Школи дев'яти районів Харківської області закриті «на карантин»

10.12.2018 17:50 Область Online
Фото: vp.donetsk.ua Фото: vp.donetsk.ua
Через високий рівень захворюваності на грип та ГРВІ навчальний процес тимчасово призупинили в 30 школах нашого регіону.

Із 1 жовтня, тобто з початку епідемічного сезону, і по 7 грудня цього року на ГРВІ та грип захворіли 75 тисяч 247 жителів Харківської області, з яких 44 тисячі 834 – діти, а це майже 60 % від загальної кількості хворих. За аналогічний період минулого року на грип та ГРВІ в області захворіло 71 тисяча 217 осіб, а у 2016 році за такий самий час злягло більше ніж 90 тисяч жителів регіону. Наразі поріг захворюваності на грип та ГРВІ в Харківській області перевищено. Про це 6 грудня розповів начальник Управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації Богдан Федак.

– На даний момент (Станом на 6 грудня. – Ред.) показник захворюваності населення області на 100 тисяч становить 549,05 при пороговому рівні 501,71. Тобто захворюваність на 9,44 % вища за пороговий рівень, – каже він. –  Пороговий рівень перевищено в десяти районах області: Валківському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дергачівському, Зачепилівському, Зміївському, Ізюмському, Коломацькому, Куп’янському і Нововодолазькому –  та двох містах обласного значення – в Ізюмі та Куп’янську.

Призупинили навчання в 9 районах

У цьому сезоні, з 1 жовтня по 6 грудня, госпіталізовано 1930 осіб, з яких 1330 – діти, що складає майже 69 % від загальної кількості. За аналогічний період минулого року було госпіталізовано 1495 осіб (1026 дітей). А за тиждень з 30 листопада по 6 грудня було госпіталізовано 332 особи, з них 223 дитини. За словами Богдана Федака, коли відбувається зростання захворюваності на грип та ГРВІ, а нині саме така ситуація, то в області закриваються школи.

– Це щорічна практика. Є наказ Міністерства охорони здоров’я, відповідно до якого при кількості захворілих дітей у школі понад 20 %, тобто п’ятої частини, керівництво навчального закладу звертається до місцевої влади, яка приймає рішення про закриття школи, – пояснив начальник Управління.

Станом на 10 грудня через високий рівень захворюваності на грип та ГРВІ навчальний процес тимчасово призупинили в 30 школах Харківської області: 19 з них – повністю на карантині, і в 11 навчальних закладах не проводяться заняття в окремих класах (усього 28 класів).

Отже, карантин ввели в школах Дворічанського, Вовчанського, Великобурлуцького, Кегичівського та Куп’янського районів, а також трьох міст – Куп’янська, Первомайського та Чугуєва – і двох ОТГ, Нововодолазької та Коломацької.

За словами Богдана Федака, заняття в цих навчальних закладах відновляться в різні дати, утім, зазвичай школи закривають на 10–14 днів.
– Думаємо, що наразі йде пік захворювання, і підйому вже не буде. Утім, це всього лише наші припущення, – сказав начальник Управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації.

Як уберегтися від грипу

Нагадаємо, в епідемічному сезоні 2018–2019 років у Харківській області циркулюють три штами вірусів грипу: А (Н1N1) (Мічиган), А (Н3N2) (Сінгапур) та В (Колорадо).

Спеціалісти відзначають, що хоча найнадійнішим засобом профілактики грипу є вакцинація, та зараз робити щеплення вже запізно, адже йде пік захворюваності.

– Вакцинуватися можна лише тоді, коли людина є абсолютно здоровою. І краще саме в той період, коли немає взагалі грипу у країні – до початку епідемічного сезону, наприкінці літа. У жодному разі не можна вакцинуватися після перенесеної хвороби та при будь-яких недомаганнях. У цьому разі можуть бути ускладнення, – попередив Богдан Федак. – У грипу, як і в кожного захворювання, є інкубаційний період. Людина може мати вже вірус, який поширюється по клітинах організму, утім не знати про нього, адже інкубаційний період – від двох до семи днів. І якщо ви прищеплюєтеся під час інкубаційного періоду, то можуть бути ускладнення.

У боротьбі з ГРВІ та грипом лікарі радять:

– якомога частіше мити з милом руки;
– постійно чистити ротову порожнину, і бажано її полоскати профілактичними засобами;
– користуватися зволожуючими мазями для носа;
– надягати маску в оточенні захворілих людей (респіратор має бути і на вас, і на хворій людині, та використовуватися не більше ніж 40 годин).

Читайте також: Ще одна громада на Харківщині отримала землю в комунальну власність