Проблема у спадок: Роганська громада боїться залишитися без опалення

05.03.2021 08:35 Рогань
Наразі в колишньому Харківському районі залишилася лише одна громада, яка централізовано опалює близько 70 багатоповерхівок, – Роганська. Інші взяли курс на індивідуальне опалення. До того ж Роганське комунальне підприємство «Теплові мережі» за три роки існування накопичило багатомільйонні борги – на їх погашення селищна рада змушена спрямовувати сьогодні весь бюджет розвитку громади. Проте й цих коштів недостатньо. Є загроза, що в морози громада може залишитися без тепла.

Дорогі тепломережі

Роганська громада об’єдналася наприкінці 2016 року, а в червні 2017-го створила власне комунальне підприємство «Теплові мережі». Сьогодні цей крок складно пояснити, принаймні в нового керівництва громади відповіді на це питання немає. Адже інші населені пункти Харківського району тоді активно переходили на індивідуальне опалення – працювали спеціальні програми, було співфінансування як з районного, так і з обласного бюджетів. А тепломережі Харківського району мали колосальні борги – близько 70 мільйонів гривень.

У Красноградській громаді чотири ліцеї та садки частково перевели на дистанційне навчання

Створене три роки тому КП обслуговує три котельні на території Роганської громади – у Рогані, Хролах та Докучаєвському. Та якщо перші дві були модернізовані у 2010– 2011 роках, то остання зовсім застаріла – будувалася у 70-х роках минулого століття і відтоді майже нічого на ній не змінилося.

Наразі Роганські тепломережі обслуговують 68 багатоквартирних будинків – близько 3300 абонентів. Від початку створення і до сьогодні тариф був незмінний – 1653 гривні за гігакалорію. Проте від початку створення на підприємстві встановлений тариф вважали економічно необґрунтованим і наполягали на його підвищенні. Селищна рада на такий крок не йшла.

Рівень доходу КП не давав змоги для розвитку, підприємство лише накопичувало борги перед НАК «Нафтогаз України» – за три роки близько 15 мільйонів гривень. Це попри те, що 80–85 відсотків абонентів постійно сплачують за теплопостачання.

Вирішення спірних моментів перемістилося до судової зали. Комунальне підприємство подало позов проти свого засновника, щоб довести доцільність підвищення тарифу.

– Депутати селищної ради не голосували за підвищення тарифів на тепло. КП вирішило через суд стягнути із селищної ради цю різницю в тарифах, – розповідає «Слобідському краю» нинішня голова Роганської селищної ради Марія Черненко.

Вона очолила громаду кілька місяців тому (в жовтні 2020 року) і автоматично отримала у «спадок» цю проблему.

– Під час судового процесу була проведена експертиза Інституту ім. Бокаріуса на підтвердження економічного обґрунтування тарифів. У результаті суд визнав тарифи, які вимагає тепломережа, економічно обґрунтованими. Тож за вироком суду Роганська селищна рада мала відшкодувати своєму комунальному підприємству різницю тарифу – 11,5 мільйона гривень. Це за період з червня 2017 року по 1 березня 2020 року, – зауважує селищна голова.

За четвертий квартал 2020 року та січень 2021 року Роганська громада сплатила «Нафтогазу» близько 16,5 мільйона гривень. Тільки в січні було перераховано 5 мільйонів гривень. Це все кошти бюджету розвитку – ті гроші, які громада могла б спрямувати на ремонт будинків, доріг тощо.

У січні 2021 року депутати на сесії селищної ради прийняли непросте рішення про підвищення тарифу за теплопостачання до 1839 гривень за гігакалорію, однак відтермінували його до червня 2021 року. Після підвищення тарифу суми у платіжках за тепло зростуть на 300–600 гривень.

У пошуках рішення

Наразі Роганська громада опинилася перед складним для себе питанням – що робити далі. Зокрема, де взяти кошти на модернізацію котелень і газової мережі та на перевід частини абонентів на індивідуальне опалення.

– Від початку опалювального сезону для мене це проблема № 1. Засинаю та просинаюся з нею. У громади вже немає запасу механізму компенсації тарифу, а в комунальному підприємстві тих сум, що надходять від населення за надану послугу, не вистачає, щоб вийти на 90 % оплату «Нафтогазу» та отримати ліміти на наступний період. Наприклад, за січень ця сума складала близько 5,5 мільйона гривень – це те, що підприємство мало заплатити «Нафтогазу». Населення та бюджет сплачує близько 3,5 мільйона гривень, – пояснює Марія Черненко.

