Сахновщина представила реалізовані міні-проекти розвитку громад

24.12.2017 10:15 Область Online
Фото:www.oblrada.kharkov.ua Фото:www.oblrada.kharkov.ua
У Сахновщинському районі цього року подбали про комфортне та змістовне дозвілля малечі й молоді. А ще відремонтували амбулаторію, районний стадіон і встановили спортивний майданчик в одному із сіл.

У теплі підростатимуть здоровими

На Сахновщині завершилася естафета урочистих відкриттів міні-проектів, що стали цього року переможцями обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». У різних куточках району громади можуть похвалитися своїми реалізованими ідеями. А цього року думки ініціативних громад сходилися здебільшого в одному – треба утеплитися і заощадити на комуналці. Тож більшість реалізованих проектів – енергоощадні.

Так, у яслах-садочку села Сугарівське вирішили розпочати з основ – і завдяки грошам проекту (майже 182 тис. грн) замінили систему опалення, що значно покращило температурний режим у дошкільному закладі.

Тепло й затишно стало і в дошкільному навчальному закладі Дубовогрядської сільської ради. На заміну 13 вікон і двох вхідних дверей тут витратили 83 тис. грн. А у приміщенні дошкільного закладу Огіївського НВК на заміну 26 вікон і двох дверей у рамках проекту витратили майже 163 тис. грн.

У закладах культури та охорони здоров’я району також додалося комфорту. В амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Катеринівка за рахунок понад 13 тис. грн вдалося замінити вікна і двері. У клубі ж цього села встановили енергозберігаючі вікна, змонтували нову систему опалення, провели внутрішні роботи. У результаті цього проекту (на понад 134 тис. грн) близько 1000 жителів отримали Будинок культури у доброму стані, де з комфортом можна проводити різноманітні гуртки, вокальні та спортивні заняття.

Старі вікна й двері замінили й у будинках культури Лебедівської сільської ради (проект у понад 46 тис. грн), Багаточернещинської сільської ради (68 тис. грн) та у Мар’ївському сільському клубі Олійниківської сільської ради (75 тис. грн). Завдяки цим перетворенням відвідувачі клубу, а це здебільшого молодь, зможуть творчо розвиватися та відпочивати у комфортних умовах.

Не менш комфортніше та цікавіше стане і для молоді села Огіївка. У місцевому клубі за кошти проекту – понад 36 тис. грн –  придбали нову музичну апаратуру.

До сорокаріччя бібліотеки

У рамках свого міні-проекту (55,5 тис. грн) Аполлонівська сільська рада у приміщенні сільської бібліотеки перекрила дах та почала ремонт фасаду. Як результат – заклад прийняв належний естетичний вигляд, а головне те, що книжковий фонд (більше 5000 книжок) збережено від протікання через дощ і сніг. А як розповіла сільський голова Аполлонівки Ліна Яновська, після того, як минулого року у селі, де проживає 490 осіб, закрили школу, бібліотека стала ще більшим сільським осередком. Там тепер займаються у гуртках діти,  місцевий ансамбль, проходять тематичні заходи для односельців.

– Тому для нашої громади ремонт бібліотеки був дуже актуальним, тим паче наступного року святкуватимемо її сорокаріччя, – поділилася сільський голова.

За її словами, на жаль, не встигли до морозів остаточно завершити утеплення стін закладу, але навесні все наздоженуть.

Як розповіла Ліна Яновська, після бібліотеки громада планує відремонтувати і місцевий клуб, адже він давно просить оновити дах. А ще у планах відкрити там музейну кімнату і тренажерну залу. У селі люблять збиратися у клубі на різноманітні свята, які в Аполлонівці проходять не тільки з розвагами, а й з вигодою для дому. Приміром, на нещодавнє відзначення Дня працівників сільського господарства у клубі проходив розіграш 35 цінних призів, серед яких від мішків з мукою та цукром, сала, «шампанського», до 1000 грн на порося і бензопили! Допомогли у придбанні призів місцеві фермерські господарства й підприємства.

Участь в обласному конкурсі міні-проектів аполлонівці планують брати й наступного року.

«Колос» став зручнішим

Не забули сахновщани і про розвиток спорту на селі. У Великобучківській сільській раді для діток установили сучасний спортивно-ігровий комплекс, каруселі, гойдалки. Загальний бюджет цього міні-проекту склав майже 50 тис. грн.

У Сахновщинській ЗОШ I–III ступенів № 2 завдяки виграному проекту на майже 200 тис. грн відремонтували стелі та стіни, замінили електричну мережу та вхідні двері у двох спортивних залах.

А на Сахновщинському районному стадіоні «Колос» установили пластмасові сидіння для глядачів, замінили покрівлю на роздягальнях, а ще відремонтували огорожу футбольного поля на суму 100 тис. грн.

Читайте також: Змінився термін встановлення лічильників на газ

Автор: Тетяна Василець