Соціальні квартири: область і міжнародні партнери будують житло переселенцям

28.07.2018 13:00 Область Online
Фото: УФСІ Фото: УФСІ
У шістьох райцентрах Харківської області до кінця року з’являться соціальні квартири та гуртожитки для людей, які втратили свої домівки через конфлікт на сході України. Нове житло для переселенців допомагають будувати німецькі партнери, з якими Харківська обласна рада співпрацює вже не один рік.

Уже завезли меблі

Одинадцять сімей, які переїхали до Богодухова з Донецької та Луганської областей, зовсім скоро отримають соціальне житло. Яскраво-жовта реконструйована двоповерхівка, розташована по вулиці Моргунова, уже чекає на своїх жителів. За словами керуючої справами виконавчого комітету Богодухівської міської ради Алли Щербак, усього в місті заяву на житло подали 32 сім’ї. Потім під час опрацювання цих заяв було встановлено, що частина сімей переїхала з Богодухівського району, і на території міста залишилися 24 сім’ї.

– Із них є ті люди, які відмовилися від житла, адже вже влаштували своє життя. Для всіх інших, хто все ще потребував помешкання, наглядова рада виконкому міської ради встановила порядок отримання, який передбачає, що першочергово житло нададуть тим сім’ям, де є діти, люди з обмеженими можливостями та пенсіонери, – розповіла керуюча справами.

Для цих родин у двоповерхівці, яка розрахована на 30 осіб, розташовані три двокімнатні, дві однокімнатні квартири та шість окремих кімнат з місцями загального користування. Тут уже провели капітальний ремонт покрівлі, утеплили фасад, замінили вікна на енергозберігаючі, завершили внутрішні роботи.
– Учора (24 липня) вже завезли меблі першої необхідності та підписали сертифікат про завершення будівельних робіт, балансова вартість яких склала 5 мільйонів 500 тисяч гривень, – розповіла Алла Щербак.

За її інформацією, уже 31 липня соціальне житло відкриють, після чого розпочнеться етап укладання договорів і заселення. Також до відкриття міська рада має розрахувати вартість проживання в соціаль-
ному гуртожитку відповідно до формули, затвердженої Кабміном. Окрім цієї вартості, жителі  гуртожитку сплачуватимуть за комунальні послуги.

Співпраця, яка розв’язує проблеми

Будівництво житла такого типу стало можливим завдяки реалізації в Харківській області проекту Міністерства соціальної політики України, який виконується Українським фондом соціальних інвестицій та фінансується Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Кредитну установу для відбудови (KfW). Так, у рамках Угоди про співпрацю між Українським фондом соціальних інвестицій, Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією в регіоні триває перша фаза проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ V».

– Через те, що на території Харківщини багато внутрішньо переміщених осіб, із жовтня 2015 року в області реалізується цей проект, який покликаний забезпечити їх житлом і покращити умови об’єктів соціальної інфраструктури. Відповідно до Угоди цей проект має завершитися в жовтні цього року, – розповіла начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій і проектного менеджменту управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Мороз.

За її словами, це лише один з проектів, які реалізуються на території регіону в співпраці з міжнародними партнерами (про інші ми розповімо в наступних номерах). Детальна інформація про них міститься на сайті Харківської обласної ради, яка є координатором такої співпраці, інформуючи та роз’яснюючи всю необхідну інформацію охочим взяти участь.
– Наше завдання, як координаторів, інформувати та консультувати громади, органи місцевого самоврядування, представників громадських організацій та інших людей, аби вони отримували доступну інформацію і методом спроб і помилок мали змогу брати участь у різних проектах і залучати грантові кошти в різні напрями свого розвитку, розв’язуючи проблеми, – додала начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних відносин виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик.

Райцентри будуть з житлом

Усього, за інформацією Харківської обласної ради, перша фаза проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ V», бюджет якого складає 88 мільйонів 400 тисяч гривень, містить 13 мікропроектів.

І до кінця року, окрім Богодухова, житло для переселенців з’явиться і в інших райцентрах області. Так, соціальний гуртожиток на останньому поверсі п’ятиповерхової будівлі по вулиці Федора Супруна незабаром запрацює в Лозовій. Тут уже замінили вікна, реконструювали дах, зробили капітальний ремонт систем опалення, електропостачання, каналізації, водопостачання, на що витратили 6 мільйонів 600 тисяч гривень. Цей гуртожиток розрахований на 47 чоловік.

Цього місяця вже фінішує подібний проект і в Краснограді, де зовсім скоро відкриють соціальне житло – квартири для переселенців. Планується, що в соціальних квартирах проживатимуть 40 осіб. Вартість цього проекту сягає 7 мільйонів гривень.
У трьох інших райцентрах буде зроблено гуртожитки. Найбільше людей – 85 осіб – проживатимуть у Дергачах, де реконструкція житла обійшлась у 12 мільйонів гривень. Наразі виконано демонтажні роботи, капітальний ремонт покрівлі та заміна вікон.

Ще 75 осіб проживатиме в Ізюмському гуртожитку. Фінансування цього проекту становить 9 мільйонів 300 тисяч гривень. Тут уже повністю посилили конструкції будівлі, замінили покрівлю, встановили металопластикові вікна, відремонтували щитову. Також у приміщенні тривають роботи з ремонту внутрішніх інженерних систем та утеплення і фарбування фасаду.
Соціальний гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб з’явиться і в Золочеві. Планується, що у відремонтованих кімнатах, на які витратять 7,9 мільйона гривень, проживатимуть 24 сім’ї, з яких п’ять – багатодітні.
Тут уже реконструювали покрівлю під шатрову, утеплили фасад, зробили капітальний ремонт систем опалення, електропостачання, каналізації, водопостачання.

Комфорт у школах і дитсадках

Окрім житла, у вищезгаданих районах за фінансової допомоги німецьких партнерів і координації Харківської обласної ради зараз втілюють у життя низку мікропроектів, які стосуються капітальних ремонтів освітніх навчальних закладів. Один з таких закладів – Богодухівська гімназія № 1, де виготовили проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт і збираються оновити підлогу, покрівлю, електропроводку, систему опалення та вентиляції. Роботи планують завершити протягом цього року, на що витратять 8 мільйонів 200 тисяч гривень.

Капітальний ремонт запланували й у Вовчанському спеціальному будинку-інтернаті. Тут уже провели демонтажні роботи, замінили вікна на енергозберігаючі, влаштували внутрішні перегородки, оновили внутрішні мережі опалення, електропостачання та каналізації.
На реконструкцію тут планують витратити 8 мільйонів 800 тисяч гривень.
Енергоефективні заходи запланували і в Дергачівській гімназії № 3 (вартість проекту 3 мільйони гривень) та Золочівській гімназії (вартість проекту 3 мільйони 900 тисяч гривень). В останній уже відремонтували покрівлю.

Ще одну гімназію, № 3, вже відремонтували в Ізюмі. Тут змінили вікна та двері, провели ремонт покрівлі та закінчили внутрішні роботи. Загалом сума цього проекту сягає 4 мільйонів 500 тисяч гривень.
Серед освітніх закладів, які отримають міжнародну технічну допомогу та покращать умови навчання, – і Красноградський ДНЗ. Тут оновлення розпочали з вікон, а загалом на ремонт збираються спрямувати 3 мільйони 800 тисяч гривень.
Капітальний ремонт розпочали і в Лозівському ДНЗ № 14, на який, згідно з проектом, витратять 6 мільйонів 700 тисяч гривень.