Водночас очільниця громади розуміє, що підвищення тарифу повністю не вирішить проблему. Якщо нічого не змінювати, тепломережі й надалі «з’їдатимуть» увесь бюджет громади, проте навіть цих коштів не вистачить. Тож потрібно було ще «вчора» шукати альтернативи та впроваджувати індивідуальне опалення.

Наразі громада проводить масштабні роботи, щоб якось вийти із цієї ситуації. Але самотужки їм зробити це не під силу. «Слобідський край» спілкувався з головою Роганської громади саме після її візиту до Департаменту ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації. На зустрічі обговорювали можливе співфінансування переходу будинків на індивідуальне опалення.

– Тепломережа – велика проблема для нашої громади, і без сторонньої допомоги ми не зможемо провести реконструкцію всіх цих систем, – підкреслює Марія Черненко. – Найбільш проблемна котельня розташована в селищі Докучаєвське, її побудували ще в 70-ті роки минулого століття. Коефіцієнт корисної дії котлів дуже низький. Ця котельня в будь-який момент може вийти з ладу. У 2019 році тут зменшилося споживання теплоенергії, бо ХНАУ ім. В. В. Докучаєва перейшов на альтернативне теплопостачання. В університеті з’явилася пелетна котельня, тобто зараз у них є альтернативне джерело теплоенергії.

Можливі варіанти

Сьогодні в Роганській селищній раді прораховують установлення кількох котелень у Докучаєвському. До того ж якусь частину будинків потрібно буде переводити на індивідуальне опалення. До речі, в цьому селищі вже є експериментальна п’ятиповерхівка. Її реконструкція була розпочата в минулому році, а в березні цього року вона має перейти з централізованого на індивідуальне опалення. Також у Роганській громаді планують проведення реконструкції систем подачі газу. Якщо переходити на індивідуальне опалення, то потрібно збільшити переріз газових труб, які доставляють газ у будинки.

– Десь 68 будинків нам потрібно перевести на індивідуальне опалення. Тільки одна реконструкція газової магістралі коштуватиме громаді близько 25–30 мільйонів гривень, – ділиться цифрами Роганська селищна голова.

За її словами, наразі в громаді на індивідуальному опаленні – близько 15 % квартир. Люди встановлювали його ще до 2013 року, коли відповідний дозвіл можна було значно легше отримати – не потрібно було, як зараз, 95 % згоди мешканців будинку. Є жителі громади, які і сьогодні готові самостійно встановити в себе індивідуальне опалення, але таких небагато.

– Наприкінці 2020 року громада відшкодувала 11,5 мільйона гривень тепломережам. Ці гроші можна було спрямувати на вирішення інших важливих проблем. Громада змушена зараз мінімізувати всі свої витрати, щоб перенаправити ці кошти на тепломережі. Якщо б ми не сплатили ці мільйони, то б просто не отримали лімітів газу від «Нафтогазу», і котельні не почали б опалювальний сезон, – констатує голова.

Попереду щонайменше місяць опалювального сезону, а потім громада має акумулювати кошти для початку наступного опалювального періоду. І паралельно з цим має знайти чимало коштів на модернізацію централізованого теплопостачання та для переходу на індивідуальне опалення.

Окремо потрібно зауважити, що на КП «ТМРСР» було створено наглядову раду, до складу якої увійшли депутати та представники громадськості, з метою детального й незаангажованого аналізу роботи підприємства на предмет відповідності його господарської діяльності офіційним економічним показникам, які закладаються в тариф.

– Ми працюємо над всіма можливими варіантами виходу з даної ситуації: розглядається можливість впровадження різних видів альтернативного опалення, проводиться робота з пошуку інвесторів для модернізації матеріально-технічної бази підприємств, готуються пакети документів для можливого залучення кредитних і грантових коштів від державних і міжнародних інституцій. Самотужки нам з цим не впоратися, – зазначає голова Роганської селищної ради Марія Черненко.

Читайте також: У Зачепилівській громаді виникли проблеми з підвозом дошкільнят

Автор: Юлія Міронюк