Російський газ у Вовчанському районі: всі подробиці проблеми та можливі рішення

13.12.2019 14:25 Область Online
Фото: 24 канал Фото: 24 канал
Частина Вовчанського району — 19 населених пунктів включно із райцентром — можуть лишитися без газопостачання, якщо з 1 січня 2020 року буде припинено транспортування природного газу з Росії. Все тому, що частина району досі не підключена до Єдиної газотранспортної системи України й, відповідно, отримує природний газ через гілку високого тиску з російської території. Чому про проблему, що існувала 28 років, заговорили менш ніж за три тижні до можливої надзвичайної ситуації та які є варіанти...

Без паніки, але незадоволені

У селищі Вільча Вовчанського району, яке розташоване за три кілометри від райцентру та за 15 від кордону із Російською Федерацією на сьогодні проживає близько 1800 людей. Це один із дев’ятнадцяти населених пунктів на Вовчанщині, де з нового року можуть припинити подавати газ у разі відмови «Газпрому» від підписання нового транзитного контракту та припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року.

Відучора, 12 грудня, виконком Вільчанської селищної почав проводити подвірний обхід, щоб з’ясувати точну кількість мешканців та зареєстрованих осіб, джерела опалення та наявність котлів на альтернативному паливі, потребу у твердому паливі, а також кількість тих, хто зможе розміститися у родичів чи знайомих у разі надзвичайної ситуації. Як повідомив голова Вільчанської селищної ради Микола Лірський, усі ці дані мають зібрати до понеділка та повідомити їх у район.
Та хоча у Вільчі подвірний обхід ще триває, за оцінками селищного голови, із 714 домоволодінь селища альтернативні джерела опалення є у близько 10 %, всі інші підключені до російської мережі.

Фото: За інформацією Вільчанського селищного голови Миколи Лірського, альтернативні джерела опалення є у близько 10 % мешканців.

– Паніки у людей немає, але є незадоволення. Щодо місцевої соцсфери, то тут загрози відключення немає – школа, дитсадок та амбулаторія з 2017 року опалюються твердопаливними котлами, - додав Микола Лірський.

У групі ризику

Окрім Вільчанської селищної ради, без газопостачання можуть лишитися території ще восьми рад: Вовчанської міської (частина міста Вовчанськ і село Плетенівка), Вовчансько-Хутірської (села Вовчанські Хутори й Тихе), Гатищанської (села Гатище і Огірцево), Котівської (село Котівка), Бугаївської (села Березники, Бугаївка і Сосновий бір), Симонівської (села Симонівка, Графське, Лиман, Лосівка та хутор Синельников), Юрченківської (село Юрченково) та Старосалтівської селищної ради (село Метайлівка).

–  Ми розуміємо, що на сьогодні в нас є кілька категорій громадян. Перша – це ті, які проживають у багатоквартирних будинках у місті Вовчанськ і мають централізоване опалення та користуються газом лише для приготування їжі. Друга категорія – це багатоквартирні будинки, які не опалюються централізовано, а опалюються індивідуально теж газом і використовують його для приготування їжі. Третя – це люди, які проживають у приватних домоволодіннях та опалюються й користуються для приготування їжі газом. Четверта категорія людей — це ті, хто має альтернативне опалення та не користується газом взагалі, –  розповів голова Вовчанської РДА Віталій Мірошник.

Загалом у районі до Єдиної газотранспортної системи України не підключено близько 7,5 тисячі індивідуальних та 84 багатоквартирні будинки, де мешкають біля 16 тисяч людей. Серед них приблизно у 2,4 тисячі домоволодінь є альтернативні джерела опалення.

Найбільші ризики, за словами Віталія Мірошника, існують для приватного сектору, де люди використовують газ для опалення та приготування їжі, тобто третьої категорії. За попередніми підрахунками, це близько 5,2 тисяч домоволодінь, де проживають 12 тисяч людей.

Як повідомив голова ХОДА Олексій Кучер під час Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка відбулася 12 грудня, аби уникнути надзвичайної ситуації наразі вирішується питання виділення коштів на забезпечення альтернативними джерелами опалення ці приватні домоволодіння. За розрахунками спеціалістів, на це потрібно близько двох тижнів.

Фото: За підрахунками ХОДА, для запобігання наслідкам надзвичайної ситуації необхідно 20 мільйонів гривень. /ХОДА

–  Кошти на вирішення цієї проблеми, зокрема встановлення твердопаливних котлів, Харківщина розраховує отримати з державного бюджету. Зараз ми просимо скликати засідання державної комісії, яка може надати грошові кошти у розмірі 20 мільйонів гривень – це приблизна сума, яка необхідна для запобігання наслідкам надзвичайної ситуації, яка може скластися у Вовчанському районі, –  додав губернатор.

