Сміття перетворив на допомогу в боротьбі з COVID-19: брейкдансер з Вовчанська і його незвичайний благодійний аукціон

Сміття перетворив на допомогу в боротьбі з COVID-19: брейкдансер з Вовчанська і його незвичайний благодійний аукціон

У сьогоднішній серії «Будемо жити» ми розповімо про Максима Тележного з Вовчанська. 34-річний брейкдансер на початку карантину збирав сміття у рідному місті і «продавав» його через Інтернет, а виручені гроші спрямував на допомогу районній лікарні в боротьбі з коронавірусом, дитячому садку та багатодітним сім’ям.

Максим Тележний з Вовчанська більше 20 років займається брейкдансом. За цей час він встиг узяти участь у численних фестивалях і турнірах. Як він каже, найбільшого успіху здобув у складі брейк-данс групи «H-blasT». У минулому десятиріччі цей колектив став першою українською командою, яка два роки поспіль перемагала на міжнародному танцювальному фестивалі Yalta SUMMER JAM. Крім цього, Максим брав участь у шоу «Танцюють всі» і «Україна має талант». В останньому став фіналістом першого сезону.

З 2002 року чоловік живе в Харкові. Наразі він викладає дітям у своїй брейк-данс школі «H.Blast school», яку в середині березня довелося закрити через пандемію коронавірусу. На цей час Максим вирішив повернутися на батьківщину у Вовчанськ, оскільки, за його словами, так простіше пережити карантин – свіже повітря, річка та людей по суті немає.

Крім брейку, Максим займається громадською діяльністю – з жовтня минулого року він керує освітнім проектом «Кругозір. Мотивація», який об’єднав хіп-хоп культуру, молодь, спорт та освіту. Цей проект спрямований на те, щоб залучити молодь до співпраці, виявити і розвити лідерські якості та виховувати людей, здатних робити соціальні зміни у громаді. Також у рамках цього проекту для дітей проводяться безкоштовні тренування з брейкдансу, стрітболу та воркауту.

Максим Тележний

Максим Тележний

«Відразу з початку карантину думав, чим себе зайняти. Оскільки не можна було збиратися групами, я влаштував суботник під себе – вибирав певні маршрути містом і ходив збирати сміття. Плюс я вже років вісім працюю без перерв і відпусток. Навіть якщо їду на море, то беру своїх учнів у табір. А тут до дітей доступу немає. І от у цій раптовій двомісячній відпустці вирішив себе направити в зовсім інше русло, без брейку і дітей»

Протягом двох місяців жорсткого карантину, із середини березня до середини травня, Максим практично кожного дня о 6–7-й ранку виходив з дому і до обіду збирав сміття.

До брейкдансера долучилася його знайома вихователька, яка теж прибирала сміття зі своїми чоловіком і донькою. Також допомагати Максиму приїжджали люди з Харкова, зокрема чемпіонка Європи і триразова призерка чемпіонатів світу із синхронного плавання Катерина Садурська зі своєю родиною.

– Багато людей писали і хотіли допомогти, але одному простіше – музику включив і прибираєш. Місцеві, коли підключаються, починають коментувати кожне звалище і лаяти земляків, а я люблю мовчки все робити, – зазначає чоловік.

З цієї ж причини мама брейкдансера поставилася з песимізмом до починань сина.

– Ці перші два місяці карантину мама взагалі не розуміла, що відбувається і чим я займаюся. Вона не із захопленням сприйняла мою ідею. У Вовчанську, втім, як і у будь-якому невеликому місті, люди дуже переймаються, що про них скажуть сусіди. А тут приїхав син і почав за всіма збирати сміття, – каже Максим.

Тисяча гривень за сміття

І не тільки збирати. Брейкдансер придумав, як з цього сміття зробити гроші. У середині березня на сторінці в Інстаграмі він оголосив про початок «АУКЦІОНУ ЧИСТОТИ», в рамках якого кожен охочий може купити пакет зі сміттям. У цьому повідомленні Максим вказав: «Усі виручені на аукціоні гроші будуть спрямовані на допомогу групі ризику Вовчанська: пенсіонерам, медикам, інвалідам, багатодітним сім’ям».

Дуже несподівано, і для самого Максима зокрема, ця задумка відразу отримала колосальний відгук. У той же день, коли чоловік опублікував пост, йому зателефонували журналісти із загальнонаціональних каналів, щоб зробити репортаж.

