Підібрати свій формат: які громади можуть з’явитися на Харківщині

19.07.2018 11:19 Область Online
Фото: Бріана Янковська Фото: Бріана Янковська
Поступово в регіоні визріває нова когорта майбутніх об’єднаних громад. Активне обговорення триває в Лозівському, Первомайському, Харківському, Красноградському та Золочівському районах, жителі яких обирають свій шлях: деякі наважуються на приєднання до вже створених ОТГ, деякі шукають однодумців, аби створити свій успішний формат.

Дочекалися змін

Після активних обговорень і довгоочікуваних законодавчих змін процес створення об’єднаної територіальної громади активізувався на Лозівщині.
Нагадаємо, у Лозівському районі, як і в інших районах із центром у містах обласного значення, чекали на ухвалення законопроекту № 6466 «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Верховна Рада України прийняла цей законопроект у другому читанні та в цілому у квітні цього року. Ці законодавчі зміни дали можливість містам обласного значення без проведення виборів міського голови та депутатів приймати рішення і теж приєднувати ради, які виявили таке бажання.

Так, пропозицію об’єднатися в одну громаду та приєднатися до Лозової в районі вже підтримали 18 рад, каже голова Лозівської районної ради Володимир Лаптєв. Депутати з 13 рад уже прий-
няли рішення про приєднання на сесіях, які відбулися в радах, рішення інших – ще очікують.
Ради, які вирішили об’єднуватися, збираються підготувати документи для створення ОТГ вже за три місяці. 13 липня в Лозовій відбулося перше засідання спільної робочої групи.

– Сюди ввійшли ради, які вже ініціювали приєднання. Нещодавно в мене запитували, чому місто не ініціює та не активізує роботу з об’єднання. Я пояснив, що цей процес мають ініціювати місцеві люди та депутати, які затверджують відповідні рішення на сесіях. Закон вимагає згоди не менше третини депутатів, – розповів Володимир Лаптєв.
За його словами, не погодилися з варіантом «один район – одна громада» на сьогодні п’ять рад – Надеждівська, Смирнівська, Плисівська, які поки що утримуються від рішення, а також Орільська та Краснопавлівська, у яких є власні ініціативи.
– Ці дві ради хочуть створити окремі громади. Вони запропонували об’єднання ще кільком суміжним радам, але ті не погодилися, – додав голова райради.

Свій формат

Процес об’єднання зрушив з місця і в Первомайському районі, де сьогодні ще не створено жодної ОТГ. Відповідно до Перспективного плану формування територій громад на Первомайщині планувалося створити одну ОТГ навколо міста обласного значення. Але в районі з’явилася ще одна перспективна громада – Олексіївська, яка має намір об’єднати сім сільських рад: Олексіївську, Єфремівську, Берецьку, Верхньобишкінську, Киселівську, Михайлівську та Слобідську.

– Ми вважаємо, що в такому форматі ми зможемо зберегти об’єкти соціальної сфери. За нашими підрахунками, ввійти до складу Первомайської ОТГ, яка має об’єднати 18 рад, для наших сіл з економічної точки зору невигідно. Люди були проти цього варіанта, тому ми вирішили шукати інші шляхи. Півтора року тому пропозицію об’єднатися підтримали жителі трьох сільських рад, а сьогодні – вже семи, – пояснив голова Єфремівської сільської ради Анатолій Страхов.

За його словами, село Олексіївка невипадково обрали центром майбутньої громади. Воно розташовано в центрі семи сільрад, тому має зручне логістичне сполучення, тут є необхідна інфраструктура, на базі якої збираються створити всі необхідні служби, а також опорний освітній заклад.

– У 12 населених пунктах, де проживає близько семи тисяч осіб, провели громадські обговорення, за результатом яких отримали згоду від усіх рад. Потім кожна рада на сесіях затвердила рішення про згоду на пропозицію Олексїівської сільради, створили спільну робочу групу. Зараз триває процес обговорення проектів рішень. За нашими прогнозами, він триватиме до середини наступного тижня, а потім, після затвердження проектів рішення на сесіях кожної з рад, можна подавати пакет документів до обл-
держадміністрації для отримання висновків, – інформував сільський голова.

Фото: Центр розвитку місцевого самоврядування у Харківській області

Як вирішить громада

Можливість приєднання до вже створеної на Красноградщині Наталинської ОТГ розглядають жителі Мартинівської сільської ради. Саме такий варіант пропонується за Перпективним планом. Щоправда, у жителів є й інша думка – ввійти до складу майбутньої Красноградської ОТГ.

– Зараз більшість людей все ж таки вважає, що приєднуватися потрібно до Краснограда, територіально населені пункти розташовуються приблизно на одній відстані: від Мартинівки до Наталиного 7 кілометрів, а до Краснограда – 10. Тому – як вирішить громада, ми ж це рішення, як сільська рада, обов’язково приймемо, – пояснила голова Мартинівської сільської ради Ольга Семисал.
Про приєднання міркують і на Золочівщині. Тут уже створено Золочівську ОТГ, яка охопила майже весь район. Минулого тижня дебати відбулися в Гур’єво-Козачанській сільській раді щодо можливого доєднання до вже існуючої громади.

Фото: прес-служба Красноградської РДА

Обговорили перспективи об’єднання і в Харківському районі. Тут уже працюють чотири ОТГ –  Мереф’янська, Роганська, Пісочинська та Циркунівська. Тепер процес пожвавився в селищі Вільхівка – потенційному центрі Вільхівської ОТГ, до якої, згідно з Перспективним планом формування територій громад, мають ввійти Кулиничівська селищна та Малороганська сільська ради.

У 2015 році Вільхівка вже ініціювала об’єднання, але суміжні території тоді ініціативу не підтримали, повідомили в Центрі розвитку місцевого самоврядування у Харківській області.
Тому на початку місяця фахівці Центру провели для активістів потенційної громади інформаційний семінар, під час якого директор Центру Діана Баринова розповіла, що сьогодні регіон втрачає величезні кошти державної субвенції на розвиток інфраструктури.

– Якщо порівняти розмір державної субвенції на розвиток інфраструктури Хмельниччини, що складає близько 142 мільйонів гривень на 2018 рік, і Харківщини, який цього року складає 42 мільйони гривень, бачимо величезну різницю, – підкреслила Діана Баринова. – І це пов’язано з тим, що на Хмельниччині об’єдналися набагато більше громад, і вони всі одержують державну підтримку. А наші громади все ще чекають.

Фото: Центр розвитку місцевого самоврядування у Харківській області

Серед тих, хто чекає та втрачає кошти на розвиток, – жителі Васищевської селищної ради, яка теж є потенційним центром майбутньої громади в Харківському районі. Так, за інформацією Діани Баринової, з початку процесу об’єднання громад ця потенційна ОТГ втратила близько 15 мільйонів гривень субвенції на розвиток інфраструктури.
–  І попри те, що бюджети саме цих селищних рад є доволі заможними, це додаткові можливості, які також можна було використати на покращення інфраструктури населених пунктів та якості надання послуг, необхідних населенню, – додала Діана Баринова.

 

Автор: Марина Проценко