдяки новому комплексу. Це даломожливість провести вчасну госпіталізацію хворого, – зазначила медик.

Щомісяця сімейні лікарі амбулаторії приймають близько 500 пацієнтів. Половину з них у період карантину медики консультують дистанційно, щоб уникати черг і скупчень людей. Черги вдалося зменшити й завдяки електронним направленням, адже замість звичного походу до лікаря за паперовим направленням люди можуть просто зателефонувати медику та отримати направлення у вигляді смсповідомлення.

– У повідомленні буде 16-значне число, з яким далі пацієнт прямує до вузькопрофільного лікаря в районну лікарню або в обласну. За цим кодом лікар може знайти всю історію пацієнта в базі, – пояснила Валентина Рябко.

Автор: Марина Проценко
Читайте також