Щоб на вулицях було світло, а в школі – ефективно: як завершується 2020 рік для Циркунівської громади

24.12.2020 14:55 Циркуни
2020 рік для Циркунівської громади запам’ятається чималою кількістю подій. Хоча через коронавірус та недбалість відповідальних осіб бюджет територіальної громади втратив мільйони гривень, але тут усе ж таки втілили у життя низку важливих проєктів. Про пріоритетні напрями розвитку, провал у залученні коштів обласного бюджету для реалізації мініпроєктів та подальші плани – у матеріалі «СК».

З новим кабінетом хімії

Минулого тижня учні Тишківського ліцею отримали «під ялинку» нове навчальне обладнання для кабінету хімії. Це демонстраційні колекції різноманітних речовин, скляний посуд для лабораторних робіт, мікроскоп, штативи та стенди. Ще з нового у класній кімнаті – інтерактивний конструктор моделей атомів та молекул, а також реактиви. За словами директорки закладу Ірини Сухіцької, нове обладнання допоможе вчителям додати урокам більше інтерактиву та краще пояснювати
матеріал, а учням – ефективно засвоювати знання.

– Хімія – це особливий предмет, адже левову частину програми займають саме лабораторні та практичні роботи. Для цього і необхідне таке обладнання, – розповіла Ірина Сухіцька.

За словами директорки ліцею, матеріально-технічна база у хімічному кабінеті оновлювалася близько 30 років тому, коли школа тільки розпочинала свою роботу. За весь час силами батьківських комітетів купували лише деякі реактиви та навчальні матеріали. Тож тепер у закладі мають надію ефективніше вивчати цей предмет.

– Минулого року наш учень посів четверте місце на обласній олімпіаді з хімії. Це дуже непоганий результат. Загалом, є така тенденція, що школярі все частіше обирають майбутній фах, пов’язаний з цим предметом. Приміром, фармацевтику. Тому нове обладнання вкрай необхідне для навчання, – додала директорка.

30 мільйонів – на освіту

Цього року в Циркунівській громаді ефективно попрацювали над розвитком освітніх закладів. На її території таких два – вищезгаданий Русько-Тишківський ліцей та Циркунівський ліцей. До речі, кабінет хімії оновили і в останньому.

Заразом цьогоріч в освітніх закладах громади з’явилися оновлені харчоблоки. Роздаткові лінії, плити та кухонні комбайни – це обладнання в ліцеях не оновлювалося також кілька десятків років. Окрім цього, в Циркунівському ліцеї розв’язали проблему з водопостачанням. Раніше через застарілу систему в закладі часто зникала вода, і це не дозволяло ліцею нормально функціонувати.

Повністю цього року в громаді профінансували й безкоштовне харчування для школярів молодших класів та пільговиків. Також більше 2 мільйонів гривень у бюджеті цього року спрямовано на закупку мультимедійного обладнання для всіх класів навчальних закладів. Це 25 комплектів, які включають комп’ютерну техніку, мультимедійні дошки та проєктори.

– Освіта залишається для нас пріоритетною сферою. Цьогоріч у розвиток наших ліцеїв із бюджету громади всього було спрямовано близько 30 мільйонів гривень, – розповів голова Циркунівської сільської ради Микола Сікаленко.

Залишилися без інвестицій

Аби розгрузити навантаження на місцевий бюджет, який цього року в громаді складає близько 80 мільйонів гривень, у 2020-му вперше в сільській раді успішно, на перший погляд, спробували свої сили в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом в майбутнє». У рамках цього конкурсу частину співфінансування передбачено з обласного бюджету.

– Нам удалося виграти в конкурсі відразу три проєкти. Один передбачав купівлю кабінету хімії для школи. Інші два – освітлення пішохідних переходів та перехресть на території громади, а також вулиць на території Циркунів, – повідомив Микола Сікаленко.

Зокрема мініпроєкт передбачав установлення нових ліхтарів на вулицях Громадянській, Якубівській, 23-го Серпня, Зеленій, Софіївській, Урожайній, Будівельників, Лесі Українки, Радгоспній, Соборній, а також провулках Зеленому та 1-го Травня у Циркунах. Загальна сума мініпроєктів сягала 849 тисяч гривень. 393 тисячі гривень з них надійшло на реалізацію проєктів з обласного бюджету.

Проте, через бездіяльність відділу з питань економічного розвитку та інвестицій сільської ради громаді не вдалося освоїти ці додаткові кошти.

– Сталася ситуація, коли людина, запевняючи мене в тому, що робота з реалізації мініпроєктів ведеться, в дійсності її повністю провалила. Документи на тендер
були подані невчасно, і це поставило під загрозу подальше виконання проєкту, – зазначив Микола Сікаленко. – Таке враження, що начальниця відділу з питань економічного розвитку та інвестицій була зайнята не своїми прямими професійними обов’язками, а виборчими перегонами – зокрема, балотуванням у депутати. І хоча
нам дали тиждень на виправлення помилок, але за цей короткий період ми просто не встигли б цього зробити, – додав сільський голова.

