Серце з перцем й українська столиця живопису — чим вас здивує туристичний Чугуїв. ФОТО

08.05.2019 13:00 Область Online
Фото:СК Фото:СК
Туристичний сезон уже розпочався. І наші громади до нього, схоже, непогано підготувалися. Одним із міст Харківщини, де є всі передумови для розвитку туристичної сфери і яке активно працює над цим, є Чугуїв.

Чугуїв — це місто митців, що надихає та має неповторну творчу атмосферу. Чугуїв є батьківщиною відомого на весь світ художника Іллі Рєпіна. Кожен турист, що прибуває у місто, неодмінно познайомиться з цією сторінкою історії Чугуєва, а нагадають йому про це мурали на стінах багатоповерхівок на одній з центральних вулиць міста – Музейній. Перед гостями міста відкриваються гігантські картини просто неба. Одна із них – портрет Іллі Рєпіна, інша – копія його полотна «Запоро́жці пи́шуть листа́ туре́цькому султа́нові», і цей мурал навіть побив рекорд України як один із найбільших подібних муралів.

Для глибокого занурення у художню атмосферу міста варто завітати до меморіальної садиби-музею Іллі Рєпіна або навіть взяти участь у Чугуївському міському пленері ім. П. М. Мальцева, Днях художника на арт-алеї міста, Міжнародному Рєпінському пленері, який щорічно проходить у серпні. І кожного року організатори намагаються зробити так, щоб заходи запам’яталися. Торік під час міжнародного мистецького фестивалю було встановлено два всеукраїнські рекорди – «Найбільша мистецька виставка пленерного живопису просто неба» та «Найбільший об’єм Гусарської джонки «по-Чугуївськи».

Меморіальна садиба-музею Іллі Рєпіна

Чугуївці пишаються, що їхнє місто – батьківщина відомого митця, і намагаються різнобічно славити його ім’я. Так, у місті діє аудіогід за двома маршрутами. На 11 об’єктах міста встановлено інформаційні дошки англійською та українською мовами.

Можна самостійно ознайомитися з цікавими місцями, просто завантаживши додаток до свого смартфону. Також розроблено віртуальні 3D-екскурсії пам’ятками культурної спадщини Чугуєва, де відеогідом є Ілля Рєпін — розповідає, що пов’язує його з тим чи іншим місцем.

Чугуїв багатий на пам’ятки архітектури, побудовані у стилі класицизму на початку ХІХ століття, об’єкти археологічної спадщини, пам’ятки історії та монументального мистецтва. Загалом – 42 об’єкти, серед яких чотири пам’ятки національного значення. Сюди варто завітати, аби помилуватися будівлями Свято-Покровського собору, Торгових рядів, які виконують своє призначення і сьогодні, Штабів військових поселень. У величезному приміщенні Штабів початку ХІХ століття нині діє художня галерея з колекцією витворів мистецтва національного значення.

Штаби військових поселень, де нині розмістилася експозиція Чугуївської художньої галереї

Торгові ряди 1835 р., які і нині виконують свої функції

– Коли ми розробляли стратегію розвитку міста, то одним із пріоритетних напрямків визначили саме туризм. Нам є чим пишатися та чим здивувати гостей міста. Чугуїв – місто, в якому народився всесвітньо відомий художник Ілля Рєпін. Ми дбайливо зберігаємо пам’ять про митця, присвячуємо безліч культурних подій художній творчості. У Чугуєві продовжують розвиватись традиції реалістичного мистецтва, започатковані Рєпіним. Радо приймає відвідувачів Художня галерея; не залишає нікого байдужим садиба-музей Іллі Рєпіна; історію міста можна простежити в архітектурних пам'ятках національного значення. На жаль, не всі вони сьогодні в належному стані з об’єктивних причин – у невеликого міста недостатньо ресурсів для реставрації пам’яток або повноважень, адже деякі історичні будівлі сьогодні належать не громаді, а Міністерству оборони, – розповідає міський голова Чугуєва Галина Мінаєва. – Розвиваючи туристичну привабливість міста, ми робимо інвестиції на майбутнє, адже це додаткові надходження до нашого бюджету, це стимул для розвитку бізнесу, це нові можливості і перспективи для громади Чугуєва.

Покровський собор 1824-34 рр. у центрі міста

Читайте також:  Чотири громади збираються розчистити Сіверський Донець

І бізнес уже робить свій помітний внесок у розвиток туризму в Чугуєві. Яскравий приклад – півтора роки тому в місті з’явився екстремальний атракціон – тролей. Він є найдовшим у східній Україні – 720 метрів. Маршрут проходить над схилами прибережної зони Сіверського Дінця та над його водною поверхнею. Спуск на тролеї дарує незабутні враження від мальовничих пейзажів та швидкості польоту над річкою. На фініші атракціону гості можуть відпочити на березі річки у затишних бесідках, а також взяти велосипед на прокат чи скористатися можливостями байдарочної станції.

– Великий проект, який дасть нам можливості для додаткового розвитку туристичної галузі, – це реконструкція центральної площі міста. Ми вже розробили відповідну концепцію. Одна з цікавинок, які дуже хотілось би втілити в життя, – поява амфітеатру. Цей об'єкт дасть можливість проводити цікаві масові заходи, фестивалі і свята, – поділилася планами Галина Мінаєва.


На центральну площу Чугуєва чекає реконструкція

У Чугуєві розуміють: щоб туристи масово поїхали сюди, потрібно створити належну інфраструктуру, і працюють над вирішенням цього питання – поступово ремонтують дороги, в міру можливостей вирішують питання реконструкції історичних будівель, достатньо активно розвивають сферу обслуговування – завдяки бізнесу з’являються нові готелі, кафе та ресторани, а на околицях – бази відпочинку.

У 2016 році у Чугуєві стараннями міської влади з'явився туристично-інформаційний центр, який розташований по вулиці Харківській, 105. Тут можна замовити екскурсії, дізнатися маршрути прогулянок, анонси заходів тощо.

Методист центру Євген Чижик тішиться, що за останні три роки туристів у його рідному місті побільшало.

– Здебільшого приїздять харків’яни. Люди цікавляться нашими пам’ятками, музеєм Іллі Рєпіна. Користуються популярність наші велоквести, тролей, змагання із силових видів спорту, на які приїздять родинами. Цього літа ми підготували ще більше цікавих подій, тож чекаємо на гостей не тільки із Харківщини, – поділився Євген Чижик.


Чугуїв запрошує

Акція «Ніч у музеї» – 18 травня

Літературний фестиваль «Сиреневый май» – 19 травня

Велокрос-кантрі – травень, вересень

Фестиваль роликів та самокатів – 1 червня

Відкриття Чугуївського міського пленеру ім. П. М. Мальцева – 7 червня

Міжнародний Рєпінський пленер – 15 липня – 5 серпня

День міста – 10 серпня

Змагання з силового екстриму – вересень

Змагання на тюбінгах – грудень-лютий

 

Читайте також:  Чому Чугуївський терцентр – один із найкращих у країні