Переорієнтація ідей: від енергозбереження до добробуту, благоустрою та культури

11.11.2017 12:00 Область Online
Фото: Марина Проценко, http://oblrada.kharkov.ua/ua/ Фото: Марина Проценко, http://oblrada.kharkov.ua/ua/
Вісім років поспіль ініціативні жителі Харківщини впроваджують у життя важливі енергозберігаючі заходи, забезпечуючи теплом і комфортом школи, дитсадки та лікарні. Проте вже з наступного року громадам потрібно переналаштуватися та створювати більш масштабні проекти, покликані розвивати села та селища.

На першому місці

Щороку Красноградський район бере активну участь в обласному конкурсі міні-проектів «Разом у майбутнє», втілюючи свої ідеї у реальність. Так, до кінця цього року в районі відкриють вісімнадцять міні-проектів. Серед них 80  % пов’язані саме з енергозбереженням. Один з тих, що вже втілили у життя, –  заміна 34 вікон на металопластикові у харчоблоці Красноградської ЦРЛ, розрахованому на 600 осіб.

– Сьогодні тут готують їжу для 166 чоловік. Це не тільки жителі нашого району, але й люди із сусідніх, які проходять лікування у нашому закладі, – розповів головний лікар Олександр Колодяжний. 

Загальна сума проекту склала 200 тис. грн. Нагадаємо, за умовами обласного конкурсу половина необхідної суми для проекту виділяється з обласного бюджету, 40 % фінансується з районного бюджету, ще 10 % сплачує ініціативна група, яка подала проект на конкурс. 

Свої «теплі» ідеї реалізували й у Красноградському районному центрі позашкільної освіти. Тут завдяки батькам і педагогам закладу замість бездіяльної підсобки з’явилася світла виставкова зала. І хоч кімната невелика, вона матиме, за словами педагогів, важливе естетичне значення для закладу.

– Тут будуть проходити виставки-презентації з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, виставки технічної творчості, майстер-класи та зустрічі з народними умільцями, – розповіла директор Красноградського РЦПО Ольга Ігнатова. – А першими експонатами стали роботи наших керівників та вихованців, зроблені в різних техніках, зокрема, це ляльки-мотанки, вироби, виконані у техніках петриківський розпис та різьблення.

Аби ця зала запрацювала для своїх відвідувачів, тут змінили два вікна та двоє дверей, відремонтували стіни, стелю та підлогу, встановили освітлення та батареї, а також утеплили фасад. Загальна сума проекту склала трохи більше 187 тис. грн.

Усі вікна за чотири рази

Теплі перетворення прийшли і до вихованців дошкільного відділення Красноградського НВК № 2. Сьогодні дитсадок відвідує 140 дітей. Тому батьки та вихователі вирішили створити комфортні умови для розвитку дітлахів. У музичній залі, харчоблоці, роздягальні, сходовому майданчику та медичному блоці змінили 26 вікон і одні двері. Загальна сума цього проекту склала 200 тис. грн.

Такі ж зміни відбулися у дошкільному закладі Красноградського НВК № 3, який відвідує 180 дітей. Це вже четвертий проект НВК, він дозволив замінити всі 119 старих вікон на енергозберігаючі. Цього разу в закладі встановили 30 вікон та одні двері, а загальна сума проекту сягнула майже 197 тис. грн.

– Економія є, завдяки енергозберігаючим вікнам ми скоротили на 8 % споживання газу, а у класних кімнатах стало на три градуси тепліше, – розповіла директор дошкільного підрозділу Красноградського НВК № 3 Людмила Образцова.

Проте, за словами директора шкільного підрозділу НВК Григорія Кошуби, у закладі залишилося змінити дах і опалення. 

– Труби старі, тому часто виникають прориви, це проблема для закладу, – додав він. 

Свої ідеї втілила в життя й ініціативна група Петрівського навчально-виховного комплексу. Тут осучаснили два приміщення шкільної їдальні – встановили четверо дверей і нові світильники, замінили крани, обклали плиткою зону миття посуду, установили витяжку, обшили стіни та відремонтували стелю. Тож тепер вихованці НВК мають змогу харчуватися в сучасних та комфортних умовах. Загальна сума проекту склала майже 144 тис. грн. 

Та хоч енергозбереження – важливий напрям не тільки для Харківщини, але й для усієї України, наступного року у пріоритеті обласного конкурсу «Разом в майбутнє» будуть проекти, спрямовані на розвиток сільської території та інфраструктури. За словами голови обласної ради Сергія Чернова, в 2018-му конкурсний комітет особливу увагу приділятиме номінаціям «Добробут та розвиток громад», «Благоустрій та охорона довкілля», «Історико-культурна спадщина та розвиток туризму».

– Хочемо перейти від проектів, які були пов’язані з енергозабезпеченням, до тих, які покликані розвивати сільські території та громади, – зазначив голова облради. – Звичайно, енергозабезпечення – важливе питання, але ми вже вісім років реалізовували в області ініціативи, пов’язані з цим. Більш того, понад 80 % всіх реалізованих проектів належать саме до цього напрямку.  

Він також розповів, що конкурсний комітет планує збільшити до 300 тис. грн максимальну суму фінансування одного міні-проекту (зараз ця сума складає 200 тис. грн).