Тому 393 тисячі гривень, які громада на той час уже отримала з обласного бюджету, довелося повертати назад. Так недбалість однієї людини вдарила по кишені всієї громади. Але оскільки переоснащення ліцеїв було вкрай необхідне, та й частково закупівлі вже були проведені за рахунок місцевого бюджету, було вирішено довести все
ж таки ці проєкти до кінця вже своїми силами. У кінці листопада голова громади екстрено скликав позачергову сесію (вже минулого скликання), де було розподілено фінанси громади так, щоб зрештою втілити у життя проєкти.

– Завдяки депутатам попередньої каденції, які вчасно розглянули питання і вирішили виділити додатково кошти з місцевого бюджету громади на придбання обладнання ліцеям, наші навчальні заклади, незважаючи на втрачені інвестиції, все ж таки отримали сучасне обладнання, – зауважив Микола Сікаленко.

А от освітлення на вулицях Громадянській, Якубівській, 23-го Серпня, Зеленій, Софіївській, Урожайній, Будівельників, Лесі Українки, Радгоспній, Соборній, а також провулках Зеленому та 1-го Травня, яке передбачалося зробити, зокрема, за допомогою обласного бюджету, люди так і не дочекалися. Ліхтарі та обладнання було закуплено, але документи на тендер з проведення монтажу начальниця відділу так і не підготувала. Натомість, написавши заяву за власним бажанням, відправилася готуватися до виборів.

Проте освітлення на цих вулицях усе ж таки з’явиться, але вже наступного року та повністю за кошт громади. Як будуть далі вирішуватися проблеми Циркунівської громади
і наскільки злагоджено буде працювати над покращенням життя у ній новий депутатський корпус, покаже час. Але, перш ніж у кінці року пройде засідання бюджетної сесії, на території громади пройдуть довибори депутатів, які відбудуться 27 грудня.

Нагадаємо, під час місцевих перегонів, які відбулися 25 жовтня, в бюлетенях на одному з округів через помилку типографії були зіпсовані бюлетені, в яких були пропущеними прізвища трьох кандидатів. Тільки після довиборів, коли всі 22 депутатські мандати будуть отримані, стане зрозуміло, наскільки злагоджено та ефективно зможе працювати нова сільська рада.

Освітлення та дороги

Загалом за минулої каденції завдяки злагодженості роботи голови сільської ради та депутатського корпусу на території громади вдалося вирішити чимало проблемних питань. Чи не найголовніші з них – це дороги та освітлення.

Зокрема, у 2020 році на її території капітально відремонтували відрізки дороги на вулиці Зарічанській у Циркунах, вулиці Лопатіна та Зарічну в Руських Тишках. Також цього року в громаді зробили якісне освітлення по вулиці, яка з’єднує два населені пункти – Руські та Черкаські Тишки. Загалом ліхтарі замінили на електролінії, протяжністю близько двох кілометрів. Вуличне освітлення оновили й у провулках Миру, Кленовому. У Циркунах – на вулиці Центральній.

Усього з бюджету громади на освітлення спрямували близько півмільйона гривень.

– 2020 рік був дуже складним. Але ми намагалися втілити у життя ті проєкти, які запланували. І це в умовах, коли бюджет громади просів через пандемію. Загалом цього року ми недоотримали близько 6,5 мільйона гривень. Це пов’язано з тим, що були відсутні субвенції з держбюджету, які планувалися вкласти в капітальний ремонт доріг (близько 3 мільйонів). Крім того, дохідна частина бюджету зменшилася на 1,5 мільйона гривень, – розповів Микола Сікаленко.

Наступного ж року у пріоритеті громади буде декілька масштабних проєктів. Це початок реконструкції будівлі, де планують відкрити Центр надання адміністративних послуг. Тут місцеві жителі зможуть отримувати різноманітні документи, паспорти, довідки та інші адміністративні послуги. Зокрема, це реєстрація бізнесу, нерухомості, виникнення та припинення прав на землю, майно та інші послуги.

– Окрім зручностей для мешканців громади, це ще й додаткові робочі місця. Загалом це масштабний проєкт, який самостійно ми не зможемо реалізувати. Йдеться ж
про близько 5 мільйонів гривень. Зараз у нас є передпроєктна документація. Наступного року почнемо виготовляти проєкт, – запевнив Микола Сікаленко. – І дуже важливо, щоб всі ті, хто буде працювати над цим проєктом, ставилися до своєї роботи відповідально.

Дуже не хотілося б провалити цей проєкт так само, як через безвідповідальність окремих спеціалістів було провалено проєкти в цьому році. Також цього року в громаді
вже виготовили проєкт реконструкції футбольного поля. Відповідно до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2020–2021 роки, на реконструкцію стадіону передбачено близько 30 мільйонів гривень.

У перспективі – будівництво двох дитячих садків. Будівлю для дошкільного закладу в Циркунах запланували зводити з нуля. У Руських Тишках дитсадок планують розмістити у будівлі колишнього дитячого табору, який перейшов у власність громади.

Але, підкреслив голова, для того, щоб реалізувати всі ці плани, необхідна злагоджена робота, а не війна амбіцій.