«Пацієнти навіть не мріяли про такі умови»

«Пацієнти навіть не мріяли про такі умови»

У Коротичанському старостинському окрузі Пісочинської ОТГ працюють амбулаторія і фельдшерський пункт. Обидва заклади протягом десятків років не бачили капітальних ремонтів, а умови там залишали бажати кращого. З 2018 року, коли стартувала медична реформа, ситуація почала змінюватися, і наразі ці установи перемінилися до невпізнанності.

Раніше ремонтували своїми силами

Коротичанська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини функціонує в будівлі, якій понад 130 років. Як каже завідувачка цього медичного закладу Тетяна Мухутдінова, умови роботи були просто жахливими.

– Була дерев’яна підлога, з якої росли корені дерев. Ми проводили поточні ремонти своїми силами, проте потрібен був капітальний ремонт. Нам хотілося, щоб наша амбулаторія мала естетичний вигляд, в якій створені комфортні умови перебування як медперсоналу, так і пацієнтів, – каже Тетяна Мухутдінова.

Перетворення в медзакладі почалися в 2018 році. Тоді, за словами генеральної директорки Центру первинної медичної допомоги № 2 Любові Канцедал, почався капітальний ремонт амбулаторії.

Генеральна директорки Центру первинної медичної допомоги № 2 Любові Канцедал

Генеральна директорки Центру первинної медичної допомоги № 2 Любові Канцедал

«У 2018 році почали ремонт, на який було виділено практично 300 тисяч гривень з районного та місцевого бюджетів. І в 2020-му закінчили його завдяки півмільйону гривень від Національної служби здоров’я України. Зробили повністю внутрішній ремонт, утеплили будівлю, поклали плитку замість гнилих підлог тощо. Також зробили хороші ремонти в кабінетах лікарів. Порівняно з тим, що було, це дуже комфортні умови роботи»

Комп’ютер і принтер – у кожного

Також покращилася матеріально-технічна база закладу. За словами Тетяни Мухутдінової, до цих змін був один комп’ютер і принтер на весь персонал. Тепер ця техніка є в розпорядженні кожного з чотирьох сімейних лікарів, а також медсестер.

– Крім відмінного ремонту, нас оснастили всім необхідним. У кожного лікаря є електронні ваги, як для немовлят, так для дорослих, ростоміри, пульсоксиметри, хірургічні столики, електрокардіограф тощо. Маємо препарати для надання невідкладної допомоги, за необхідності робимо заявку, і нас цим забезпечують, – каже Тетяна Мухутдінова.

Завідуюча Коротичанської амбулаторії зазначає, що медична реформа принесла свої позитивні зміни.

– Так, медреформа позитивно позначилася на нас, оскільки нинішні умови роботи не можна порівняти з тим, що було. Також покращилася і матеріально-технічна база. І медобладнання, і меблі – все було старе, а тепер нове. Якщо раніше був один глюкометр, за допомогою якого ми визначаємо цукор у крові, то наразі їх чотири. Ще з’явився міні-діагностичний комплекс, якого до цього не було, – зазначає керівниця медзакладу.

80 тисяч на обладнання

Останнім часом зміни торкнулися і ще одного медичного закладу на території Коротичанського округу – фельдшерського пункту в Новому Коротичі, де 31 рік працює завідувачкою Валентина Євсікова.

– Стан був поганий – підлога провалювалася, стіни в тріщинах тощо. За моїх часів роботи тут повноцінного ремонту не робилося. Своїми силами фарбували, штукатурили за допомогою пацієнтів, – каже Валентина Євсікова.

У 2019 році у фельдшерському пункті зробили капітальний внутрішній ремонт за виділені 200 тисяч гривень з районного бюджету.

– Відповідно до вимог НСЗУ ми оснастили фельдшерський пункт усім необхідним обладнанням. На це НСЗУ виділила 80 тисяч гривень. Тепер тут функціонує робота в електронній системі, є комп’ютер, принтер, а також усе необхідне обладнання – пульсоксиметр, тонометр, глюкометр, ростомір, ваги, для дітей і дорослих, електрокардіограф, меблі, столик сповивальний. Для роботи цього достатньо. Приміщення пункту маленьке, але воно затишне, для населення у 800 людей цього цілком достатньо, – каже Любов Канцедал.

Захоплюються пунктом

Керівниця фельдшерського пункту Валентина Євсікова каже, що ні вона, ні люди навіть не мріяли про такі умови у ФП.

Завідувачка фельдшерського пункту в Новому Коротичі Валентина Євсікова.

Завідувачка фельдшерського пункту в Новому Коротичі Валентина Євсікова.

«Гарне світле приміщення, хороший ремонт і головне, що у мене є все необхідне оснащення для роботи. Зокрема, є міні-діагностичний комплекс, він має вигляд рюкзака. Коли йду на виклик, беру його із собою, і за його допомогою можу зробити кардіограму, виміряти тиск тощо. Потім усю цю інформацію пересилаю сімейному лікарю, який мені телефоном каже, що роботи: чи госпіталізувати, чи назначати відповідні ліки. А до цього, якщо я сама не справлялася з тією чи іншою ситуацією, лікар сам приїжджав. Пацієнти ходять до нашого пункту і просто захоплюються створеними умовами»

Любов Канцедал підкреслює, що наразі, після змін в амбулаторії і фельдшерському пункті, більше людей стали звертатися по допомогу саме в ці заклади, а не виїжджати за межі свого населеного пункту.

Матеріал створено в рамках проєкту «Крилатий еСКулап», який впроваджує ГО «СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

 

Автор: Савелій Мякушко
Читайте також