Навантаження на електромережу

Як стверджує Віталій Мірошник, така ситуація виникла перш за все, бо питання фінансування будівництва українського газопроводу у Вовчанському районі не було вирішено на державному рівні.
– У нас є газотранспортна система України, і будівництво газопроводу — це не питання місцевого рівня. Зі свого боку ми зверталися до обласного керівництва, у результаті чого було реалізовано низку проектів переходу району на альтернативне опалення, завдяки чому вся соціальна сфера й частина будинків захищені від цієї ситуації. Також у червні цього року, розуміючи ризики, я особисто звертався до Прем'єр-міністра України, але як бачимо – й досі газопровід не збудовано, - розповів голова РДА.

За його словами, останні спроби держави вирішити питання залежності від російського газопроводу українських споживачів були ще у 2005 році. Саме тоді «Укртрансгазом» за власні кошти було побудовано майже 11,5 кілометра газопроводу, завдяки чому Старий Салтів таки приєднано до вітчизняної мережі.

– З моменту конфлікту на Сході України виникли нові загрози. Тому з 2015 року в районі розпочалася робота у цьому напрямку й було розроблено проектну документацію щодо будівництва та реконструкції котелень. У період з 2016 по 2019 рік у районі побудували 16 модульних котелень та чотири – реконструювали. Одна з них — центральна котельня Вовчанська потужністю 10 МВт, яка забезпечує енергоносіями 39 багатоквартирних будинків і частину соцсфери міста, – розповів Віталій Мірошник.

Фото: З 2016 по 2019 рік у  Вовчанському районі побудували 16 модульних котелень та чотири – реконструювали. /ХОДА

На ці роботи з обласного та місцевих бюджетів було спрямовано близько 45 мільйонів гривень. 2019 року із вищезгаданих джерел фінансування виділили близько 10,5 мільйона гривень на підсилення електричних мереж у 84 багатоквартирних будинках, які можуть залишитися без газу. Зараз ці роботи завершуються. Але попри підсилення електричної мережі, за словами голови РДА, ризики надзвичайних ситуацій залишаються.
– Ми розуміємо, що люди, які залишаться без тепла, увімкнуть електричні прилади опалення й створять додаткове навантаження на мережу. Відповідно, виникає загроза відключень і додаткові ризики для тих споживачів, які користуються альтернативним опаленням, адже деякі сучасні котли з циркулярним насосом теж живляться від електромережі. Тому за відсутності електрики робота цього насосу зупиняється, система може закипіти, а це - пряма небезпека вибуху, – додав Віталій Мірошник.

Окрім будівництва газопроводу, відкритим, за його словами, і досі залишається ще одне питання: чому частина Вовчанського району, яка й досі не приєднана до українського газопроводу, вже 28 років сплачує гроші за транспортування газу, які включає чинний тариф.

«Проблема не виносилася далі кабінетів»

Аби підключити споживачів Вовчанського району до єдиної газотранспортної системи, в Харківській облдержадміністрації розробили проектно-кошторисну документацію на будівництво газопроводу високого тиску. На це, за даними ХОДА, необхідно майже 400 мільйонів гривень.
— Проте під час переговорів із главою НАК «Нафтогазу» Андрієм Кобалєвим ми з’ясували, що є певний дисонанс у цифрах. Є проект, який був затверджений. Реалізувати його та забезпечити людей газом можна всього за вісім місяців. Вартість робіт — близько 400 мільйонів гривень. Є бачення НАК «Нафтогаз»: сума має бути вдвічі меншою – близько 200 мільйонів гривень, - зазначив голова ХОДА Олексій Кучер.

Фото: Відповідно до проекту ХОДА будівництво газопроводу обійдеться у майже 400 мільйонів гривень. Щодо бачення НАК «Нафтогаз»: сума має бути вдвічі меншою – близько 200 мільйонів гривень /ХОДА

На запитання, чому проект, який можливо було реалізувати за вісім місяців, не збудували протягом п’яти років, нинішній губернатор вказує на відсутність конструктивного діалогу між НАК «Нафтогаз» і регіональною владою.
-— Про цю проблему знали п'ять років тому, вона виникла не вчора, втім її приховували й за цей час у цьому питанні не було досягнуто конструктивного діалогу, а проблема не виносилася далі кабінетів. Ми з'ясовуватимемо, хто в цьому винний, але сьогодні є нагальним питання вирішити проблему на державному рівні до того, як люди залишаться без опалення. Тому зараз ми домовились, що найближчим часом створюємо робочу групу, до якої увійдуть представники облдержадміністрації та НАК «Нафтогаз». І ми буквально з понеділка розпочнемо вирішувати питання початку робіт. Це питання компромісу, і ми домовилися, що точно його знайдемо, — зазначив голова ХОДА.

Читайте також: ОСББ Харківщини можуть залучити додаткові кошти на енергозбереження

 

 

Автор: Олена Загребельна