Полювання на злодія: як жителям Харківщини захиститися від грабіжників

18.02.2020 13:50 Область Online
Фото: СК Фото: СК
За минулий рік близько тисячі жителів області стали жертвами вуличних грабіжників, ще у близько 15 тисяч – крадії вдерлися просто додому, винісши техніку, гроші та дорогі прикраси. Найчастіше жертвами злодюжок стають літні люди, які не можуть себе захистити. Де найчастіше грабують жителів області та як уберегти себе і свій дім від любителів легких заробітків – читайте у матеріалі "СК".

Чатують біля банкоматів

Протягом минулого року на Харківщині сталося 929 пограбувань, основу яких складають вуличні злочини. Найпоширенішими об’єктами, на які зазі­хають злочинці, є гаманці, сумки та золоті речі громадян. Як зазначає заступниця начальника відділу комунікацій ГУ Національної поліції в Харківській області Оксана Калмикова, близько половини від усіх грабежів (ст. 186 Кримінального кодексу України. – Авт.), які в регіоні фіксували у 2019-му, розкрито.

Загалом у поліції відзначають зменшення кількості злочинів, які підпадають під цю категорію, адже у 2018 році ця цифра сягала 1167.
– Ми бачимо зменшення кількості пограбувань на 20 %. Цьому сприяє превентивна робота, оскільки пограбування – це вуличний злочин. Тому дієвим є обхід території патрульними поліцейськими, а також нац­гвардійцями та курсантами університету внутрішніх справ, – розповіла Оксана Калмикова.

Також у поліції відзначають, що ловці легкого заробітку слідкують за громадянами біля банкоматів, у під’їздах і просто на вулицях. Приміром, за останній місяць у Харкові та області сталася низка таких історій. Одна з них – 15 січня в Новобаварському районі Харкова, де зловмисник побив 80-річну пенсіонерку та відібрав у неї сумочку з речами і грошима.
Злодій побачив, як пенсіонерка зняла гроші в банкоматі, та пішов слідом. У під’їзді він накинувся на стареньку, побив та відібрав сумку, в якій були два мобільні телефони та дві тисячі гривень. У результаті постраждала опинилася в лікарні. Затримали 38-річного порушника працівники Новобаварського відділу поліції 3 лютого.

Через декілька днів після цього випадку, 17 січня, пограбування 41-річної жінки сталось і в Первомайському. Жінка поверталася додому, у під’їзді між першим і другим поверхом її наздогнав чоловік, покликав. Коли вона озирнулася, правопорушник повалив її на підлогу та зірвав з шиї золотий ланцюжок, після чого втік у невідомому напрямку.

Під час проведення слідчо-розшукових заходів правоохоронці 30 січня встановили особу, причетну до скоєння злочину. Ним виявився 26-річний раніше неодноразово судимий житель міста Первомайського.

– Дуже часто грабіжники слідкують за жертвою до самого будинку й навіть заходять у під’їзд, де потім нападають. Тому необхідно дуже уважно дивитися на всі боки та звертати увагу на людей, які заходять разом з вами в під’їзд, – додала речниця поліції.

Проте найчастіше, за її спостереженнями, від вуличних пограбувань потерпають не тільки літні люди та жінки, а й чоловіки напідпитку.
Щоб уберегтися від кривдника, фахівці радять дотримуватися простих правил. Приміром, якщо ви повертаєтесь додому увечері чи вночі, краще обирати маршрут освітленими та багатолюдними вулицями або ж ходити там, де більше транспорту й перехожих. Також варто взагалі не одягати прикраси чи зняти їх, щоб не привертати до себе увагу. Сумку радять носити на ремінці через плече, притискаючи до тіла.

Якщо до вас наближається підозріла особа, слід перейти на інший бік вулиці. Якщо в безлюдному місці ви натрапили на групу молодиків і бачите, що ті шукають «приводу», аби зачепити вас, не реагуйте на їх провокації. Обережність слід виявити й у таксі чи випадковому автомобілі, водій якого згодився вас підвезти. По-перше, потрібно запам’ятати номерний знак і не показувати, що у вашому гаманцеві є значна сума грошей. По-друге, повідомте близьких про те, що ви вже в дорозі та незабаром будете вдома. Якщо ви впевнені, що доведеться повертатися пізно чи йти безлюдними вулицями, краще напередодні дістати газовий балончик або ті речі, якими можна налякати нападника чи захиститися від нього.

– У разі вуличних пограбувань дуже важливим є те, щоб людина відразу звернулася до поліції. Бо зазвичай такі злочини розкривають за гарячим слідом, – додала Оксана Калмикова.

