Порятунок небом. На Харківщині для спасіння дитини від укусу змії викликали авіацію

12.06.2018 11:35 Область Online
Фото: Цивільний повітряний патруль/Facebook Фото: Цивільний повітряний патруль/Facebook
11-річний Сергійко із села Козіївка Краснокутського району просто смакував ягодами в сусідському саду, коли його вкусила отруйна змія. Хлопчик цього навіть не помітив. А вже через кілька годин його літаком доставили до харківської лікарні, адже машина «швидкої» могла просто не встигнути.

Зранку 5 червня 11-річний Сергій разом із сестрою пішли до сусіда рвати вишні. Діти не помітили, що біля дерева причаї­лася змія. А коли школяр підійшов ближче, та вкусила його за ногу. Підступний укус хлопчик спочатку не помітив. Пильність виявила сестра Сергія, яка побачила, як від брата відповзає змія. Про це «СК» розповіла голова Козіївської сільської ради Ірина Карабут.

За її словами, дворище, на якому сталася подія, розташо­вується неподалік від ставу та лісу, де саме водяться змії. Тож подібні історії в селі вже трап­лялися: позаминулого року від укусу змії тут постраждала жінка. Тоді все обійшлося, але цього разу із зміїною отрутою боролися не тільки місцеві й районні медики, а й фахівці з області.
Через короткий час Сергійкові стало зле: його нудило, з’явилася слабкість. Спочатку батьки відвезли хлопчика до місцевої амбулаторії, де йому надали першу медичну допомогу та викликали «швидку». Медики доставили школяра у центральну районну лікарню, проте стан його погіршувався.

–  До нас хлопчик надійшов близько 10-ї ранку. Необхідна вакцина та ліки у нас були, але оскільки стан його був тяжкий, ми відразу викликали дитячу реа­німаційну бригаду та передали
хворого до закладу третього рівня медичної допомоги, – розповіла головний лікар Краснокутської ЦРЛ Тамара Ткачук.

Якби не літак...

Оскільки життя хлопчика було в небезпеці, переправити його до обласного центру потрібно було в максимально стислі терміни.
– У разі укусу отруйної змії, якщо вчасно не надати допомогу, шансів на порятунок небагато. Оскільки машина швидкої допомоги не встигала вчасно довезти хлопчика до Харкова, було прий­нято рішення задіяти авіацію, –  розповіла виконавчий директор Українсько-німецької медичної асоціації, депутат Харківської обласної ради Вікторія Мілютіна.
На допомогу медики покликали літак волонтерської сан­авіації «Цивільний повітряний пат­руль», який менш ніж за годину доставив малого пацієнта до пункту призначення – Харківської обласної дитячої клінічної лікарні № 1.
А вже наступного дня, 6 червня, головний лікар ОДКЛ № 1 Оксана Піонтковська повідомила, що хлопчику було надано необхідну медичну допомогу, і його життю нічого не загрожує. Станом на 11 червня хлопчика вже виписали з реанімаційного відділення та перевели до звичайної палати.

Лік на хвилини

– Ми дуже вдячні льотчикам волонтерської санавіації, справжнім професіоналам, які надають свої літаки для порятунку жителів Харківської області. Особливу подяку хочеться висловити пілоту літака Юрію Покусаю, який здійснив політ і допоміг Сергійкові, – додала Вікторія Мілютіна.
Сам льотчик та голова ГО «Цивільний повітряний пат­руль» Юрій Покусай зізнається: після отримання виклику рішення приймається миттєво, адже лік іде на хвилини. Тож коли отримали інформацію про 11-річного Сергійка, вже за 20 хвилин літак Цивільного повітряного патруля, взявши на борт лікаря-анестезіолога, прямував до Краснокутська.

– Із Харкова (Волонтерські літаки базують на території Харківського авіаційного заводу. – Авт.) за півгодини ми долетіли до злітно-посадкового майданчика в Краснокутську. Річ у тому, що політ трохи ускладнив великий вітер – 60–70 кілометрів на годину. Тому до пункту призначення дісталися приблизно за 35 хвилин, – розповідає льотчик. – А от у зворотному напрямку вітер тільки допомагав, тому за 25 хвилин доправили Сергійка до Харкова.
Загалом, проект волонтерської санавіації працює на Харківщині вже понад два роки, з 2016-го. Коли розпочинали, у волонтерів не було досвіду, але було бажання допомагати людям, згадує Юрій Покусай.

– У кожному населеному пункті, куди ми літаємо, у нас є свій представник, який може поінформувати, чи можна летіти в те чи інше місце. Злітно-посадкові майданчики
є в усіх районах, проте, на жаль, у більшості районів вони не в належному стані, – зазначає Юрій Покусай.
Тому цієї весни волонтери підписали меморандум про співпрацю з Харківською обласною державною адміністрацією.
– Ми координуємо свої дії з Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Харківська обласна державна адмі­ністрація нам дуже допомагає, зокрема, з підтримкою злітно-посадкових майданчиків у належному стані, – додала Вікторія Мілютіна.

Екстрено, бережно і безкоштовно

Загалом, у Харківській області минулого року волонтерська санавіація здійснила 31 виліт: перевезла шістнадцять пацієнтів та п’ятнадцять разів привозила лікарів на консультацію у важких випадках.
– Був випадок, коли із Сахновщинського району потрібно було швидко доправити 15-річного хлопчика, який ішов у школу і просто втратив свідомість. У нього виявився набряк легенів через ускладнення після пневмонії. Також був випадок, коли із Краснограда в Харків доставили священика, в якого трапився інфаркт. Тоді політ зайняв 15 хвилин, – згадує Юрій Покусай.

За словами льотчика, з роками волонтери напрацювали чіткі умови, за яких вони вирішують летіти. По-перше – велика відстань між місцем, де перебуває пацієнт, і медичним закладом, та коли людина потребує медичної допомоги в найстисліші терміни. Другий момент – коли пацієнт потребує транспортування особливої обережності. Останнє можливе в разі опіків, інфарктів та інсультів. По-третє, пріоритетом для волонтерів є діти.

– Якщо екстреної допомоги потребує саме дитина, як трапилося цього разу, ми вилітаємо до неї, – розповів льотчик.
Допомога постраждалим надається безкоштовно. Витрати за пальне беруть на себе волонтери. Крім медичної допомоги, пілоти завжди готові надати «крила» для важливих завдань органів державної влади, пошуку зниклих дітей, а ще для патріотичного виховання молоді.