Аукціони систематично проходили в прямому ефірі в Інстаграмі. Максим нумерував кожен мішок і малював йому певний образ. Люди вибирали собі пакунок і пропонували за нього гроші. Перемагала остання ціна, озвучена в прямому ефірі, що тривав 45 хвилин.

Ціна за кожен мішок стартувала від 25 гривень, які давав сам Максим. Тобто він оголошував: якщо ніхто не переб’є його ставку, він сам викупить мішок і покладе гроші в загальну скарбничку. Однак такого жодного разу не було. Всі мішки викуповували учасники аукціону, і бувало, що за дуже суттєві гроші.

Зазвичай ефір переглядало близько 90 людей.

– В основному за ефір збирав 1300–1500 гривень. Тільки двічі було менше тисячі. А найбільше за ефір збирав близько 2500 гривень. За один мішок давали тисячу, частенько і по 500 гривень. В аукціоні брали участь не тільки жителі Харківщини і України, а й інших держав, зокрема США. Так, один чоловік, що колись жив у Вовчанську і переїхав в Америку, дізнався про мою справу, виграв на аукціоні і того ж дня перевів кошти, – згадує Максим Тележний.

Допомога лікарям і дітлахам

Звісно, свої мішки зі сміттям покупці не отримували. Вони платили гроші фактично за працю брейкдансера. Після аукціону пакунки з відходами вивозить машина КП «Вовчанськ».

Загалом за два місяці Максим зібрав трохи більше 13 тисяч гривень. Спочатку частина цих грошей була спрямована на допомогу Вовчанській центральній районній лікарні.

– Ми допомагали лікарям три-чотири рази. Дізналися у них перелік необхідного і придбали. Наприклад, купили ендотрохіальні трубки. Лікарі були дуже раді, оскільки цих трубок у них узагалі не було. Коли я написав на своїй сторінці у соцмережі, що ми допомагаємо лікарні, до нас звернулися інші організації й через нас передали медзакладу багато необхідного: щитки, халати, маски, антисептики тощо, – розповідає брейкдансер.

Другим напрямом, куди спрямував аукціонні кошти Максим, стала допомога багатодітним сім’ям.

– Я в соцмережі побачив публікацію жінки з Вільчі. До Міжнародного дня пам’яті про чорнобильську катастрофу, 26 квітня, багатодітні сім’ї отримали допомогу від місцевої влади, а ця жінка – ні. Ми вирішили допомогти. Цій родині і ще чотирьом багатодітнім сім’ям ми купили хороші продуктові набори. Також різні фонди передавали їм одяг, фермери давали овочі тощо, – каже Максим.

А решту коштів добродій спрямував на купівлю іграшок для малечі одного з місцевих дитсадків.

За словами Максима, після двох місяців аукціону його мати вже по-іншому почала ставитися до цієї справи.

– Зараз вона задоволена тим, що я роблю. Каже, що в місто тепер не може вийти, оскільки стала популярною, – додає брейкдансер.

Аукціон продовжується

У середині травня закінчився жорсткий карантин, і Максим повернувся до Харкова та на деякий час призупинив свій аукціон, однак наразі відновив його. Брейкдансер уже прибирав сміття не тільки у Вовчанську, але й на морі у Бердянську.

Зараз брейкдансер збирає гроші на мурал, який хоче зробити на будівлі на території Вовчанської ЗОШ І–ІІІ ст. № 3. На це потрібно 10 тисяч гривень. За три ефіри з початку цього місяця він назбирав майже 3400 гривень.

Каже, якщо раптом дізнається, що хтось потребує допомоги через пандемію коронавірусу, він продовжуватиме аукціон і спрямує гроші туди.

– Я міг би просто написати пост у соцмережі, що хочу допомогти тим, хто переживає складні часи через пандемію, і люди давали б на це гроші. А так я вирішив піти інших шляхом – продемонстрував свою працю, яку конвертував у допомогу, – говорить Максим Тележний. – Просто власний приклад більш заразливий. І по факту вийшов великий урок, який змінив мислення багатьох вовчанців. А ті люди, які пропонували свою допомогу на початку карантину, наразі підключаються до суботників.

Автор: Савелій Мякушко
Читайте також