Читайте також: У Лозовій потонули двоє школярів

Квартири та будинки – під прицілом

Окрім грабежів, минулого року на Харківщині зареєстрували понад 15 тисяч крадіжок. Серед них найпоширеніші – пограбування квартир, приватних будинків та кишенькові крадіжки.
– Якщо говорити про тенденцію, яка існує останнім часом, то тут крадії найчастіше зламують замки спеціальними пристосуваннями. Найчастіше це відбувається у відкритих під’їздах, де немає кодових замків. Також злодії можуть подзвонити в будь-яку квартиру, назватися комунальниками та попросити відчинити двері, – розповіла речниця поліції.

Щодо приватних домоволодінь, то тут уразливим місцем, якими часто користуються грабіжники, є вікна без ґрат. Навіть нове пластикове вікно не зможе захистити від злочинних зазіхань, як помилково думає більшість. Злодії легко видавлюють усю конструкцію та проникають у домівки.

Тому фахівці радять додатково встановлювати протизламну фурнітуру. Наприклад, цапфи (головки, які з’єднуються із затворами). Вони надійно притискають стулку до рами, тож останню неможливо підчепити викруткою чи монтажним ломом. Для захисту від висвердлювання ручки використовують твердосплавну пластину, а питання розбивання склопакетів вирішують за допомогою антивандальних плівок.

Уразливою категорією для злодіїв-домушників також є літні люди, які часто можуть навіть самостійно провокувати злочинців на пограбування. Приміром, просто забути закрити двері. Така історія трапилася минулого місяця в селі Чепіль Балаклійського району. Вранці 14 січня 70-річна жінка пішла до магазину, а повернувшись додому, старенька виявила, що забула замкнути вхідні двері та залишила в замку ключі. Коли вона зайшла всередину помешкання, то побачила розкидані речі. Крім того, зникли 2500 гривень. У результаті проведених оперативних заходів працівники карного розшуку встановили особу зловмисника. Ним виявився 44-річний односільчанин потерпілої. 500 гривень чоловік встиг витратити на спиртне, решту викрадених коштів повернуто власниці.

Не зупиняє злодіїв і факт перебування пенсіонерів удома на момент пограбування. Так, у січні в селі Крамарівка Ізюмського району стався розбійний напад на літнього чоловіка. Два злодії проникли в будинок 71-річного місцевого жителя та позбавили життя через шість тисяч гривень. Повідомила про загибель пенсіонера до поліції його доглядальниця. Жінка зайшла в хату до дідуся та побачила його зі зв’язаними руками та ногами, а також з численними тілесними ушкодженнями.

Спочатку працівники районного відділу поліції спільно зі співробітниками Управління кримінальної поліції ГУНП в Харківській області спіймали одного з нападників, який втік до сусідньої області. Ним виявився 49-річний одесит. Його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 4 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Через декілька днів було встановлено місцезнаходження й іншого співучасника злочину – 43-річного раніше неодноразово судимого громадянина Російської Федерації. Чоловік встиг скоїти ще один розбійний напад, на 84-річну жительку села Шарівка Валківського району. Зловмисник пізно ввечері проник у будинок літньої жінки, побив її палицею та заволодів телевізором і телефоном.

Підозрюваного затримали співробітники Валківського відділу поліції спільно з оперативниками ГУНП в Харківській області. Чоловікові вже повідом­лено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України.

Читайте такожЗбитки від «чорних лісорубів» на Харківщині сягнули 350 мільйонів гривень

Не попастись на гачок аферистів

Також у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області попереджають про шахрайські схеми, які вже багато років залишаються дієвими для аферистів. За спостереженням харківських правоохоронців, значну частку потерпілих від злочинних дій становлять люди похилого віку, більша частина з яких – жителі сільської місцевості.

«Причиною цьому є звичка довіряти незнайомцям, що представляються працівниками владних органів та банків, неінформованість і відсутність доступу до більш сучасних засобів масової інформації. Натомість злочинці широко використовують усі доступні сучасній людині можливості мобільного зв’язку та Інтернету», – додають у поліції.

Злочинні схеми, якими нині широко користуються аферисти, – так звані телефонні шахрайства, коли зловмисники, представляючись працівниками поліції, банків або навіть родичами, під різними приводами виманюють у людей чималі суми.

«Якщо ви отримали дзвінок від «представника правоохоронного органу» і вам повідомляють, що ваш родич потрапив у неприємну ситуацію і йому загрожує відкриття кримінального провадження, і вас просять передати гроші для начебто позитивного розв’язання цієї проблеми, у жодному разі не говоріть про наявність у вас грошей та не передавайте кошти невідомим особам. Не переводьте кошти на чужі рахунки, не називайте своєї адреси, куди можуть приїхати сумнівні люди, щоб забрати кошти. Нерідко шахраї телефонують саме серед ночі. Не піддавайтесь емоціям і в жодному разі не панікуйте та не поспішайте виконувати умови аферистів. Спробуйте перевірити інформацію, одразу телефонуйте тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося», – зауважують у поліції та наголошують, що часто зловмисники користуються розгубленим емоційним станом громадян.