Пологове відділення Слобожанської лікарні опинилося на межі закриття

19.01.2021 08:40 Область Online
Через нестачу кількох спеціалістів та недостатню кількість пологів Слобожанську лікарню можуть не законтрактувати НСЗУ. До того ж Зміївська ЦРЛ пологового відділення не має. Тож колишній Зміївський район може взагалі залишитися без можливості приймати породіль на своїй території.

Не вистачило обладнання

Майже весь минулий рік пологове відділення Слобожанської лікарні працювало на пташиних правах. 28 лютого 2020 року Національна служба здоров’я України відмовила Слобожанській районній лікарні в укладанні договору на пакет послуг з приймання пологів. Тоді лікарні не вистачало обладнання (апарата ШВЛ і датчика для новонароджених на апараті УЗД). Коли відділення залишилось без державного фінансування, справу в свої руки взяла районна рада. Як розповів тодішній голова Зміївської РДА, а нині очільник Зміївської міської громади Павло Голодніков, для лікарні закупили необхідне обладнання та виділили 2,4 мільйона гривень на зарплати з районного бюджету. Це дало змогу відділенню працювати, хоч і на страх, і ризик головного лікаря та місцевої влади.

Однак цього року ситуація з відділенням ще складніша.

– НСЗУ їх не фінансує, навантаження на це пологове відділення мінімальне, не відповідає тим вимогам, які є на сьогодні. Є проблема і з кадровим потенціалом: нема повної укомплектованості лікарями і персоналом, які мають забезпечувати повноцінну роботу цього закладу. Позиція департаменту: це відділення потрібно перевести в Зміївську ЦРЛ і на цій базі обслуговувати мешканців усього (колишнього. – Авт.) Зміївського району, – зазначає заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА – начальник управління з питань фармації, фінансування та економіки Геннадій Бондарчук.

Читайте також: Яким громадам Харківської області дістануться 200 мільйонів гривень від ДФРР

Менше народжують

Серед проблем медичні управлінці називають і недостатню кількість пологів. З року в рік вона стрімко зменшується. Минулого року відділення прийняло 167 пологів, тоді як ще п’ять років тому ця кількість сягала 500.

Така проблема характерна не тільки для нашого району, а й для всієї Харківської області та України. Крім того, відкрили Харківський регіональний та міський перинатальні центри, які краще оснащені технічно і фахівці є, тому нас поступово почали готувати до закриття, – говорить головний лікар Слобожанської лікарні Василь Пєнін.

Водночас норма щодо мінімальної кількості пологів ніде не затверджена. Наразі на сайті НСЗУ опублікований проєкт умов закупівлі за пакетами медичних послуг. Серед них є вимоги щодо персоналу, обладнання та наявності ліцензій тощо, однак про мінімальну кількість пологів – ані слова.

– Зараз працюють ще експертні групи, затверджують нові вимоги. В минулому році ми не нормували саме кількість пологів, мінімальну для затвердження, – підтверджує директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Читайте також: Артур Товмасян: Цього року облрада проводить три конкурси для громад Харківщини

Мало спеціалістів

Натомість тепер, згідно з вимогами НСЗУ, відділенню не вистачає спеціалістів. Умовою укладання контракту є наявність принаймні чотирьох анестезіологів, які працюють за основним місцем роботи. А в Слобожанській лікарні таких двоє, і ще троє працюють за сумісництвом.

– Дві ставки достатньо, їх цілком вистачає. У нас анестезіологічна служба цілодобово забезпечує не тільки наше відділення, а й усю лікарню, – запевняє завідувач пологово-гінекологічного відділення Володимир Токар. – Та й загалом забезпечення відділення дуже хороше: ми зробили ремонт, є все необхідне обладнання і кваліфіковані фахівці.

За словами Володимира Токаря, минулого року лікарі, неонатальні медсестри та акушерки пройшли атестацію у Харківській медичній академії післядипломної освіти. Тож кваліфікація медичного персоналу відповідає вимогам та підтверджена сертифікатами.

Проблему ж нестачі анестезіологів намагаються розв’язати у районі вже не перший рік. Бо таких спеціалістів не вистачає скрізь.

– Ми їх шукали декілька років, їх фізично немає. Коли почала розвиватися сімейна медицина, медичні виші перестали випускати анестезіологів, і зараз ці фахівці, що у нас є в районі, – ближче до пенсійного віку. Заявку про потребу в анестезіологах ми подаємо до Департаменту охорони здоров’я ХОДА щороку, але цих фахівців не вистачає по всій Україні, – говорить керівник Слобожанської лікарні Василь Пєнін.

Читайте також: Розмір допомоги по вагітності та пологах: нюанси нарахування

Шукають вихід

Виходом із ситуації обласні чиновники та місцева влада бачать переведення пологового відділення до Зміївської лікарні (яка раніше була районною, а наразі стала міською), де є необхідні спеціалісти, але наразі немає свого відділення для породіль. Проте там потрібно зробити ремонт. Як розповів Павло Голодніков, минулого року на ремонт приміщень район виділив 2 мільйони гривень. Вдалося виконати роботи лише на 20 %. Але через пандемію коронавірусу Зміївська ЦРЛ була перепрофільована на прийом ковід-хворих. Тепер, за наявності безперервного фінансування, на завершення ремонту потрібно ще рік-півтора. Місцевий бюджет в умовах реформування адмінустрою може не потягнути таку суму. Тому ремонт корпусу, в якому планується розмістити пологове відділення, включено до програми соціально-економічного розвитку Харківської області.

– Ми намагались минулого року підготуватися для переведення пологового відділення до Зміївської ЦРЛ. Але до завершення контрактування ми не встигаємо провести ремонт і сюди їх перевести. Тому було прийняте рішення, що ми повідомляємо людей про ймовірне скорочення, і якщо вони не проходять переконтрактування, то відділення доведеться скоротити, – зазначає Павло Голодніков.

Налаштовані рішуче

Зараз Слобожанська лікарня, яка від 6 січня цього року перейшла на баланс Слобожанської селищної ради, готується до контрактування на 2021 рік. Приймати заявки від медзакладів НСЗУ почне у лютому.

– На момент подання заявки до НСЗУ вони повинні відповідати і по апаратурі, і по фахівцях, – говорить Вікторія Мілютіна і додає, що остаточні вимоги й терміни будуть затверджені Постановою Кабінету Міністрів, яку наразі ще чекають.

Власне контракти діятимуть з 1 квітня 2021-го. До цього часу пологове відділення фінансуватимуть місцеві ради. 500 тисяч гривень виділили Зміївська міська та Слобожанська селищна громади згідно з меморандумом про спільне утримання об’єктів соціальної сфери.

Якщо Слобожанська лікарня отримає контракт за пакетом «пологи», відділення працюватиме і далі. Якщо ні – персонал (а це більше 50 осіб) налаштований відстоювати своє відділення.

– Зараз ми збираємо підписи громади. Поїдемо до облдержадміністрації, а потім у Київ до МОЗ та адміністрації Президента, – зауважує завідувач відділенням.

Автор: Тамара Кіч