Спортивний підхід

Проте не тільки енергозбереження хвилює красноградців. Ще одним напряом, який розвивають у місті, є спорт. Для занять військово-патріотичного клубу «Пересвіт» не вистачало покриття на підлогу. Тому хлопці вирішили взяти участь у конкурсі й виграли виграли його. У рамках проекту у спортивний зал, де займається клуб, придбали татамі розміром 103 кв. м. Така обновка коштувала 82 тис. грн. 

Сьогодні у клубі займаються 88 дітей та ще близько 30 дорослих красноградців. 

– Тут проходять заняття з кікбоксингу, рукопашного бою, спортивного туризму, брейк-дансу та хіп-хопу, – розповів керівник військово-патріотичного клубу «Пересвіт», отаман Красноградської козацької спілки Володимир Зібаров.

Не забарилися за активними тренуваннями й спортивні досягнення. Так, у минулому році дванадцять вихованців отримали ІІ спортивний розряд, п’ятеро – ІІІ розряд, а ще один хлопець взяв звання кандидата у майстри спорту.

А медалі різного ґатунку – золоті, срібні і бронзові – хлопці виборювали на обласних і всеукраїнських змаганнях.

Для досягнення таких високих результатів у місті створюють усі умови. Так, минулого тижня на території місцевого педагогічного коледжу з’явився сучасний спортивний майданчик із синтетичним покриттям, побудований за сприяння Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. На відкритті спортивного майданчика відбулась дружня зустріч трьох футбольних команд Красноградських коледжів: медичного, педагогічного та механізації сільського господарства. У заході взяли участь голова обласної ради Сергій Чернов, голова РДА Євген Третяков, голова районної ради Володимир Птишник, міський голова Володимир Максим.

– Красноградщина взяла курс на здоровий спосіб життя, – сказав Сергій Чернов. – Тому за підтримки німецького уряду тут з’явився спортивний майданчик. Але на цьому спортивні відкриття не закінчуються.

За словами голови обласної ради, наразі у Краснограді будується багатофункціональний фізкультурно-оздоровчий комплекс дитячо-юнацької спортивної школи. З обласного бюджету на будівництво виділено 5 млн грн, які планують освоїти цього року. А з наступного – шукати нові джерела фінансування, щоб відкрити фізкультурно-оздоровчий комплекс до Дня міста Краснограда.

Також на території загальноосвітньої школи ім. О. І. Копиленка встановлюється спортивний майданчик із синтетичним покриттям.

Ідеї першої об’єднаної

А тим часом свої проекти презентували й активні жителі Вовчанського району. Тут у двох фельдшерських пунктах села Стариця та Верхній Салтів змінили вікна. Таке перетворення зробило більш привабливим естетичний вигляд будівлі, а також сприяло підвищенню температурного режиму в приміщенні на 3–5 градусів та економію енергоресурсів на 10–30 %. Загальний обсяг фінансування міні-проектів – 78 тис. грн.

Багато перетворень відбулося і в першій об’єднаній громаді Харківської області – Старосалтівській. Після об’єднання ОТГ чітко сформулювала свої пріоритети. 

– Це, насамперед, піклування про підростаюче покоління, створення комфортних умов у навчальних закладах та населених пунктах в цілому, забезпечення якісного дозвілля дітей та надання можливостей займатися спортом, а також розвиток первинної ланки медичних установ у громаді, – зазначив Сергій Чернов під час візиту у Старий Салтів минулої суботи. 

За словами Старосалтівського селищного голови Едуарда Коновалова, не менш важливим для громади є питання благоустрою та безпеки. Тому в селі Молодова встановлено нові автобусні зупинки, а мешканці села Зарічне (приблизно 700 чоловік) мають систему вуличного освітлення. У планах – встановлення камер відеоспостереження, розвиток рекреаційних зон та зеленого туризму.

Ще одне важливе питання – це підвезення дітей до школи. Сьогодні в Старосалтівській ОТГ курсують два шкільні автобуси – один власний, другий –  на умовах оренди. Власний автобус було придбано понад десять років тому і він є найстарішим шкільним автобусом у Вовчанському районі. Тож під час зустрічі з головою Харківської облради батьки звернулись із проханням сприяти у придбанні наступного року нового шкільного автобуса. У відповідь Сергій Чернов запевнив, що завжди готовий допомагати людям та громадам, які проявляють ініціативу й піклуються про розвиток своїх населених пунктів, добробут і рівень життя їх мешканців. 

– Розвиток сільських територій – один з пріоритетів діяльності Харківської обласної ради, – підкреслив він. 

До речі, екологічний пріоритет визначили для себе і мешканці Борівської сільської ради Зміївського району. До складу цієї сільради входить вісім населених пунктів, жителями яких є понад три тисячі осіб. Завдяки перемозі в конкурсі «Разом в майбутнє» тут придбали та встановили огорожі для 46 контейнерів для збирання твердих побутових відходів. Загальна сума проекту, який презентували 6 листопада, – 101 тис. грн. 

Завдяки ініціативним місцевим жителям тепліше стало і в закладах Печенізького району. На цьому тижні тут презентували два міні-проекти. Так, у селі Новий Бурлук вікна та двері замінили в місцевому будинку культури. Загалом на енергоощадність витратили майже 128 тис. грн. Затишно та комфортно стало і в Печенізькому територіальному центрі соціального обслуговування. Тут теж змінили вікна та двері. Загалом на реалізацію проекту витратили близько 145 тис. грн. 

У презентації взяли участь голова Печенізької районної ради Лариса Ярова та перший заступник голови Печенізької районної державної адміністрації Михайло Никитченко.

Марічка Зорянська, кореспондент

 

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта